Breaking News

Tamara Ireland Stone: Elválaszt az idő



Tamara Ireland Stone: Elválaszt az idő

A blogturnéról

December 7-e és 15-e között utazzatok velünk, Bennett-tel és Annával az időben! Megtudhatjátok, milyen, ha megtaláljátok a társatokat... csak éppen rossz időben.

A könyvről

Fülszöveg:
Szeretni valakit nehéz.
konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/tamara-ireland-stone-elvalaszt-az-ido-6305?ap_id=Deszy De még nehezebb, ha nem csak a távolság áll közétek, hanem az IDŐ is.
FELEMELEM A FEJEM, ÉS EGYENESEN RÁNÉZEK. Most még félszegebben mosolyog, de ugyanolyan kedvesen. Mintha tudná, ki vagyok. Őszintén. Ettől olyan érzésem támad, hogy talán érdemes lenne megismerni, és önkéntelenül visszamosolygok rá.

Még akkor is vigyorgok, amikor befordulok a következő kanyarban. Aztán – mielőtt végiggondolhatnám, mit csinálok – félúton hátrafordulok, és ismét rápillantok.
Eltűnt.
Megpördülök, és a futópályát pásztázom a tekintetemmel. Aztán a padokhoz futok. A lépcső aljánál egy pillanatra megállok, és eltűnődöm, vajon ott volt-e egyáltalán. De végül csak összeszedem a bátorságom, és megiramodom felfelé.
Nincs ott, de biztosan tudom, hogy ott volt. Otthagyta a nyomát: a friss hó összepréselődött azon a helyen, ahol ült. Alul pedig ott a két lábnyom.
És akkor feltűnik még valami.
A saját lábnyomaim egyértelműen kivehetőek körülöttem a porhóban, az ő nyomai azonban nincsenek sehol. Pedig ott kellene lenniük, kétszeresen is – hiszen egyszer odament a padhoz, aztán pedig elment onnan. De sehol semmi, csak a vastag, szűz takaró.
„Csodálatosan megírt, egyedi szerelmes történet.”


Véleményem:
Amikor először elolvastam a könyv bevezetőjét, hirtelenjében csak ültem, és gondolkoztam, hogy akkor ez most vajon hogy lesz. Mert persze, rögtön arra gondoltam, ami adja magát, de ettől még a kérdőjelek megmaradtak. Ott volt egy felnőtt nő, Anna, aki egy levelet kézbesít egy tizenéves fiúnak, akit ő nagyon is jól ismer, ám a fiúnak fogalma sincs róla, kitől kapja a levelet. De persze nem tudtuk meg a nagy válaszokat, épp csak az érdeklődésünket kapargatta meg az írónő. 

Egyébként magam részéről minden időutazós történetet imádok, szóval a Ház a tónál meg Az időutazó felesége rajongói számára nem lesz nagyon rossz választás ez a könyv. Viszont én talán azt mondanám, hogy utóbbi számomra összetettebb és átgondoltabb, illetve sokkal drámaibb volt, mint az Elválaszt az idő. Ez ugyanis egy könnyed, kedves történet, és bár az időutazás nyilván kapunk drámát is, attól még a nagy szélsőségeket kerüljük. 

Na de vissza a történetre! Anna középiskolás, és egyik reggel, amikor futni indul, egy idegen fiút lát, aki őt nézi. Nem is akárhogyan méregeti, hanem úgy, mintha ismerné. Ám mire megint arra néz, a fiúnak nyoma sincs. Aztán kiderül, hogy új diák érkezett a kisvárosi iskolába, ahol Anna is tanul, és a lány legnagyobb meglepetésére a reggeli fiú az. Ám a fiú tagadja, hogy ott volt. Aztán egyre több furcsaság történik Bennett körül, de valahogy mindig kimagyarázza. Kész rejtély a fiú, és bár Anna ép ésszel úgy gondolja, távol kellene maradnia tőle, valami mégis vonzza felé. Aztán megtudja Bennett titkát, és minden megváltozik. 

Arra gondoltam, hogy ezt a történetet kettészedem, és úgy fogom értékelni. Mi van a szerelmi szállal? Nekem nagyon tetszett. Nem mondom, hogy Anna és Bennett helyet kaptak a legjobb párosok között, de aranyosak voltak együtt és drukkoltam nekik. Egy könnyed, gimis szerelem, mégis úgy érzi az ember, igen, nekik találkozniuk kellett és egymásba kellett szeretniük. A vak is látja, hogy együtt kell maradniuk! Szóval a szerelmi szál tetszett, bár mivel nagyon erősen romantikus a történet, tényleg azoknak ajánlom, akik szeretik a románcokat. Mégis csak egy gimis young adult történettel van dolgunk, nem egy sci-fivel, szóval nagyon komoly eszmefuttatásokat senki se várjon!
A romantikus szál viszont szerintem jó, van benne egy-két csavar, nem mondom, hogy nem lehet számítani rájuk, de azért engem szórakoztattak. És igen, sírtam a történeten, nincs mit tenni, én már csak ilyen vagyok. Egyébként a könyv közben leírt reakcióimat elolvashatjátok a Kitörések Tumblr oldalamon. 


