Breaking News

Morgan Rice: A hősök küldetése


Morgan Rice: A hősök küldetése





A blogturnéról


November 25-től hat állomáson keresztül egy igazi fantasyvilágba kalauzolunk! Ha velünk tartasz az úton, amelynek során hőssé válhatsz, megismerheted A hősök útja című könyvet, érdekességeket olvashatsz róla, ráadásul megnyerheted a nyereménykönyvek egyikét is!


A könyvről

Fülszöveg:
Varázslatos történet egy 14 éves, nem mindennapi fiú felnőtté válásáról, aki egy kis faluban él, valahol a Gyűrű Királyságának végvidékén. Thorgrin érzi, hogy más, mint a többiek, rejtélyes és érthetetlen erők lakoznak benne, különleges adottsága van és különös sorsra rendeltetett. Arról ábrándozik, hogy híres harcos lesz, a király lovagja, és megvédi hazáját a Szakadék túloldaláról támadó hordáktól. Amikor eléri a megfelelő kort, bár az apja megtiltja, hogy beálljon a király légiójába, ő nem engedelmeskedik: világgá megy, hogy utat törjön magának a király udvarába és elérje, hogy komolyan vegyék. Noha semmi esélye sincs, beleszeret a király lányába, de mire tiltott kapcsolatuk kibontakozna, fölfedezi, hogy hatalmas ellenségei vannak. A varázsló gyűrűje című sorozat nyitókötete eposzi mese barátokról és szerelmekről, vetélytársakról és udvarlókról, lovagokról és sárkányokról, cselszövésekről, politikai intrikákról, a felnőtté válásról, a szívfájdalomról, az álnokságról, a becsvágyról és az árulásról. Mese a becsületről, bátorságról, sorsról és végzetről, varázslatról.

Véleményem:
A hősök küldetése pont olyan, mint amit a borító és a cím sugall! Egy kedves fantasy történet egy fiúról, aki hős akar lenni, és amikor elindul álma megvalósításának útján, talán még nem is sejti, mennyi kalandban is lesz része pontosan.

Történetünk helyszíne a Gyűrű, amelyet mágikus "kerítés", a Szakadék vesz körbe. Ez távol tartja az ellenséget, a Vadonból érkező barbárokat, és így a Gyűrű két királysága békességben, külső fenyegetésektől kevéssé tartva éldegélhet. Ám a két királyság közötti viszony közel sem barátságos. A Nyugati Királyság vezetői, a MacGilek köztiszteletben állnak, csodálatos palotát építettek és fellendítették a királyságot. A Keleti királyságban a McCloudok uralkodnak, és igyekeznek felrúgni az amúgy is ingatag békét.

Ebben a világban él Thorgrin, becenevén Thor (akinek imádom a nevét), édesapjával és három fivérével. Tipikus mesebeli legkisebb fiú történet az övé. Ő ugyanis az a testvér, akit az apa nem támogat. Míg bátyjai szép kardokat, szép ruhákat kapnak, neki csak a juhászkodás jut. Ám mindennél nagyobb álma, hogy egyszer beállhat a király lovagjai közé, és amikor erre hirtelen lehetősége támad, bárányokat ott hagyva és apjával szembeszegülve próbálkozik. Ám még fiatal, tizennégy éves, így nem veszik igazán komolyan, és nem sikerül bejutnia - bátyjaival ellentétben. Ám egy váratlan találkozás a király varázslójával elég bátorságot csepegtet belé, hogy a visszautasítás ellenére tovább próbálkozzon: egyedül indul el Királyudvarhelyre. Nem szeretnék túl sok poént ellőni a történetből, mindenesetre ha annyit elárulok, hogy bekerül, akkor szerintem még nem okozok túl vagy meglepetést. És ezzel együtt elindulnak az edzések, az új kalandok és az új barátságok.

Thort egyébként rengeteg rejtély övezi, és ennek talán még ő sem mindig van tudatában. Mi az oka különleges képességének? Ki az édesanyja? Miért utálja ennyire az édesapja? És a testvérei? Mit tud róla a király varázslója? És még sorolhatnám...

