Breaking News

Holly Black: A Fehér Macska


Holly Black: A Fehér Macska

 



A blogturnéról

Ezúttal Holly Black A Fehér Macskájával indulunk ötnapos turnéra! Megtudhatjátok, ti milyen átokvetők lennétek, olvashattok idézeteket a könyvből, megismerhetitek a külföldi borítókat és arra is fény derül, hogy került az Árnyvadász Jace a könyvbe.

A turné végén magával az írónővel is olvashattok egy interjút, aki volt olyan kedves és válaszolt a kérdéseinkre, ezenkívül 3 példányt nyerhettek a könyvből!

A könyvről


Fülszöveg:
Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők
mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.

Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lilával. Az is lehet, hogy még mindig életben van? Hogy ezt kinyomozza, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén.



Véleményem:
Már régóta szemeztem ezzel a könyvvel, így amikor kiderült, hogy nálunk is megjelenik, nagyon boldog voltam. Régebben olvastam már Holly Blacktől a Spiderwick krónikákat, bár akkor még fogalmam sem volt róla, ki ő. Aztán Cassandra Clare rajongójaként elkerülhetetlen volt, hogy gyakran belefussak a nevébe, és egyre kíváncsibb lettem, milyenek is lehetnek a könyvei. Az első jelöltem olvasásra pedig az Átokvetők sorozat volt. A kíváncsiságomat csak fokozta, amikor kiderült, hogy egy Cassandra Clare szereplő is cameózik a könyvben. (Erről és kettejük barátságáról később olvashattok a bejegyzésben.)

Tehát, hatalmas lelkesedéssel álltam neki ennek a regénynek, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Az eleje számomra kicsit lassan indult be, nem igazán értettem a világ felépítését, de amint a rendszer összeállt, a történet egyre jobban beszippantott és egyre izgalmasabbá vált. Hogy veletek ez ne forduljon elő, néhány szót azért írnék a világ felépítéséről.

Az Átokvetők sorozatban egy párhuzamos világban járunk, ahol mindenki tud arról, hogy léteznek olyanok, akik képesek varázsolni. Őket hívják varázslatvetőknek vagy átokvetőknek. A varázslat bűnnek számít, hasonló törvényt hoztak ellene, mint annak idején a szesztilalom idején. De ahogy akkor is virágzott az alkoholfogyasztás, természetesen a varázslatnak sem tudtak gátat szabni. Azt viszont sikerült elérniük, hogy a nagy átokvető családok szervezkedni kezdtek és különböző átokvető bűnszervezetek alakultak ki, amelyek hasonló alapon működnek, mint a maffiabandák. 

Az átokvetésnek azonban vannak határai, egy átokvető sem képes bármire. Mindenkinek egyféle képessége van, így a varázsvetőket hét nagy csoportba lehet sorolni: szerencsevető, álomvető, testi átokvető, érzésvető, halálvető, emlékvető és átváltoztató. Ezenfelül további határokat szab, hogy az egyes varázslatok visszahatnak arra, aki azt végrehajtja. (Például ha valakit megöl egy halálvető, akkor neki elhal valamilyen testrésze, mondjuk a kisujja.) 

Ami számomra talán a legzavarosabb volt az elején, hogy mi a fenének hord mindenki kesztyűt. De aztán kiderül, hogy az átokvetők a kezükön keresztül tudnak varázsolni, és egymással szemben is, illetve a közönséges emberek az átokvetők ellen kesztyűk viselésével védekeznek. 

Szerintem egy jól felépített és logikus világot sikerült megalkotnia Holly Blacknek, érezhetően sok még benne a lehetőség, de könnyű átlátni a határok miatt, amelyeket szabott. Viccesen szőtte össze valós eseményekkel - például a bizánci birodalommal és a szesztilalommal - a varázsvilágot, és így érezhetően valóságosabbnak és hihetőbbnek hat. 


