Breaking News

Nicole Williams: Crash (Zuhanás)


Nicole Williams: Crash

A történetről:
Lucy alig várja, hogy véget érjen a nyári szünet. Minden nyártól azt várta, hogy majd megtalálja a szőke
herceget, ám az csak nem akart jönni. Így amikor megpillantja a partin a szívdöglesztő Jude-ot, nem sokat hezitál, mindent bevet, hogy felhívja magára a figyelmét. Ez sikerül is, ám a fiú hamar tisztázza: ő nem az a fajta, aki kapcsolatot akar. Lucy pedig nagyon is az a fajta, végül azonban mégsem tud elszakadni Jude-tól. Hamarosan azonban kiderül, hogy Jude veszélyes, erre akkor döbben rá igazán, amikor majdnem megölik miatta. Mikor aztán Jude - akit a rendőrök vittek el - hosszú ideig nem jelentkezik, Lucy kezd beletörődni, hogy nem látja többet. Az új iskolában azonban - ahová azért kerül, mert a szülei már nem tudják fizetni a költséges magániskolát - egy ismerős arcot lát: Jude-ot. Bármennyire azt diktálná a józan ész, hogy ne kezdjen vele, képtelen nemet mondani. Jude-ról pedig szép lassan kiderül, hogy nem is kőszívű, egyszerűen csak a körülmények áldozata. De ennek ellenére vajon működhet-e ez a kapcsolat?


Kezdeném a szereplőkkel. Jude-ot egyszerűen imádtam! Ha valaki olyan rosszfiút keres, aki a szíve mélyén igazi érző lélek, na, Jude az ő embere. És a rosszfiút ne úgy képzeljétek, hogy motorozik és bőrdzsekit hord. Ő tényleg az: többször járt börtönben, mindenkire, aki csak ferde szemmel néz, ráveti magát, kocsit lop és olyan ismerősei vannak, akiknek nem gondolkoznak el, hogy rágyújtsák-e a kutyádra az ólat. Minden beszólása aranyat ér! Viszont érezni azt is, hogy a felszín alatt egy megtört fiú, aki szülő nélkül volt kénytelen felnőni, és így megtanulta, hogy az élet kemény, így neki is annak kell lennie. És amikor rájön, hogy szereti Lucyt, egyre többször mutatja meg ezt az oldalát is.

Ami Lucyt illeti, vele kapcsolatban voltak azért fenntartásaim. Tipikus romantikus regénybe való női szereplő, aki nem lát a szemétől. Először túl forrófejű, úgy veti bele magát egy tényleg veszélyes kapcsolatba, mintha nem értené meg, hogy ez mivel jár. Aztán a vége felé - anélkül, hogy spoilereznék -, hoz egy olyan döntést, amit még mindig nem teljesen értek, és legszívesebben ráordítottam volna, hogy egy idióta. 

A lelki sérülés persze azért mindkettőjük esetében megvan: Lucy a bátyját vesztette el, Jude pedig szeretet nélkül nőtt fel, ahogy ezt már írtam is. Azért még mindig kétségtelenül Jude az érdekesebb, de Lucy sem volt azért annyira idegesítő, hogy ketten, együtt ne alkossanak jó párost.

Ami határozottan tetszett, hogy a könyvben nem fogják vissza magukat, kicsit szabadszájúbbnak éreztem, mint a legtöbb YA regényt, volt benne egy-két olyan idézet, ami kifejezetten tetszett. És pontosan a szókimondásból fakadóan, illetve általában a Lucy-Jude civódásokban annyi humor van, hogy többször előfordult, hogy hangosan nevettem!

Ez a nyíltság nem csak a tipikus tinihelyzetekre és párbeszédekre vonatkozik, hanem a keményebb témákra is, mert ilyen is akad a könyvben, pl. nemi erőszak. Nem akarok jobban belemenni, mert azzal nagyot spoilereznék, mindenesetre nem csak romantikus részekre számítsatok!

Elsőre félrevezető lehet a borító, valamiféle táncos sztorira számíthat az ember, elárulom: nem az. Lucy táncol, valóban, de összesen egy táncjelenet volt az egész könyvben, ami erre vonatkozott. Szóval arra senki ne számítson - legalábbis az első részben semmiképp -, hogy valamiféle Step up történetet kap, még akkor sem, ha a borító kicsit ezt sugallja.

Ami viszont számomra végképp meggyőző volt, az a történet vége. Te jó, az a csavar! Nem árulok el róla semmit, de én tényleg nem számítottam arra, ami a végén kiderül, és amikor olvastam, csak meredtem magam elé, hogy ez most komoly?

A könyv egy trilógia első része, minden kötet Jude-ról és Luce-ról szól, ennek ellenére nem kell izgulni a függővég miatt, szépen le van kanyarítva az első rész vége is. 

Kicsit aggódom, hogy mi lesz a folytatásban, de kíváncsi is vagyok. Az első részt mindenesetre mindenkinek ajánlom, nekem nagyon tetszett!

Értékelésem:

NAGYON AJÁNLOM

2 megjegyzés:

  1. Szia. Magyarul olvastad vagy angolul? :) *Emee

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Angolul, magyarul még nem jelent meg, bár ahogy tudom, már csak hónapok kérdése, hamarosan jön magyarul is. :)
      És egyébként hogy ne kelljen várnod a válaszomra, ha megnézed az egyes könyvek esetében a címkéket, akkor ott látod, hogy angolul vagy magyarul olvastam. :) Az ilyen helyzetekre direkt megjelölöm. :D

      Törlés