Breaking News

Sarah J. Maas: The Assassin and the Pirate Lord


Sarah J. Maas: The Assassin and the Pirate Lord


A történetről:
A novella az Üvegtrón ideje előtt látszódik. Megismerhetjük a fiatal Celaena Sardothient, aki orgyilkosként dolgozik Arobynn Hamelnek. Celaena a legtehetségesebb, ezért Arobynn őt és Samet, egy másik orgyilkost közös küldetésre küld a kalózok vezetőjéhez. A két gyilkos abban a hitben utazik el, hogy három kalózok által megölt orgyilkos ügyét kell elrendezniük, ám amikor odaérnek, kiderül, hogy valami egészen másról van szó. Arobynn be akar szállni a rabszolgakereskedelembe, és Celaenáék feladata lenne, hogy megszervezzék ezt. Celaena igazságérzete miatt azonban nem képes ölbe tett kézzel nézni, ahogy ártatlan emberekkel így bánnak, és elhatározza, hogy tennie kell valamit, még ha emiatt főnöke haragjával kell is szembenéznie. Sam csatlakozik hozzá, és félre kell tenniük minden konfliktust, ami kettejük között fennáll, mert ha nem járnak sikerrel, nem csak ők ketten halhatnak bele, hanem a rabszolgának szánt ártatlanok is. 


Több dolog is nagyon tetszett ebben a novellában. Először is, és talán ez a legfontosabb, maga a történet. Érezni rajta, hogy ez a novella nem csupán azért íródott, mert mostanában divatos mindenféle kiegészítő novellát írni, akkor is, ha nincs mit mesélni. Ennek a története nagyon is megáll a saját lábán, akár külön is élvezhető, ha pedig már a regény(ek) után olvassa valaki, akkor is van benne új információ és izgalom. 

A kiegészítő novellákhoz híven pedig megvan az is, ami ezeket érdekessé teszi. Az elrejtett apróságok, az utalások, az ironikus történések Celaena múltjában (pl. rabszolgát szöktet, és nem sokkal később ő maga is az lesz), ezek mind olyasmik, amelyek miatt érdemes elolvasni. Rengeteg dologra magyarázatot kapunk, például arra, hogy lehet, hogy senki sem tudja, hogy néz ki valójában Celaena. 

Talán a legfontosabb, hogy megismerjük Samet, akiről Celeane egyszer-egyszer említést tesz az Üvegtrónban is. És el kell mondanom, hogy Samet is legalább annyira megkedveltem, mint Doriant és Chaolt. Nem hittem, hogy egy szereplőt ennyi mindenkivel fogok shipelni, de... Sam határozott, hiszen ő is orgyilkos, de talán pontosan azért, mert Celaena mindenben lekörözte, sokkal megfontoltabb. Nem olyan forrófejű és mindent átgondol, mielőtt cselekszik.

Kicsivel többet megtudunk az orgyilkosok életéről is és arról, hogy milyen szervezetben élnek, illetve ellátogatunk a világ egy másik pontjára, amit eddig még nem ismertünk.

A novella nem túl hosszú, de azért ne is 10-20 oldalra számítsatok. Én azt javaslom, hogy az Üvegtrón olvasása után olvassátok, de ha szeretnétek, akár előtte is lehet, érthető anélkül is, és nincsenek benne spoilerek.



Kedvenc lett

Nincsenek megjegyzések