Breaking News

Kim Harrington: Clarity - A tisztánlátó


Kim Harrington: Clarity - A tisztánlátó



A blogturnéról

November 22-től ti is tisztán láthattok! Ugyanis a Clarity - A tisztánlátóval indulunk öt állomásos turnéra. Ismerjétek meg velünk Clarityt és nyomozzatok vele együtt! És velünk is, hiszen ha jó nyomozók vagytok, ti is a nyertesek között lehettek, akik hazavihetik a három nyereménykönyv egyikét!

A könyvről
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kim-harrington-clarity-a-tisztanlato-6445?ap_id=Deszy
Fülszöveg:
Ne hunyd be a szemed.
Kivéve akkor, ha a sötét valóságot már nem tudod elviselni.
Cape Cod turisták által kedvelt városában, Eastportban él egy csodabogár família. Az én családom. Én tisztánlátó vagyok. A bátyám médium. Anyánk telepatikus képességekkel bír. Míg a turisták odáig vannak értünk, a városban az emberek inkább lesajnálnak minket. Bár egy impozáns viktoriánus házban élünk, házi kísértetünk még sincs, és otthonunk földszintjén rendeztük be spirituális vállalkozásunkat: családi jósdánkat.

Véleményem:
Tudjátok mit szerettem ebben a könyvben igazán? Mostanában annyi könyvet olvastam, amiben félelmetesen összetett a világ, mindenféle lényekkel, rengeteg szereplővel, hogy kifejezetten üdítő volt egy olyan könyv, ami enélkül tudott érdekes lenni. Ebben a világban nincs megkötött rendszer. Egyszerűen vannak emberek, akiknek van képessége, de nincsenek társadalomba szerveződve, egyszerűen köztünk élnek. Lehet, hogy a szomszéd jósnő tényleg az, ki tudja?

Adott nekünk ez a család, amelynek minden tagja valamilyen természetfeletti képességgel rendelkezik. Hallunk róla, hogy léteznek mások is, de egyelőre nincsenek határaink. Egyszerűek maradunk, már ami a világot illeti, de nem negatív értelemben. 

Tehát a történetet nem is ilyen szempontból értékelném, mert nem a fantasyvilág építésétől lesz igazán jó. Ez tulajdonképpen egy természetfeletti képességekkel operáló ifjúsági krimi. Amikor nekiálltam, két könyvsorozat jutott róla eszembe, és pont nem régen írtam róluk a Meg Cabot bejegyzésemben. A Mediátor és a Hívószám 1-800 sorozatra gondolok. A történet szempontjából itt is valami hasonlóra számítsatok, csak stílusra kicsit kifinomultabb - választékosabb a megfogalmazás és kevésbé tinis a jellege. Az alap viszont ugyanaz: adott egy természetfeletti képességgel megáldott főhősnő, akinek a képességét és a józan eszét felhasználva kell megoldani egy bűnügyet.

A bűnügy pedig jelen esetben egy gyilkosság. Clarity először csak három okból egyezik bele, hogy segít a rendőrségnek. Az egyik ok a pénz, mert bizony a gyilkosság nem tett jót a családi üzletnek, ez pedig kicsit segít rajtuk. A másik ok Clarity exe, akinek az édesapja a polgármester és megint versenyben van, de a gyilkosság nem tesz jót a hírének. Clare segíteni szeretne neki, mert mindig jó volt hozzá. A harmadik ok pedig nem is valami, hanem valaki: a rendőrfőnök fia, aki tetszik Clare-nek, és a korábbi találkozásuk alapján a szimpátia kölcsönös. A dolgok azonban végül úgy alakulnak, hogy Clarity nagyon is belekeveredik a dolgok közepébe, ugyanis nem csak a bátyja szabadsága kerül veszélybe, hanem a saját élete is. Ha nem sikerül megtalálni a gyilkost, az élete darabjaira hullik, feltéve ha nem végzi ő is a meggyilkolt lány mellett. 