Aztán ott vannak a mellékszereplők. Tulajdonképpen mindenkire rá lehet húzni valamiféle sablont, mindenkinek megvan a maga szerepe. Ott vannak például a király gyermekei, akiknek valamelyikére kell hagynia a birodalmat: a lovagias fattyú, a gonosz, a részeges, a lány és a kicsi. Ez most így viccesen hangzik, de körülbelül ezzel le is fedtem őket. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet őket megkedvelni. Például Reece-t kifejezetten imádtam, és a legjobban talán Godfrey keltette fel az érdeklődésemet, nagyon úgy érzem, hogy a részegességének oka van és még fog meglepetéseket okozni a folytatásban. A királyné ezzel szemben az őrületbe kerget, kíváncsi vagyok, mit rejteget ennyire. Aztán ott vannak a társak a kalandokban: a fiúk az edzésről, illetve két kisállat, akik érdekes úton kerülnek Thorhoz, öröm volt olvasni.

Már szóba került a király lánya, és szerintem szintén nem okoz meglepetést, ha egy kibontakozó szerelmi szálról beszélünk. Ha egy fiatal fiú az udvarba kerül, ki másba is szerethetne bele, mint a gyönyörű és művelt királykisasszonyba? (Nem véletlenül említettem a legkisebb fiú történetét.) De mivel ilyen fiatal szereplőkről beszélünk, a szerelmi szál is olyan, mint egy mesében. Elcsattan egy-két csókocska, de jobbára csak beszélgetnek a szereplők, a nyálas részek pedig teljes egészében hiányoznak. Ezzel nincs is probléma, ez egy ilyen történet, ebbe ilyen szerelmi szál illik.

Alapvetően egy tipikus fantasy- és meseelemekből építkező történet A hősök küldetése. Két ellenséges királyság, egy öreg varázsló, egy mágikus kard, a fiatal fiú, aki lovagnak áll és hősnek készül, és akinek ez tulajdonképpen sikerül is, bár nyilván hosszú út áll még előtte. Thor útja mindenesetre elég kitaposottnak tűnik, valahogy minden, amit tesz, magától értetődő.

Minden kiszámíthatósága ellenére én nagyon élveztem a történetet, különösen azt, hogy legyártottam a magam kis teóriáit a folytatást illetően, és kíváncsi vagyok, bejönnek-e. A rejtélyek megfejtegetése szerintem mindenkit leköt majd, csak úgy pörögnek az agytekervények olvasás közben.

A történet egy óriási függővéggel zárul, ami csak tovább fokozza az izgalmakat, és garantálja, hogy alig várjuk a következő részt.  

AJÁNLOM


Rendeld meg a könyvet a kiadótól nagy kedvezménnyel a képre kattintva!

https://docs.google.com/forms/d/1hlwGnkD95CozyQejdxani7d0a8VgyefWZiIsXhIVz1o/viewform


Olvass bele!





Blogturné extra - A kardok és a Végzet Kardja


Nagyon sok fantasyben kap fontos szerepet egy különleges kard. Ez nem véletlen. A kard olyan fegyver, amely már a legkorábbi korokban is ismert volt. A Bibliában is emlegetek sőt, az angyalok is ilyen fegyverrel rendelkeznek. De azért nem kell ennyire messzire menni. Szinte bármelyik kultúrára gondolhatunk, mindegyiknek megvan a maga kardja: a régi rómaiaknak ott a gladius, a japánoknak a katana, és még sorolhatnám. Ha erre a fegyverre gondolunk, eszünkbe jut valami zsigeri, valami ősi, ami végigkísérte a világ történetét.

A lovagkort idéző fantasyvilágokban, amikor a hős egyetlen fegyvere a kard, kifejezetten nagy figyelem irányul rá. Egy hosszú, magányos úton hű társa a lovagnak, és a harcokban megvédi őt. Ezért nagyon gyakran a kardokról nem mint tárgyakról vagy egyszerű fegyverekről beszélnek, hanem úgy, mintha csak élő és lélegző, saját akarattal, saját lélekkel rendelkező önálló személyiségek lennének. Nevet adnak nekik, tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Gondoljunk csak Fullánkra vagy Andurilra a Gyűrűk urából, Tűre a Trónok harcából, Griffendél kardjára a Harry Potterből vagy Zar'rocra és Brisingr-re az Eragonból, hogy csak néhány híreset említsek. Fontos, ki kovácsolta, milyen céllal, milyen nevet adott neki, milyen színű a penge, milyen a díszítés, kik forgatták korábban és mit tettek vele. 

