Breaking News

Kiera Cass: Az elit

Kiera Cass: Az elit



A blogturnéról

Minden kislány arról álmodik, hogy egyszer csak eljön érte a szőke herceg fehér lovon és ellovagol vele az alkonyatban a palotája felé. A lány haja lobog a szélben, gyönyörű szép, hímzett, abroncsos ruhája elterül a ló nyergében....
Ám mi van akkor, ha a herceg egyszerre több lánnyal érkezik a palotájába? Mi van akkor, ha a lányoknak kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak hercegnőnek? Ha versengeniük kell egymással? Vajon akkor is kitartanak az álmuk mellett, vagy netalántán újakat szőnek? Mit választanak vajon? És a herceg vajon kit választ?

Izgalmas kérdések, ugye? Kövesd nyomon a Blogturné Klub legújabb könyvturnéját, és Te is részese lehetsz ennek a dilemmának! Hamarosan megjelenik ugyanis Kiera Cass Párválasztó sorozatának régen várt második kötete, Az Elit a Gabo Kiadó jóvoltából.
Kövesd Te is a turnét, ismerd meg véleményünket a könyvről, tudj meg többet az Elit tagjairól, ismerd meg Illéa divatját, a könyv trailerét, kukkants bele, hogyan születettek meg a sorozat borítói vagy miért kaszálták el a könyvből készülő sorozatot még az elindulása előtt! S ha mindez nem elég, nézd meg mi szól Aspen és mi Maxon ellen, és kikapcsolódásként játssz velünk a könyvért indított nyereményjátékunkon!

Isten hozott az Elit blogturnéban!


A könyvről

Fülszöveg:
A PALOTÁBA 35 LÁNY ÉRKEZETT. CSAK HATAN MARADTAK. 

A Párválasztót 35 lány kezdte meg. Mostanra azonban már csak az Elitnek nevezett csoport maradt versenyben Maxon herceg szerelméért, s a harc ádázabb, mint valaha. Minél közelebb kerül America a koronához, annál jobban meg kell szenvednie azért, hogy végre megtudja, kihez húz valójában a szíve. Minden Maxonnal töltött pillanat olyan, akár egy tündérmese, csupa lélegzetelállító, csillogó romantikus kaland. De ha a palotában meglátja őrt állni első szerelmét, Aspent, újra hatalmába keríti a vágyakozás az élet után, amit még közösen terveztek el.
Americának rettentően szüksége lenne egy kis időre. Míg azonban ő a kétféle jövő lehetősége között vergődik, az Elit tagjai pontosan tudják, hogy mit is akarnak – s egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy Americának lehetősége nyílik választani…

Véleményem:
Aki olvasta az első részt, az szerintem türelmetlenül várta már a másodikat. Ugyanis nem elég, hogy az alapfelállással sikerül folyamatos feszültséget generálni - ki lesz a Párválasztó győztese? -, emellett ott van a disztópikus ország is a maga lázadóival és persze az a bizonyos szerelmi háromszög. És ebben a részben mindből kapunk is, igaz, a porciók némileg különbözőek.

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy a Párválasztóban részt vevő lányok közül immáron csak hatan maradtak, ők már az Elit tagjait képezik. A hat lány közül mindnek megvan a maga ereje, amiért a verseny győztese, ezzel pedig hercegné lehetne: van, aki népszerű a nép körében, van, aki Maxon tetszését nyerte el különösen (khm... America), van, akinek a kapcsolatai jók vagy egyszerűen csak csinos. Az mindenesetre bizonyos, hogy a választás, amit Maxonnak meg kell hoznia, semmiképp sem egyszerű. Kavarognak az érzései - erről America, és persze a többi lány, akik érte versengenek, gondoskodik. És azért itt-ott befigyelnek a hormonok is, hiszen mégis csak egy fiatal fiúról beszélünk! Emellett ott a társadalmi nyomás, Maxon édesapjának pedig megvannak a saját elképzelései arról, kiből is válna megfelelő hercegné. Tehát az izgalom első tényezője pipa.

Érkezhet a következő. Ha ugyanis nem lenne elég a Párválasztó terhe, America életében újfent megjelent Aspen, a fiú, akivel a jövőjét tervezgette. Az első szerelem, és ezt képtelen elfelejteni. Aspen pedig kijelentette, hogy ő bizony harcolni fog Americáért. Ebben a helyzetben a szerelmi háromszög sokszor már szinte az őrületbe kergeti az embert, függetlenül attól, melyik fiúnak szurkol. Néha talán már túl sok is volt belőle. America ugyanis teljesen tanácstalan, képtelen választani. Amikor pedig már épp döntésre jutna, biztosak lehetünk benne, hogy valami közbejön, és nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Ebben a helyzetben azonban hogy lép Maxon, akinek mindenképpen választania kell, akkor is ha America visszautasítja? Mert bizony van még öt lány, akik szinte bármit hajlandóak megtenni érte, és nem biztos, hogy némelyiknek nem sikerül Maxon kegyeibe férkőzni. Ami pedig a másik fiút illeti... A vele való találkozókon az ember tövig rágja a körmét, mert tisztában van vele - ahogy ők maguk is -, hogy ha lebuknak, annak csúnya vége lesz. És nem csak a törött szívekről van itt szó, hanem nyakakról is. Hiszen a Párválasztó ideje alatt törvényt szegnek azzal, hogy találkoznak, és ha együtt találják őket, a büntetés halál. 