Ebben a világban járunk tehát a főszereplőnkkel, Cassellel. Cassel egy átokvető család tagja, neki azonban nincsen képessége. Érdekes látni azonban, hogy hogyan hatott egy ki a jellemére. Egyrészt van benne egy kisebbségi érzés és féltékenység a családja iránt, másrészt ugyanúgy a bűnözők között kellett érvényesülnie, így ő is szélhámos lett. Igazi talpraesett pasi, aki minden helyzetben előáll valami jó ötlettel, ami kihúzhatja a bajból. Agyafúrt és ravasz, gond nélkül csap be bárkit, szóval tudja, hogyan kell játszani a játékot. Emellett alkalmazkodott és megtalálta azt dolgot, amivel el tudja tartani magát varázslat nélkül is - fogadásokat lehet kötni nála. 

Cassel olyan főhős, akit kifejezetten imádtam. Alapvetően az is nagyon ritka, hogy egy young adult történetben férfi főhős szemén keresztül kövessük az eseményeket, de Casselben van valami egészen egyedi. Pontosan ez a szélhámosság az, ami különlegessé teszi. Nem nevezném rosszfiúnak, mert valójában nem az, de igazán erős személyiség. (És imádom a nevét!)

Szót kell ejtenem még a többi szereplőről is. Lilát egyszerűen imádtam, nagyon szeretem az ilyen vadóc csajokat, akik lesöprik az asztalról a körülöttük lévő pasikat. Nem érdekli senki véleménye, és egyáltalán nem jelent gondot neki, hogy irányítson. Cassel mellett ez különösen érdekessé teszi. Várom, hogy még többet megtudjunk róluk. Szintén nagyon szerettem Samet, Cassel iskolatársát, kifejezetten vicces és üdítő volt egy közönséges ember az események közepén.

Ami Cassel családját illeti. Phillip egy pillanatig nem volt szimpatikus, viszont rettentően foglalkoztat a másik testvér, Barron karaktere. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy az ő története hogyan alakul, bár nagyon nehéz róluk úgy írni, hogy ne szaladjak spoilerekbe. Úgyhogy inkább nem is teszem. A családból még muszáj beszélni Cassel nagyapjáról! Mostanában valamiért nagyon sok idős szereplőt szeretek a könyvekben, és ez most sincsen másként. Az itteni nagyapa is sokat látott, ravasz róka és van benne egy adag csintalanság, ami megmosolyogtatott. Marad még Cassel édesanyja, akit telefonbeszélgetéseken keresztül ismerünk meg, hiszen börtönben van. Egyelőre nem igazán tudom hova tenni, az már most biztos, hogy bolondos, de hogy mennyire, az még majd kiderül. Mindenesetre a következő részekre még biztosan tartogat ő is izgalmakat és titkokat. 

Ami magát a történetet illeti, abban sincs okunk a panaszra. Ahogy már írtam, kicsit lassan indulnak be az események, de már az elején érezzük, hogy itt mindenféle rejtélyek lappanganak a háttérben. Ezeket szép lassan kibontogatjuk, és nem maradnak el a csavarok sem, így többes számban, mert van belőlük jó néhány! A végére már csak kapkodtam a fejem, hogy most akkor ki kivel van. Mivel a szélhámosságra épített Holly Black, ez persze elkerülhetetlen volt, de jól meg is oldotta. 

Még egy kis figyelmeztetést szeretnék írni így a végén, ugyanis bizonyos jelenetekben az írónő egyáltalán nem finomkodott. Nem nevezném véresnek a könyvet, mert nem az, de azért akad egy-két undorítóbb jelenet. Ez persze senkit ne tántorítson el, egyik sem olyan durva, hogy ez elriasszon bennetek, csak gondoltam, előre figyelmeztetlek titeket. 

Összességében én imádtam a történetet, nagyon várom a folytatást, mert bár nincs függővég, mégis rengeteg izgalmas kérdés maradt még a jövőre is.  

NAGYON AJÁNLOM



Rendeljétek meg a könyvet a kiadótól a képre kattintva!



http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/holly-black-atokvetok-a-feher-macska-6231?ap_id=Deszy



Blogturné extra - Holly Black és Cassandra Clare
- Avagy hogy került Jace A Fehér Macskába?



