Breaking News

Emma Garcia: Szerelem első kattintásra


Emma Garcia: Szerelem első kattintásra



A blogturnéról

November 18-a és 21-e között olyan turnéval érkezünk, amilyen még nem volt a Blogturné Klub történetében: egy kis chick-lit! Méghozzá a Szerelem első kattintásra című könyvet vesszük górcső alá!

A könyvről

Fülszöveg:
Miután Rob, Viv volt vőlegénye háromszor is lefújta az esküvőt, a lány tudja, hogy csak segítséggel állhat talpra. S miközben összetört szívek történeteit kutatja az interneten, kipattan az agyából az isteni szikra – saját weboldalt létesít! Ahol az összetört szívűek mindent egy helyen találhatnak meg. Csakhogy az útmutatás, amelyhez a weboldal révén jut, mintha nemigen segítené Rob visszaszerzésében. Éppen ellenkezőleg, úgy tűnik, hogy legjobb barátja és tettestársa, Max irányába vezeti. De hát hol marad Max, amikor Vivnek leginkább szüksége lenne rá? És Rob belátja valaha a tévedését? Egyébként pedig létezik olyan hatékony böngésző, amely képes megakadályozni, hogy összetörjük saját szívünket… vagy másokét?



Véleményem:
Először is két dolgot szeretnék tisztázni. Az egyik, hogy bár ez a könyv a Dream válogatás sorozatban érkezik, nem egy young adult és még csak nem is egy new adult regényről beszélünk. Ez egy chick-lit könyv, annak minden jellegzetességével, szóval erre készüljetek, ne két tini kibontakozó első szerelmére, mert az bizony nem lesz! 

A másik, hogy a cím kissé - nem is annyira kissé - megtévesztő. Én arra számítottam, hogy majd valami jó kis interneten szövődő románcot kapunk - éjszakai e-mail váltásokkal, chatelésekkel, ismeretlen arccal, aki valahogy mégis ismerős. De még ha nem is erre, mindenképpen arra, hogy ennek a bizonyos weboldalnak, amit Viv létrehoz, nagyobb szerepe lesz. El kell mondanom, hogy ez NEM egy online szerelem története! És igen, létezik ez a bizonyos honlap, amit Viv létrehoz az összetört szívűeknek, akik fájdalmas szakításon vannak túl, és szeretnék megosztani a történetüket a sorstársakkal, ennek sincs a történet szempontjából túl nagy szerepe. A vége felé még kicsit előkerül, de nem döntő, csak afféle érdekesség végig. Leginkább a fejezetek elején jelenik meg, hiszen a legtöbb fejezet valami plusszal indít, aminek csak érintőlegesen van köze magához a történethez - gondolok itt például zenelistákra, szerelmi tesztekre, tanácsokra illetve a már említett honlapról származó rövidebb beszélgetésekre és üzenetekre. 

Talán már ennyiből is látszik, hogy egy felnőtt, szingli nő szakítás utáni kálváriáját kísérhetjük végig. Azt, hogy hogyan dolgozza fel a szakítást, hogyan próbálja visszaszerezni a régi életét, hogyan jön rá arra, ki is ő az exe nélkül és ki lehet még belőle, illetve hogyan is fedezi fel az új jövőjét és az új vágyait. A könyv olvasása közben nekem végig olyan érzésem volt, mintha a Bridget Jonest vagy Sophie Kinsella könyveket olvastam volna, hasonló elemekre épít. Illetve talán még Meg Cabot felnőtteknek szóló regényeihez tudnám hasonlítani.

Adott egy bénácska hősnő, Viv, akinek mintha az lenne az életcélja, hogy minden olyasmit elkövessen rövid idő alatt, amit nem kellene. A legjobb az egészben, hogy ő maga is tudja, hogy mit nem kéne tennie, mégis újra meg újra beleszalad ugyanazokba a hibákba. Túlságosan is egy bizonyos életről szőtt álomvilágban él, ezért képtelen tovább lépni, képtelen az életét folytatni egyedül. És aztán szép lassan, ahogy feldolgozza a szakítást, rátalál magára. Meg persze az új szerelemre is, talán ezt mondanom sem kell.

Sokan talán ezért is tudunk azonosulni vele. Hiszen valószínűleg mindenki életében volt már egy fájdalmas szakítás, ami után nehéz volt talpra állni, és ami után talán hülyeségeket követett el, akaratlanul is. Persze nagy eséllyel nem annyit, mint Viv, de a könyv pont ettől válik siralmas helyett szórakoztatóvá. Kicsit görbetükröt mutat ennek az egész helyzetnek, és komikussá változtat valami olyasmit, ami persze nagyon is komoly. Eltúlozza a helyzeteket, de ezzel talán azt is üzeni kicsit, hogy nem kell mindent halálosan komolyan venni, hiszen az élet mindenképp megy tovább.

Ami a mellékszereplőket illeti... Rob, Viv korábbi vőlegénye igazi tapló, öröm volt olvasni róla, annyira viszket tőle az ember tenyere. Nem gonosz, viszont megtestesíti azt, amit egy férfiban utálni lehet. De mindezt csak annyira, hogy lássuk: előfordul bizony, hogy annyira belefásulunk egy megszokott kapcsolatba, hogy nem is vesszük észre, hogy nem tart sehová, és hogy a párunk talán nem is nekünk való. Ami viszont Maxet illeti, mert róla szeretnék még szót ejteni: imádtam! Az egyetlen gondom az volt, hogy keveset kaptunk belőle. Jobb szerettem volna, ha többet olvashatunk róla és a végén is jobban visszahozza az írónő, mint ahogyan. (Ennél többet spoilerek nélkül nem írhatok.)

