Breaking News

Dan Krokos: Hamis valóság


Dan Krokos: Hamis valóság



A blogturnéról

A 2014-es évben sem hagyunk titeket blogturné nélkül, ezúttal Dan Krokos Hamis valóságával indulunk öt állomásos turnéra. Január 27. és február 1. között megtudhatjátok, hogyan folytatódik Miranda, Peter, Noah és Rhys története, és ismét nyerhettek könyvet is!


A könyvről


Fülszöveg:
Miranda semmi másra nem vágyik, csak normális életre. Eltökélte, hogy túllép származása szörnyű valóságán, miszerint ő csak egy klón, és megpróbálja felhőtlenül élvezni a közösen töltött időt barátjával, Peterrel és a többi társával az iskolában. Ám hamarosan kénytelen ráébredni: "normális" élet nem létezik - legalábbis nem egy olyan lány számára, akit arra teremtettek, hogy eleven fegyver legyen. Amikor egyik csapattársa renegáttá lesz, az esemény olyan háborút indít el, amely az egész világot veszélybe sodorja, Miranda pedig a végső áldozat meghozatalára kényszerül, hogy megmenthesse a bolygó jövőjét.


Véleményem:
A sorozat első részét Lupi ajánlására olvastam, mert valahogy elmentem mellette. Nem tudok rá konkrét magyarázatot adni, bár valószínűleg nagy szerepe volt benne a nem túl szerencsés borítónak, mindenesetre valahogy elkerülte a figyelmemet. De nagyon örülök, hogy Lupi végül rábeszélt, mert az biztos, hogy nagyon egyedi történet a YA könyvek között. 

Nagyon kíváncsi voltam, hogy az első rész után még mit tartogathat a második, mert valahogy nem tudtam elképzelni, hogyan fogja folytatni az író. Hát, meglepett, az biztos. 

Dan Krokos az, aki konkrétan végig feszültségben tud tartani a könyv olvasása közben. Egyrészt mert tele van akcióval, és mindig elég nagy a tét ahhoz, hogy komolynak érezzük a dolgot. Ugyanis a főszereplők tettein itt konkrétan a világunk sorsa múlik, ami azért elég nagy dolog. Az első részben még azért izgultunk, hogy időben megkapják az injekcióikat, nehogy elveszítsék az emlékeiket, itt azonban az ilyen "apróságok" már háttérbe szorulnak. 

Miranda, Rhys, Noah, Peter és Sequel próbálnak beilleszkedni egy rendes iskolába, és amíg tehetik, viszonylag hétköznapi módon élni, amíg kitalálják, mi legyen a következő lépés. De ahogy az várható, nem sokáig tart egy a nyugalom, és már rögtön a történet legelején jön egy váratlan csavar, az olvasó pedig csak kitágult szemmel falja a sorokat, mert rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy az első rész bonyodalmai után Dan Krokos most sem kímél minket. Olyan messzire talán nem mennék, hogy úgy öli a szereplőit, mint Martin a Trónok harcában, de azt ki merem jelenteni, hogy a legtöbb könyvvel - főleg a YA történetekkel - ellentétben, itt bizony senki sincs biztonságban, még a főhős sem. Ez pedig magával hozza azt a feszültséget, amiről már korábban írtam, hiszen ha úgy érezzük, hogy itt bármi megtörténhet, akkor egy pillanatig sem lehetünk biztosak benne, hogy a szereplők, akiket szeretünk, nem fognak a következő oldalon kínok között meghalni. 

Ezen kívül pedig még egy szál nagyon meglepett. Konkrétan egy másik világba kalandozunk ebben a könyvben, és bevallom, én nagyon nem erre számítottam. Az egész világ kitágul. Az első részben még simán azt gondoltam, hogy a dolgok mögött valami bűnszövetkezet vagy egy földalatti kormány áll, itt azonban kiderül, hogy sokkal nagyobb horderejű dologról van szó. 

Ami még szintén kiemeli a legtöbb YA közül - persze ízlés kérdése, hogy ki szerint jó és ki szerint rossz értelemben -, hogy nem túl erősek a romantikus szálak. Nem mondom, hogy egyáltalán nincs, hiszen van nekünk egy Noah-nk meg egy Peterünk, ami már az előző részben is bonyolította a dolgokat, de még annyi romantikát sem kapunk, mint ott volt. Annyival fontosabb dolgok történnek itt, hogy a szereplőknek se ideje, se energiája ilyen jelentéktelen dolgokra, úgyhogy csak egyszer-egyszer, egy-egy csók vagy elsuttogott szerelmes mondat erejéig kapunk romantikát, aztán a következő jelenetben már megyünk vissza kaszabolni meg lövöldözni. 

Ezért (is) merem azt mondani, hogy sokkal inkább uniszex a sorozat, mint a legtöbb YA. Hiába nő a főszereplő, a sci-fis, fantasys alap, a rengeteg akció és a háttérbe szoruló romantika miatt szerintem a fiúk is imádni fogják. 

Ha viszont kellene mondanom valakit, akinek nem ajánlom, azt mondanám, hogy akik tartós magas vérnyomással küzdenek, azok inkább kerüljék el ezt a történetet, mert nekem konkrétan tuti, hogy a plafonon volt a vérnyomásom szinte az egész olvasás alatt. 

Ezt pedig még tovább tetézi, hogy kapunk egy meglehetősen gonosz, gyilkos függővéget, amit egyébként imádtam, de nagyon-nagyon szeretném olvasni a folytatást, hogy kiderüljön, mi lesz. 

Ha valami negatívat akarnék mondani, akkor talán azt említeném, hogy meglepő módon engem Miranda egy-két helyzetben idegesített. Illetve nem is annyira Miranda, hanem a döntései. Elvileg neki kellene lennie a határozott, jól képzett harcosnak, de néhány helyzetben olyan döntéseket hozott, amelyek nem ezt mutatják.

Mindenesetre a második rész is ugyanolyan izgalmas és akciódús, mint az első, és tele van olyan fordulatokkal, amelyekre biztos, hogy senki nem számít.

AJÁNLOM


Vegyétek meg ti is!

2014. január 31-ig még 1 000 Ft kedvezménnyel lehet előrendelni, így most 2 980 helyett 1 980 forintért szerezhetitek be a Hamis emlékek folytatását.
Ezen idő alatt lehetőség van a sorozat első két részét együtt is megrendelni 1+1 akció keretében, 2 980 forintért.
Postaköltség egyik esetben sincsen!
Ha szeretnétek élni a lehetőséggel, írjatok a fonixkonyv@fonixkonyv.hu e-mail címre.


Blogturné extra - A borítók

Az első rész esetében nem igazán sikerült eltalálni a hazai borítót, ezért többen is nagyon örültünk a második rész borítójának, mert bár sajnálatos, hogy nem vettük az eredetit, azért sokkal-sokkal jobb, mint az első részé.

Az eredeti borító:


És van még egy borítónk az angol nyelvű verzióhoz, bevallom, nekem ez tetszik a legjobban. 




Nyereményjáték


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai

Január 27 - Kelly Lupi olvas
Január 29 - Deszy könyvajánlója
Január 30 - MFKata gondolatai
Január 31 - Roni olvas
Február 1 - Függővég 

Nincsenek megjegyzések