Breaking News

Kleinheincz Csilla: Ólomerdő


Kleinheincz Csilla: Ólomerdő

A blogturnéról



Egyszer volt, hol nem volt, a valóság határain túl, volt egyszer egy elvarázsolt rengeteg. Ahol a fák az égig értek, sötétek és titokzatosak voltak, mint az éjszaka, ahol a tündérek uralták az erdő teremtményeit és a szél halk varázsszavakat suttogott…
Isten hozott az Ólomerdőben!
Tarts velünk, engedd, hogy végigkalauzoljunk az erdő titokzatos helyszínein, ismerd meg velünk az erdő lakóit és teremtőjét, Kleinheincz Csillát! Április 19-24. között az Ólomerdő blogturné keretein belül izgalmas kalandok és sok-sok érdekesség vár Rád! S ha megtöröd az átkot, Tiéd lehet a Gabo Kiadó által újra kiadott, átdolgozott könyv egy példánya is!  Törd meg a varázst!


Kiadó: Gabo
Oldalszám: 360
ISBN: 9789636899004

A kamasz Emesét még gyerekkorában hagyta el az anyja és tért vissza otthonába, a tündérek áthatolhatatlan erdejébe. A lány azóta is visszavárja, de amikor eljön érte egy szív nélküli lovas, kénytelen szembesülni vele, hogy szülei sok mindent eltitkoltak előle, és a mágikusnak hitt másik világ egyáltalán nem olyan, amilyennek képzelte. Tündérek, lovagok, varázslat: mindez csak mese, az igazság sokkal bonyolultabb és fájdalmasabb.
Az Ólomerdő egyszerre rendhagyó fantasy és árnyalt családtörténet, amely bátran szembemegy a mesékkel szembeni elvárásainkkal. Egy fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlható történet sorsról és döntésekről, ígéretekről és következményekről, valamint arról, hogy néha a mesehősök tetteit is irányíthatja önzés és hatalomvágy.
Kleinheincz Csilla könyve 2007-ben már megjelent és sikert aratott, a régóta várt folytatásokat ez az átdolgozott kiadás készíti elő.

Véleményem

Azzal kezdeném, hogy ebbe a borítóba első látásra beleszerelmesedtem! Elképesztően gyönyörű, alig várom, hogy ténylegesen is a kezemben tarthassam a könyvet! 

De nyilván a regény lényege maga a történet, úgyhogy vándoroljunk is inkább arra. Az Ólomerdő számomra olyan volt, mint egy nagy mese. Talán így tudnám leginkább összefoglalni, hogy milyen volt az élmény. Rengeteg mesékből ismert elemmel találkozhatunk benne, mesebeli lényekkel, varázslatokkal, valamiféle gonosz boszorkánnyal és a fiatal főhősnővel, akinek mindezzel szembe kell néznie. A regény nagy részében például Emese egy vad és idegen erdőn próbálja magát átküzdeni, miközben menekül. Nekem meg teljesen olyan érzésem volt, mint a Hófehérkében, amikor a halálra rémült Hófehérke menekül a banya elől.

Mégis valahogy több volt ez egy egyszerű mesénél. Ugyanis egy mesénél nagyjából biztosra mehetünk. Valószínűleg nem szenvednek túlságosan a pozitív szereplők, a jó pedig mindig elnyeri jutalmát. Ebben a világban azonban ez nem feltétlenül van így. Sőt mi több! Néha nagyon nehéz eldönteni, ki jó szereplő és ki rossz, mert ennél sokkal árnyaltabbak. 

Csak hogy három példát hozzak (mert hát mese, miért ne legyen három?), a szerintem három legérdekesebb karakter a regényben pont ilyen bonyolult személyiség. Egyrészt Rabonbán. Tudjuk, hogy valami szörnyűt követett el a múltban és ezért bűnhődik. Ahogyan azt is, hogy bűntudat nélkül szakít el egy kislányt az édesapjától. Mégsem érezzük gonosznak, a szívünk mélyén mindezek ellenére abszolút pozitívnak érezzük. (Egyébként nagyon tetszett Rabonbán átka, amit nem árulok el, olvassátok el. Mindenesetre nagyon jó ötlet.)
Vagy ott van Firene. Néha jogtalannak érezzük a féltékenységét, aztán megértjük a haragját, mégis amikor eluralkodik rajta a bosszúszomj, nem tudunk vele egyetérteni. Hol támogat, hol pedig beléd mar a csőrével. De ő is pont ettől válik érdekessé. 
És a végére hagytam azt a szereplőt, akiben ezt a furcsa kettősséget a legjobban érezzük. Ő az, akiben szó szerint kettészakadt a jó és a rossz. A szél irányának változásával hol Tartód, hol Firtos. Kicsit olyasmi ez, mint Jekyll és Hyde. Nem tudja irányítani, hol gonosz, hol jó. De nagyon érdekes nézni, ahogy a két oldal küzd egymással, és nagyon tetszett a jellemfejlődése. Ez volt az egyik nagy tanulság szerintem. Senki sem csak rossz vagy csak jó, el kell fogadnunk, hogy a világosság és a sötétség egyaránt dolgozik mindenkiben. Még akár egy mesében is, ahol sok a sarkított elem. 

Egyébként a kedvenc szereplőm határozottan Rabonbán volt, Lóna pedig számomra a tipikus antianya, rettentően kíváncsi vagyok, mit lehet kihozni ebből a szálból. Ahogy hallom, lesz még szerepe a Lóna-Emese kapcsolatnak, és nagyon remélem, hogy ehhez a kötethez hasonlóan az sem lesz túl rózsaszín, mert Lóna egyszerűen nem érdemli meg. Kíváncsi vagyok, változik-e még róla a véleményem.