Sokszor előfordul, hogy híres írók, akiket szeretünk, az életben is barátságban állnak egymással. Nem is csoda, hiszen a manapság előforduló rengeteg rajongói találkozó, turné és fesztivál mellett az amerikai írók sokszor találkoznak és ismerik egymást, és arról se feledkezzünk el, hogy nagyon sok író szereti írókörökben megbeszélni az éppen készülő műveit másokkal. Holly Black és Cassandra Clare barátsága Holly egyik dedikálásán kezdődött. Cassandra Clare kezdő író volt, és valamilyen csoportot keresgélt pontosan az előbbi okból. Kezdő íróként támaszra volt szüksége, más írók véleményére, hogy megerősítsék, jó úton halad vagy éppen figyelmeztessék, ha valami kezd kicsúszni a kezei közül. Így kapta meg Holly egyik könyvét, és tetszett neki, amit olvasott. Elment tehát az egyik dedikálásra, ahol találkoztak és hipp-hopp össze is barátkoztak. Cassandra mesélt neki a saját könyvéről, és aztán Holly később írt neki. Így kezdődött egy YA körökben már legendás barátság.

Azt mondják, amikor az ember barátok közt ír, az teljesen más érzés. Sokkal jobban és gyorsabban haladnak, és ha leragadnak valahol, a másik segít nekik. Holly persze azt is elmondta egy korábbi fesztiválon a rajongóknak, hogy az irodalmi barátságok vége gyakran az, hogy rossz szájízzel válnak el az írók. De mindketten azt vallják, hogy az őszinteség a legfontosabb, akkor nem lehet gond. A kérdésre, hogy ha tehetné, kire cserélné le Cassandra Clare-t, nevetne csak annyit válaszolt akkor, hogy William Butler Yeatsre.

A lecseréléstől persze egyiküknek sem kell tartania, most már hosszú évek óta tart ez a barátságuk, és láthatóan sikerült kiállnia eddig minden próbát. Mind Holly Black, mind Cassandra Clare rendkívül sikeresek külön-külön is, és gyakran indulnak turnékra és fesztiválokra együtt. Barátságuk évei alatt többször írtak novellákat egyazon antológiába, ezeket nem egyszer maga Holly szerkesztette. Egy időben még közös asszisztensük is volt! A kiadójuk azóta is közös, és legalább egy szenvedély ugyanaz: mindketten imádják a macskákat!

Holly fehér macskája és Church Cassandra Clare Árnyvadász könyveiből (Cassandra Jean illusztrációja)



Egymás minden könyvét olvasták, és természetesen megosztják a másikkal a még befejezetlen sorozataik végkifejletét is. (Árnyvadászok, Holly az egyik, aki tudja, mi lesz a Végzet ereklyéi sorozat befejező kötetében!) Nem egyszer pedig még bejegyzést is írnak a másik könyvével kapcsolatosan a blogjaikba. Ennek egy vicces példája volt, amikor Cassandra Clare arra a kérdésre válaszolt, hogy ki nyerne egy Cassel vs. Jace csatában. A választ elolvashatjátok itt, az Átokvetők spoilerek miatt most inkább nem fordítanám le, mindenesetre Cassie annak örülne a legjobban, ha nem csatáznának, hanem összebarátkoznának és megbeszélnék, hogy mennyi bajt tudnak keverni az életükben a lányok.

Minden kétséget kizáróan inspirálják egymást. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem egyszer még egymás szereplőit is beleírják a könyveikbe. Cassandra Clare nem is tagadja, hogy a saját világában megismert Tündérek királynője Holly tündérein alapszik, Holly pedig egyenesen név szerint emlegeti A Fehér Macskában Cassandra Clare egyik legismertebb és legnépszerűbb szereplőjét, Jace Waylandet! (Csak egy pillanatra tűnik fel, de ha angyalokról olvastok és meglátjátok a Jace nevet a regényben, akkor jusson eszetekbe, hogy ez nem véletlen! A poént persze nem szeretném ellőni, a vadászat izgalma a legjobb!)