A legtöbb fantasykardot valószínűleg minden idők talán leghíresebbje, az Artúr mondakör Excaliburja ihlette. Mindenki hallott már róla, valóban legendás. Az Excalibur misztikus erővel bír, forgatóját szinte legyőzhetetlenné teszi, és olyan hatalommal ruházza fel, amellyel semmi más. A hiedelem szerint aki kihúzza a kőből a kardot, az lesz az a legendás harcos, aki megvédi az országot a támadásoktól. Viszont a legenda szerint ha elbukik a harcos, akkor az Excalibur visszakerül a kőbe. Így amikor kőbe zárt kardról hallunk, rögtön eszünkbe jut a legendás Excalibur, és nem véletlenül. 

A hősök küldetésében is van egy ilyen.
A kard nem csak egy fegyver, hanem szimbólum. A Végzet Kardjának energiája védelmezi a Gyűrűt, olyan erővel tölti fel a Szakadékot, amellyel távol tartja a birodalomtól a külső támadókat. Nélküle kitörne a háború, és a Gyűrűt elözönlené az ellenség. A kardot nemzedékek óta a dinasztia várában őrzik Királyudvarhelyen. Ám van még valami, ami különlegessé teszi a pengét amellett, hogy varázslatos erővel bír. A legenda szerint csak egyetlen ember, a kiválasztott forgathatja, ő lesz majd, aki rendet teremt és aki megszabadítja a Gyűrűt minden ellenségétől. Épp ezért csak a király maga és a királyi sarjak érinthetik, ám eddig senkinek sem sikerült megemelni. Nyilvánvaló a párhuzam, nem igaz?


Nyereményjáték

1) Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat (kötelező!)
2) 1-1 plusz pontért kommentálj a turnéban résztvevő blogok bejegyzéséhez, majd töltsd ki a Rafflecopterben az ehhez tartozó részeket. A hozzászólásod témáját te döntöd el (például: miért szeretnéd olvasni a könyvet/mi a kedvenc fantasy filmed vagy könyved/vagy akár egy szimpla ‘köszönöm’ is megteszi ;)) 

(Csak Magyarország területén érvényes a postázás)

a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

November 25 - Könyvszeretet
November 26 - Dreamworld
November 27 - Kelly Lupi olvas
November 28 - Deszy könyvajánlója
November 29 - Insane life
November 30 - Függővég

40 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet most már nagyon várom, ennyi igényes, klassz bemutató után :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök. Remélem, tetszeni fog. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nincs mit, én köszönöm, hogy elolvastad. :)

      Törlés
  3. Tetszett! :) Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  4. A beleolvasóban a vélemények nagyon cukik. :D Biztos nagyon jó könyv!

    VálaszTörlés
  5. Érdekes érdekesség. :D várom már hogy olvashassam. :)

    VálaszTörlés
  6. Érdekes. És egyre jobban tetszik. A borítót még mindig imádom:D:)

    VálaszTörlés
  7. fantasztikus egy könyvnek ígérkezik, köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet velem :-)

    VálaszTörlés
  8. nagyon jók voltak eddig a kritikák, így tovább ;)

    VálaszTörlés
  9. Eddig az összes blogturné-állomás szuper volt! Nagyon jókat írtok.

    VálaszTörlés
  10. Jó könyv lesz, már várom.

    VálaszTörlés
  11. Szeretném megnyerni! Jónak tűnik és nagyon szép a borítója.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm , nagyon várom a könyvet :)

    VálaszTörlés
  13. Már várom a könyvet! Köszi!

    VálaszTörlés
  14. A kardokról szóló nagyon tetszett :D

    VálaszTörlés
  15. Először mindig a borítóba szeretek bele, ez a könyv jó példa. :)

    VálaszTörlés
  16. Köszi a kritikát :)

    VálaszTörlés
  17. imádtam az extrát :)

    VálaszTörlés
  18. Már várom a megjelenést. Köszi a kritikát! :)

    VálaszTörlés
  19. most jutottam arra a pontra hogy ha nem nyerem meg akkor is keeeeeeeeeel!!!

    VálaszTörlés
  20. köszi a kritikát :)

    VálaszTörlés
  21. jó lenne nyerni :)

    VálaszTörlés
  22. tök jó hogy mindig tesztek beleolvasót :)

    Adele

    VálaszTörlés
  23. egyik kedvenc történetem Arthur, Merlin története

    Icus

    VálaszTörlés