A harmadik faktor sem kevésbé izgalmas. Hiszen adottak nekünk a társadalom elnyomása ellen harcoló lázadók, akik egyre gyakrabban törnek be a palotába, és talán fény derül arra is, hogy pontosan milyen céllal. Mindeközben pedig egyre többször merül fel a kérdés Americában, hogy mit lehetne változtatni. Mert a rendszer semmiképp sem működik jól, ebben biztos. De mégis hogyan gondolhat ilyesmit szabadon, amikor éppen a királyi palotában harcol a hercegnéi címért?

Így fordulhat elő az, hogy a könyv olvasása közben az ember végig feszült, a szíve doboz az izgalomtól, sokkal inkább, mint az első rész esetében. A Párválasztónál ugyanis Az elit némileg sötétebb, komolyabb problémákkal, feszültséggel teli konfliktusokkal, törvényszegőkkel és lázadókkal kerülünk szembe, nem is beszélve az érzelmi hullámvasútról. Ebben a részben ugyanis mindenki cselekszik valami olyat, amire egyáltalán nem számítunk. Mindenki olyan hibákba esik, hogy legszívesebben rászólnánk, hogy ezt ne tegye, de természetesen mivel erre nincs lehetőség, marad az izgalom és a mérgelődés. 

A szerelmi háromszögektől elvárható módon America hol ide hajlik, hol oda, egész végig döntésképtelen, de ezt már sok YA főhősnőtől megszokhattuk. Nem mondanám, hogy engem nagyon idegesített, leginkább csak a szokásos módon. De legalább kompenzálta azzal, hogy próbált helyt állni a feladataiban és volt egy-két szimpatikusan merész húzása. Még akkor is, ha az egyik talán túlságosan is merészre sikeredett. 
Aspen hozta a formáját, ő nem lepett meg különösebben, bár egy jelenetben nagyon mérges voltam rá, ezért nem mondanám, hogy szimpatikusabb lett, sőt... Ráadásul kezdem kicsit úgy érezni, hogy valamiféle America álomképet szeret, és nem látja meg azt a potenciált a lányban, ami benne van, és ami igenis alkalmassá tenné hercegnének. 
Viszont Maxon meglepett. Nem is egyszer. És sajnos nem pozitív értelemben. Bár még mindig imádom, az első részhez képest volt néhány olyan jelenete, ami miatt sajnos mérges vagyok rá. Még akkor is, ha cserébe voltak nagyon cuki pillanatai is. Tudom, hogy nagy rajta a nyomás, de remélem, visszatérünk az elsőrészbeli Maxonhoz. Tűnjön el Hyde, vissza Jekyllt! (Na jó, ez a hasonlat talán kicsit túlzás, de nem szeretem a morcos Maxont.)

Ha a feszültségen túlra tekintünk, akkor azért megvan ebben a részben is minden, amit a Párválasztóban már megszerettünk. Kifejezetten élveztem azokat a jeleneteket, amikor a lányok feladatokat kapták, amelyekkel bizonyítaniuk kellett alkalmasságukat. És elkezdődött rendesen az a tipikus csajos áskálódás, amit már az első részben is vártam. Itt most kicsit többet kapunk belőle.
Még mindig imádom America szobalányait, a cserfességük kifejezetten üdítő a legrosszabb pillanatokban is.
A ruhák, a palotabéli események leírásai hasonlóan magával ragadóak, mint az első részben, úgyhogy azért megmarad a Hamupipőke jelleg is. (Van bál!)

Ha nagyon röviden kellene valamit írnom a könyvről, azt mondanám, hogy egy érzelmi hullámvasút. A kitöréseimet a legújabb Tumblr oldalamon közvetítettem is, azt hiszem, jól mutatják, hogy az egyik pillanatban olvadoztam, a következőben pedig dühöngtem... Azoknak, akik szerették az első részt, kötelező. Még mindig úgy tud disztópia lenni, hogy a Hamupipőke jellege miatt könnyed marad, és nem válik túlságosan nyomasztóvá.

Rettenetesen kíváncsi vagyok a folytatásra, nagy adag izgalommal számolhatunk, a szerelmi szálak és a lázadások miatt is. 