Adott nekünk egy kellemes kis szerelmi háromszög is. Claritynek ugyanis van egy exe, akit már az előbb emlegettem. A lány nem szereti elismerni, de még mindig táplál érzelmeket Justin iránt. Bár a fiú megcsalta és ezért haragszik rá, ettől Clare még kedveli. Mindeközben pedig ott van Gabriel, a rendőrfőnök szexi fia, aki tényleg tetszik neki, csakhogy a fiú szerint szélhámos. Mondjuk a szerelmi háromszög nem is annyira háromszög. Nekem Clare bátyjának legjobb barátja, Nate is gyanús és Stephennek sem közömbös Clarity. (Belegondolva annak ellenére, hogy Clare állítja, hogy a képessége miatt mindenki különcnek tartja, elég sok srác legyeskedik körülötte...)

Egyébként annyira nem is csodálom. Elég vagány, de nem annyira, hogy tipikus könyves szereplőnek tűnjön. Megmarad hétköznapi lánynak, viszont annak elég határozott, volt néhány visszavágása, amelyeken kifejezetten jót mosolyogtam. Egy mindjárt az elején, az a jelenet aranyat ért! 

Ami a többieket illeti, talán kicsit jobban is ki lehetett volna bontani őket, szinte mindenkiről szívesen olvastam volna még többet. De mivel valószínűleg egy sokrészes sorozatról beszélünk, érthető módon a krimiszálon volt a hangsúly, a többi pedig majd szépen lassan kibontakozik. Ennek ellenére azért nagyon megkedveltem Gabrielt, én neki drukkolok, bár azért Nate is nagyon szimpatikus. És Perry sorsára is nagyon kíváncsi vagyok, szerintem ő egy nagyon érdekes karakter, már abból fakadóan is, hogy a holtakkal beszél, és ez érezhetően megviseli. Még ha jól el is rejti az optimista nőcsábász álarca mögé.

Mindeközben egyébként már van egy halvány szál, ami érezhetően ki fog bontakozni a következő részekben. Clarity és Perry édesapjának kiléte ugyanis kész rejtély, de egy-egy elejtett utalásban szóba kerül. Alig várom, hogy kibontakozzon a dolog. 

Összességében egy könnyed és szórakoztató könyv volt, én nagyon szeretem az ilyeneket, és kicsit visszarepítettek a Mediátoros korszakomba, amit külön élveztem. Várom a folytatást, és nagyon kíváncsi vagyok, hány részre számíthatunk még.


AJÁNLOM



Könyvelőzetes





Rendeld meg a kiadótól!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/kim-harrington-clarity-a-tisztanlato-6445?ap_id=Deszy




Blogturné Extra - Borítók

A Clarity Amerikában is kétféle borítóval jelent meg, de azokban az országokban sem mindig az eredeti borítók valamelyikével jelent meg a könyv. A németek, a franciák és a britek is megalkották a saját borítóikat. 

A két amerikai borító stílusra nagyon is hasonló. A magyar borító is az egyiket vette át, a másik kicsit kevésbé rejtélyes. Clarity vörös haja gyönyörű, a háttérben pedig ott a tengerpart, ami annyi emléket ébreszt a főszereplőnkben. 

Az eredetihez még talán a brit maradt a leghűségesebb: ugyanúgy egy lányt láthatunk, mint az amerikai borítókon, a háttérben pedig megjelenik Cape Cod kisvárosa is. 

A francia borítón még tovább fokozzák a rejtélyességet. Itt is egy arcot láthatunk, de csupán a körvonalait, ami remekül passzol a francia címhez. Bár a háttérben látható felhőkarcolók talán kissé nagyvárosiak Cape Codhoz. A német borító szintén alkalmazkodott az ottani címhez, azaz a borítón felbukkanó lány kifürkészi a titkainkat: egy vékony sávban pillanthatjuk csak meg, ő viszont minket néz és kétségtelenül belénk is lát. 

A borítókat az albumra kattintva megnézhetitek nagyobb méretben is!






Nyereményjáték

Szeretnél te is tisztán látni és nyerni vele három könyvet?
Nem kell mást tenned, mint az érzékszerveidre hagyatkozni - helyesebben, most a főhősnő érzékszerveire. Minden nap különböző képesség van elrejtve a bejegyzésekben, ám egy kimaradt. Hogy melyik az? Ezt te találd ki a végén.
 

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje


11.22 Kelly Lupi olvas  
11.23 Insane Life  
11.24 Dreamworld  
11.25 Deszy könyvajánlója  
11.26 Könyvszeretet


Nézzetek be mindenhová!

Nincsenek megjegyzések