Összességében tehát azoknak ajánlom, akik vevők a chick-lit történetekre, mert szerintem ez egy elég megosztó műfaj. Aki szereti az ilyen könyveket, azoknak valószínűleg ez is tetszeni fog, akik nem, azoknak ez a könyv sem fog váratlan meglepetést okozni. 


AJÁNLOM



Rendeljétek meg már most a képre kattintva!



https://docs.google.com/forms/d/1hlwGnkD95CozyQejdxani7d0a8VgyefWZiIsXhIVz1o/viewform


Blogturné extra - Interjú az írónővel

Az interjút nem mi készítettük, eredeti nyelven a teljes interjút itt olvashatjátok. (Az interjú utolsó két kérdése kissé spoileres, szóval csak a könyv olvasása után olvassátok! :D)


Honnan jött az inspiráció a történethez?
Amikor jó magasról dobtak, emlékszem, arra gondoltam, hogy bár lenne valamilyen weboldal hasznos tippekkel, tanácsokkal, mint például, hogy "igyál még egyet, drágám, úgysem érdemli meg". 

Milyen kutatást folytattál?
SOKAT ültem pubokban, hogy a barátnőimmel beszélgessek.

Gondolod, hogy az internet nyújt valami segítséget, amikor szívügyekről van szó?
Azt gondolom, hogy nagy segítés. Az interneten rendezni tudod az esetleges randijaid ebédidőben, megtervezni a hétvégéidet stb. Enélkül körbe kell nézned, megpróbálnod szemezni bárokban, karate klubokhoz csatlakozni, kölcsönkérni már emberek kutyáját, hogy észrevegyenek a parkban. Az egyetlen változás, amit szívesen vennék a párkereső oldalakon, hogy a profilképek legyenek olyanok, mint a rendőrségi fotók. Sok időt megspórolnának. 

Minden fejezetet valamilyen randitippel kezdesz. Ezek olyan helyzeteket alapulnak, amelyek neked beváltak? Melyik a kedvenced?
Imádom a magazinokban az olyan címeket, mint "10 tipp, hogy megmentsd a kapcsolatod" vagy "Hogyan szeressen beléd 5 perc alatt". Mindig kipróbálom őket, és egyébként a legjobbak a férfimagazinokban vannak, nem régen olvastam egy ilyet: "Csak akkor vidd el hétvégére, ha ovulál"(!) Egyébként kutattam magazinokban, az interneten és anekdotákat hallgattam a barátaimtól, ezekből származnak a fejezet eleji részek. A kedvencem: "Légy önmagad - az anyád."

Zavar, hogy a könyvedre rásütötték a chick-lit címkét?
Egyáltalán nem. 

Mit gondolsz, mi miatt tűnik ki a könyved a többi közül, ami a piacon van?
Szerintem témájában nagyon hasonlít a többi női történetre, de azt szerettem volna, ha Viv valósnak és erősnek tűnik. Meg akartam mutatni, hogy tényleg küzd, mint ahogy a legtöbben néha. 

Sok olyan rész van a könyvben, ami kifejezetten kacagtató. Téged milyen könyvek nevettetnek meg?
Köszönöm, hogy ezt mondtad! Ez hatalmas bók, mert szerintem elég nehéz viccesen írni. Marian Keyes gyakran megnevettet és még Tina Fey.

Kiről szerettél a legjobban írni?
Nyilvánvalóan szeretem Vivet és Maxet, de emlékszem, nagyon sokat nevettem, amikor Christie-ről írtam.

Melyik párossal vacsoráznál a legszívesebben: Viv és Max, Nana és Reg vagy Lucy és Reuben?
Nagyszerű kérdés... Viv és Max.

Mindig is sorozatot szerettél volna írni?
Igazából nem nagyon. De nagyszerű visszatérni Max-szel és Vivvel. A második részben együtt vannak és Viv terhes - és elszabadul a pokol.


Nyereményjáték

Viv élete egy csapásra megváltozik, amikor vőlegénye elhagyja. Természetesen nehezen viseli a szakítást, és a nehéz napokra egy dallistát állított össze. A lejátszási listának a Búbánat címet adta, és ahogy majd láthatjátok is, igazi sírós-szakítós zenéket válogatott össze.

A ti feladatotok, hogy a blogturné négy állomásának segítségével összeállítsátok ezt a bizonyos listát! Minden állomáson megtaláljátok az egyik dal címét, amelyet Viv hallgat. Az előadók nevére viszont nektek kell rájönnötök. Ha sikerült, már nincs is más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megadott sorába, és persze ha kedvetek van, Vivvel együtt hallgathatjátok majd a dalokat olvasás közben.

A mai dal:
All Out of Love


a Rafflecopter giveaway



A blogturné menetrendje


November 18 - Nem harap a...
November 19 - Roni olvas
November 20 - Kelly Lupi olvas
November 21 - Deszy könyvajánlója


Nézzetek be mindenhová!



Nincsenek megjegyzések