És ha még mindig nem lett volna elég szoros a kapcsolatuk, tavaly bejelentették, hogy közös sorozat írásába fogtak! A Magisterium sorozat egy öt részből álló middle grade sorozat lesz, amelynek főhőse Callum, egy tizenkét éves fiú. A fülszöveg szerint "Callum Hunt három szabályt ismerve nőtt fel. Soha ne bízz egy mágusban. Soha ne menj át olyan próbán, amit egy mágus állít eléd. Soha ne hagyd, hogy egy mágus elvigyen a Magisteriumba. Call épp megszegni készül az összes szabályt. És amikor megteszi, az élete oly módokon változik meg, amilyeneket elképzelni sem tudott." A Magisterium első része, a The Iron Trial 2014 őszén kerül majd az amerikai könyvespolcokra. 

És ha a közös sorozat önmagában még nem lenne elég, egy újabb kihívást is találtak maguknak. Ugyanis a Magisterium sorozat filmes jogait már el is adták, és a hírek szerint ők maguk írják a film forgatókönyvét is!


Holly Black és Cassandra Clare barátsága tehát bimbózik, és ennek mi, olvasók örülhetünk a leginkább. Ki tudja, még milyen meglepetésekkel készülnek nekünk a jövőben?



Interjú Holly Blackkel


Az extráknak ezzel még nincs vége, mert Holly Black volt olyan kedves, és áldozott az idejéből arra, hogy megválaszolja a Blogturné Klub néhány kérdését.

Íme a vele készült interjú:


Honnan jött az átokvetők és a különböző fajtáik ötlete?
Tudtam, hogy újra akarom mesélni A fehér macska című francia tündérmesét, és tudtam, hogy meg akarom alkotni a módot arra, hogy mágiahasználók bűnszervezetekbe tömörülnek. Így olyan történeteket tudtam elmesélni, amelyek tele vannak szélhámossággal. A tündérmesékben gyakran előfordul átváltoztató varázslat, így tudtam, hogy ez lesz az egyik fajta – egy ideig játszottam a gondolattal, hogy rengetegféle átokvető varázslat legyen, de végül hét különböző fajtánál döntöttem, mert azt szerettem volna, ha a rendszer egyszerűbb, mert szerintem a határok több történetlehetőséget adnak.

Van olyan szerző, könyv, zene vagy bármi más, ami inspirált, amikor A Fehér Macskát írtad?
Volt egy teljes lejátszási listám, amit hallgattam, miközben a könyvet írtam. A három, amit a legtöbbet hallgattam: Nina Simone: Sinner Man, Vampire Weekand: Giving up the Gun és Tokyo Police Club: A Lesson in Crime
Ami a könyveket illeti, rengeteg kutatást végeztem. Néhányat nagyon hasznosnak találtam: THE BIG CON David Maurertől, a SON OF A GRIFTER Kent Walkertől és Mark Schone-tól és Robert B. Cialdini, Ph.D. INFLUENCE: THE PSYCHOLOGY OF PERSUASION című könyve.

Az ajánlásban azt írod: MINDEN KITALÁLT MACSKÁNAK, AMIT MEGÖLTEM MÁS KÖNYVEKBEN 
Tényleg öltél meg macskákat az előző könyveidben?
Igazából nem én öltem meg őket. Az egyik Spiderwick könyv illusztrációjában a koboldok megölnek egy macskát és egy nagyon is bajkeverő fiatal lány, akit Lollinak hívnak, megöl egyet a Valiantban.

Miért fehér macska? Miért nem fekete vagy más színű? Van valami oka?
A francia tündérmese miatt van, amit nagyon szerettem kisgyerekként, és amit alapul vettem a könyv esetében. Egy teljesen őrült mese, elolvashatjátok ezen a linken: http://www.surlalunefairytales.com/authors/aulnoy/1892/whitecat.html


Van macskád? Esetleg pont fehér?
Két fehér macskám van, bár csak azután kerültek hozzánk, hogy írni kezdtem a könyvet. 

Ha átokvető lehetnél, milyen fajta szeretnél lenni? Miért?

Azt hiszem, szerencsevető, mert annak a visszahatása nem olyan rossz, és mondjuk ki, mindannyiunknak jól jönne egy kis szerencse néhanapján.
Cassel bukméker. Fogadtál már életedben? És ha igen, nyertél?