És akkor elérkeztünk az értékelésem másik szempontjához, az időutazáshoz. Nyilván ez adja a történet alapját, és adja is. Egy jó kis alapot a szerelmi szálnak, ugyanis ennél jobban nem nagyon merülünk el benne. Aki tudományos magyarázatokat vár arról, Bennett hogyan hajlítja meg az időt, mi van a tér-idő kontinuummal és hasonlók, na, az nem fogja szeretni ezt a könyvet. Ugyanis itt egyáltalán nem ezen van a hangsúly. Persze kapunk egy adaggal abból, hogy milyen következményekkel járhat, ha az ember megváltoztatja a múltat. Igen, két nagyobb következménnyel is szembesülünk - az egyik Bennett nővérével kapcsolatos, a másik pedig a két mellékszereplővel, Anna barátaival -, és nyilvánvalóan egyiket sem vehetjük könnyedén. Viszont tényleg nem nagyon megyünk bele ezekbe a dolgokba, ahogyan azt is csak súroljuk, hogy Bennett életét mennyire változtatta meg a képessége. 

Ami a szereplőket illeti, nincs gond. Annát és Bennett-et is lehet szeretni, külön örültem, hogy Anna nem nyafog, Bennett pedig nem rosszfiú, hanem kedves humoros. A mellékszereplők közül kiemelném Bennett nagymamáját, nem is tudom igazából, hogy miért, de minden részt, amiben szerepelt, imádtam. Valahogy... azok voltak számomra a legfájdalmasabb részek. 

Szóval ez egy időutazós szerelmi történet, tulajdonképpen nevezhetjük Rómeó és Júlia történetnek is, csak itt nem a két ellenséges család jelenti az akadályt, hanem az a röpke 16 év különbség, amivel születtek a szereplők. 

Aki szereti a gimis-romantikus történeteket, az ezt is szeretni fogja.

AJÁNLOM





Rendeljétek meg a kiadótól!

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/tamara-ireland-stone-elvalaszt-az-ido-6305?ap_id=Deszy



Blogturné extra - Ő Bennett

A könyv honlapján érdekes bemutatkozás a fiú főszereplőtől, Bennett-től. Ezt fordítottam most le nektek, az eredetit elolvashatjátok itt


Mondjuk, hogy van egy képességed: lehunyod a szemed, elképzelsz egy helyet a világon - bármikor a születésed ideje és a ma között -, és egy gondolatnyi idő alatt már ott is vagy. Hová mennél és mikorra? Kit vinnél magaddal? Kísértésbe esnél, hogy megváltoztasd a múltat és helyrehozd az általad elkövetett hibákat?

Ez persze hipotetikus kérdések a legtöbb ember számára, de nem nekem. Bárhová tudok utazni a születésem - 1995. március 6. - és a ma között. A nővérem nagyon vicces, és talán az egyetlen, aki igazán megért engem, szóval általában őt viszem magammal. De csak megfigyelő vagyok. Még ha nagyon is a csábítás, amikor arról van szó, hogy megváltoztassam a múltat, mindig arra gondolok, hogy rossz ötlet.

Talán ezért van az, hogy csak a jó zene miatt utazok vissza, hogy bejussak a legjobb rockkoncertekre, amiket találok. Akár a kedvenc bandám első fellépésein vagyok egy kis klubban, akár valami óriási shown a világ leghíresebb és leggyönyörűbb helyei közül az egyiken, amikor ott vagyok és a színpadot nézem, minden úgy van, ahogyan lennie kell. Ezek azok a pillanatok, amikor visszamentem az időben és mégis úgy érzem, nem változtatnék meg egyetlen percet sem. 

Bennettnek eddig 487 koncertjegye van, és ez a szám folyamatosan nő. Ezek a kedvencei:

May 27 1995
Green Day | Setlist
Henry J. Kaiser Auditorium, Oakland, CA, USA

Mar 28 1996
Radiohead | Setlist
The Edge, Palo Alto, CA, USA

Aug 06 1996
Ramones | Setlist
The Palace, Hollywood, CA, USA

May 22 1998
Modest Mouse | Setlist
The Great American Music Hall, San Francisco, CA, USA

Sep 02 1998
Beastie Boys | Setlist
Lakewood Amphitheatre, Atlanta, GA, USA

Jun 16 2000
White Stripes | Setlist
Sit N’ Spin, Seattle, WA, USA

Jan 22 2001
Coldplay | Setlist
The Metro Theatre, Sydney, Australia

Mar 09 2001
The Strokes | Setlist
Crocodile Cafe, Seattle, WA, USA

Sept 21 2002
Spoon | Setlist
Bowery Ballroom, New York, NY, USA

Apr 29 2004
The Pixies | Setlist
Freeborn Hall, Davis, CA, USA

Jun 15 2004
Linkin Park | Setlist
Manila, Manila, Philippines

Jan 11 2005
The Hives | Setlist
Circo Volador, Mexico City, Mexico

Apr 02 2005
The Bravery | Setlist
El Corazón, Seattle, WA, USA

Nov 15 2005
Black Keys | Setlist
Toad’s Place, New Haven, CT, USA

Jan 28 2006
Foo Fighters | Setlist
Le Zénith, Paris, France

Aug 13 2006
Silversun Pickups | Setlist
Schubas Tavern, Chicago, IL, USA

Apr 27 2007
Arctic Monkeys | Setlist
Coachella Festival, Indio, CA, USA

Oct 01 2007
Vampire Weekend | Setlist
Webster Hall, New York, NY, USA

Mar 15 2008
The Breeders | Setlist
Waterloo Park, Austin, TX, USA

Mar 05 2008
Incubus | Setlist
Tennis Indoor Senayan, Jakarta, Indonesia

Dec 06 2011
The Boxer Rebellion | Setlist
Doornroosje, Nijmegen, Netherlands

Apr 14 2012
Red Hot Chili Peppers | Setlist
Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony #27



Nyereményjáték


a Rafflecopter giveaway

 
A turné menetrendje

December 11 - Deszy könyvajánlója - Bennett
December 13 - Roni olvas - Zenelista

Nézzetek be mindenhová!

Nincsenek megjegyzések