És azért a dühöngéseim ellenére is:

NAGYON AJÁNLOM


Rendeld meg már most!
A képre kattintva előrendelheted a könyvet:
http://www.gabo.hu/hu/konyvek/1634-kiera-cass-az-elit-a-parvalaszto-2-9789636897277.html


Blogturné Extra - Mese a borítókról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy könyvsorozat, amelynek varázslatos borítókat terveztek...

Azt hiszem, sokan vagyunk, akik Kiera Cass Párválasztó sorozatára először a borítója miatt figyeltünk fel. Van benne valami vonzó, az ember egyszerűen képtelen nem észrevenni és képtelen elszakítani tőle a pillantását. De vajon hogyan született meg a koncepció, amelynek hála most ebben a három csodálatos könyvborítóban gyönyörködhetünk? (Már a harmadik rész borítója is nyilvános.)


Ahogy az minden jó dologgal lenni szokott, ez a történet sem indult egyszerűen. 

Az írónőnek ugyanis több ötlete is volt arra nézve, mit is tudna elképzelni a borítóra, ezekhez pedig még készített is vázlatokat. Az első elképzelés szerint a borítón America szerepelt volna, kezében a levéllel, amelyben kihirdették a Párválasztót. A koncepció szerint a borító piros-fehér-kék lett volna, mint az amerikai zászló. (Hát mégse véletlenül hívják Americának a főhősnőnket, nem igaz?) A piros America vörös haja lett volna, a kék minden bizonnyal a ruhája, a fehér pedig maga a levél. 


Ezt az ötletet aztán elvetették, így következett a második. Eszerint a sorozat három kötetének borítóján egy-egy ékszer szerepelt volna, hiszen minden kötetben feltűnik valamilyen fontos ékszer. Az első rész esetében ez America madaras nyaklánca lett volna. Erről is készül rajz:


Végül ezt is elvetették, és rájöttek, hogy nagyon tetszenek nekik a Luxe széria köteteinek borítói. Ezeken elegáns, báli ruhás nők szerepelnek, mindegyik más színű ruhában, és maga a ruha adja meg a borító hátterét. Ezek azonban történelmi jellegű borítónak hatnak, mi pedig éppen a jövőben járunk. Így végül három ötlettel tették futurisztikussá a hatást: a ruhák a borítókon nélkülözik a klasszikus báli jelleget, mindegyiken érezni, hogy a stílus modern; a borítókon szereplő lány kifejezetten misztikusnak tűnik; és végül igazán futurisztikussá a tükrök tették, amelyek körülveszik a borítón szereplő lányt. Így együtt egyszerre adják meg a Hamupipőke jelleget és a jövőbeliséget. Ehhez jött még a cím fölött látható tiara, a végső hercegnős vonás.

Az első borító fotózásáról kaptunk is egy kulisszák mögötti videót:




A másodikról sajnos nincs ilyen, de a harmadik részhez megint kaptunk:



Ahogy láthatjátok, az egyes részek esetében a tükör beállítása is módosul, ennek megfelelően hol többet, hol kevesebbet láthatunk Americából. Az pedig már a sors iróniája, hogy végül tényleg úgy alakult, hogy a borítók kék, piros és fehér színt öltöttek.

A kemény munkának tehát végül meglett a gyümölcse, hiszen véleményem szerint a YA borítók egyik legszebbjét sikerült összehozniuk, és a színvonalat képesek voltak fenntartani is. És hála a Gabo Kiadónak, mi is a csodálatos, eredeti borítókban gyönyörködhetünk a polcainkon.

És a borítók boldogan éltek, amíg...


Nyereményjáték

A Selection könyvsorozat második kötetének megjelenése kapcsán ezúttal mi is egyfajta “szelektálós” játékra invitálunk Titeket! A blogturné valamennyi résztvevőjének blogján a Nyereményjáték címszó alatt találtok egy-egy képet. A képek közül 6 összefüggésbe hozható valamiként a könyvvel, van köztük kapcsolódási pont, valamiféle egyezés. Egyet kivéve. Ez egyfajta kakukktojás, vagy mondjuk úgy: Az Egyetlen - ami kilóg a sorból.

Gyűjtsd össze mind a hét képet, és a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írd be ennek az Egyetlen képnek a megnevezését, ami a könyvvel nem hozható összefüggésbe..


Láss neki! Szelektálj!

a Rafflecopter giveaway

A blogturné menetrendje



10/28 Roni olvas - Az Elit tagjai

10/29 Dreamworld - Párbaj: Aspen vs. Maxon

10/30 MFKata gondolatai - Trailer

10/31 Deszy könyvajánlója - Hogyan készült a borító?

11/01 Szilvamag

11/02 Nem harap a... - Illéa-i divat

11/03 Kelly Lupi olvas - Az elkaszált CW sorozatról

Nézz be mindenhová!


Nincsenek megjegyzések