Rengetegszer fogadtam! Egyszer fogadtam egy barátommal, hogy nem nyerek meg egy díjat. Ha nyerek, el kellett vinnem egy extravagáns vacsorára. Megnyertem a díjat, elvesztettem a fogadást, és drága pezsgőt kellett vennem neki meg egy jó nagy adag drága ételt. De megérte!

Mit szeretsz a legjobban Casselben? 
Szeretem, hogy okos, eltökélt és hűséges azokhoz, akiket szeret. Szeretem, hogy bár úgy nevelték, hogy elég elvetemedett nézetei legyenek a halandóságról, ő mégis megpróbál olyan jó lenni, amennyire tud. 

Cassel édesanyja gyűjtögető. Rengeteg különböző holmi hever a házukban. Van olyan tárgy, ami nélkül nem tudnál élni? Nem azért, mert fontos, egyszerűen csak érzelmi okokból. 
Van egy fekete plüss macskám, amit még gyerekkoromból tartottam meg, és nehezen viselném, ha meg kellene tőle válnom. És van néhány dedikált könyvem, ezeket nagyon sajnálnám. De ami nélkül tényleg nem tudnék élni, az a laptopom. Az egész életem azon van. Ha elveszíteném, nem is tudom, mit csinálnék. 

Tudom, hogy ez egy gonosz kérdés. De... Ha választanod kellene egy kedvenc szereplőt A Fehér Macskából, ki lenne az és miért?

A kedvenc szereplőm Cassel! Ha nem ő lenne a kedvencem, nem ő lenne a főhős!



Egy lakatlan szigeten vagy. Választanod kell egy szereplőt a könyvből, akit magaddal vihetsz a szigetre. Kit választanál? Miért?

Lilát. Kijuttatna minket a szigetről, nem számít, mibe kerülne – plusz az édesapja biztosan kerestetné a magánrepülőjével.


Említetted Jace-t A Fehér Macskában. Ez utalás Cassandra Clare Árnyvadászára, igaz? Miért pont Jace? Ő a kedvenc szereplőd a Végzet ereklyéi sorozatból?

Igen, Jace A Fehér Macskában utalás Cassie szarkasztikus, szőke Árnyvadászára. Azért őt választottam, mert úgy gondoltam, hogy az ő alternatív világbeli változata lenne a legmulatságosabb. 

Meg kell kérdeznem. Jártál már valaha Magyarországon? Ha nem, szeretnél jönni?

Még soha nem voltam Magyarországon, de nagyon szeretnék! 

És végül, de nem utolsósorban. Mesélnél nekünk valamit a következő könyvedről?
Az Átokvetők sorozatban a következő rész a Red Glove, azaz Vörös Kesztyű. A legújabb regényem pedig a The Coldest Girl in Coldtown (A Leghidegebb Lány Coldtownban – a Coldtown itt városnév, de a cold szó benne hideget is jelent), ami részben egy utazásos regény, részben egy hanyatló, veszélyes város felfedezése, részben pedig egy lányról szól és arról, hogyan tanulja meg szeretni a saját torzszülöttségét.
De a könyv, amin most dolgozom a The Darkest Part of the Forest (Az Erdő Legsötétebb Része) címet viseli, és egy lányról és a fiú testvéréről szól, akik egy olyan városban nőnek fel, ahol egy tündérkirályfi szendereg egy üvegkoporsóban. Évekig meséltek történeteket róla, de minden megváltozik, amikor egy nap felfedezik, hogy eltűnt.



Nagyon szépen köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a következő könyvedhez!


Nyereményjáték

A fehér cicus ezúttal nem kér tőletek sokat ahhoz, hogy nyerhessetek.

Három egyszerű kérdést találtok a Rafflecopter dobozban, amelyek a könyvvel kapcsolatosak. Minden kérdésre megtaláljátok a válaszokat a blogturné bejegyzéseiben. Már egy helyes válasszal is indulhattok a könyvért, de minden helyes válasszal tovább nő az esélyetek, hogy megnyerjétek a három nyereménykönyv egyikét!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

 



11/10. Angelika blogja
11/11. Dreamworld
11/12. Kelly & Lupi olvas
11/13. Nem harap a...
11/14. Deszy könyvajánlója 


Nézzetek be mindenhová!

Nincsenek megjegyzések