Szintén sokkal keményebbé vált a történet azáltal, hogy ez nem egy kedves kis, varázslattal teli tündérvilág, mint ahogyan azt egy mesétől várnánk. Ebben a világban kemény átkok vannak, és mindennek meg kell fizetni az árát. Egy egyszerű ígéretnek is. Pont ezért van jelen végig egyfajta frusztráció, mert minden döntés fontos, minden döntést jól át kell gondolni, mert nem lehet egyszerűen csak visszaszívni. Még egy elejtett félmondatot sem. Az átkokkal együtt pedig jönnek az áldozatok, ami szintén meglepő lehet egy látszólagos mesevilágban.

Hogy valami negatívat is írjak, néhol - főként azoknál a részeknél, ahol Emese az erdőben kóborol - kicsit lassúnak éreztem a történetet, tetszett volna, ha kicsivel több az akció, a történés. És igen, jobban örültem volna még egy kis Rabonbánnak is. Illetve néha azt éreztem, hogy csak kapargatjuk a világ szélét, nem tudunk meg mindent, miközben az írónő érezhetően sokkal többet tud nálunk. Ezért nekem néha nem volt tiszta, hogy most ki milyen fajba tartozik, mi van a sárkányokkal meg a tündérekkel, hogyan lettek elosztva az erdők, pontosan hogyan függ az erdőtől a tulajdonosuk hatalma, mi van a tényleges tündérvilággal stb. Szóval picit többet szeretnék tudni a világról, hogy kitisztuljon a kép, mert egyelőre maradtak bennem kérdőjelek.

A végén volt egy számomra meglepő fordulat, illetve Rabonbánnal kapcsolatban elindult egy bizonyos szál, ami engem nagyon érdekel, úgyhogy alig várom a folytatást. Tényleg olyanra sikerült a befejezés, hogy az ember már nyúlna is a következő kötetért.

Szóval összességében a karakterek nagyon érdekesre sikerültek, a még mindig meglévő rejtélyek is foglalkoztatnak, tetszett, hogy keményebb oldalról sikerült megfogni a mesevilágot, bár azt azért sajnálom, hogy erről a bizonyos világról nem tudtunk meg kicsit többet, hogy rendszerezett tudásom lehessen róla a fejemben. A vége nagyon jól sikerült, tényleg nagyon érdekel, innen hogyan tovább.
AJÁNLOM



Blogturné Extra - A 3-as szám

Akik szeretik a meséket, fantasyket, minden bizonnyal már felfigyeltek rá, hogy bizonyos számok milyen gyakran előfordulnak. Például a 7-es, 12-es és természetesen a 3-as.
"A magyar népi hitvilágban a hármas, a hetes és a kilences szám fordul elő leggyakrabban. – A hármas számot általában valamilyen mágikus eljárás elvégzésével kapcsolatban említik. A népmesében három nehéz feladatot kell megoldani, a népi gyógyászatban pedig háromszor kell megismételni ugyanazt a gyógymódot, hogy hatásos legyen, rendszerint reggel (napkeltekor), éjfélkor és este (vagy naplemente idején) vagy pedig három egymás utáni napon ugyanabban az időben. A háromszori ismétlés a szerencse biztosítására és a szerencsétlenség távoltartására irányuló cselekvésekhez is kapcsolódott (pl. vásárba indulás előtt háromszor körbeforgatták az eladó állatot, hogy szerencsésen elkeljen; a pásztor kihajtás után háromszor körbejárta a jószágot stb.)" Forrás

Nézzünk néhány konkrét példát, hiszem számtalan ilyet lehet említeni, klasszikus mítoszokból és modern fantasykből egyaránt. 
Csak hogy hazánkból induljunk, néhány magyar: 
A három királylány közül a legfiatalabb a legnemesebb, a három szegénylegényből pedig a legkisebb kapja a fele királyságot, persze csak ha teljesítette a három próbát. Még az is lehet, hogy segítséget is kap, három varázslatos tárgy formájában. Ludas Matyi "háromszor veri vissza" azt, amit Döbrögin a büntetését, és három a magyar igazság! Ja, és a háromfejű sárkányról se feledkezzünk meg!
De távolodjunk el egy kicsit a magyar mondavilágból! Pokol - Purgatórium - Paradicsom, Szentháromság, múlt - jelen - jövő, születés - élet - halál. A görög mitológiából Kerberosz, a háromfejű kutya, a trójai mondakörben három istennő versenyez azért a bizonyos almáért... Még hosszan lehetne sorolni, de evezzünk kicsit modernebb történetekre! Harry, Hermione és Ron a három jóbarát, Harrynek három próbát kell kiállnia a TRImágus Tusán, ahogy Luke, Leia és Han Solo is hárman néznek szembe a kalandokkal. 
Mondhatnánk, amerre nézünk, hármas szám terem. 

Így hát nem meglepő, hogy a rengeteg mesei elemmel, főként magyar népmesei elemekkel dolgozó Ólomerdőben is számtalanszor előkerül a hármas szám. Összegyűjtöttem néhány idézetet a könyvből, amelyekben találkozhattok vele. (Ne aggódjatok, egyik sem spoileres.)

  • "A polcán három különböző kiadású Mucha-album állt, és egy nagy mappába lefűzött vagy háromszáz, internetről letöltött ősi és modern kelta csomómintát."
  • "Másnap mogorván és szótlanul ülte végig a reggelit, amelyet Apa készített három ételre kiterjedő főzőtudományából."
  • "Három középső ujja hegyén egy-egy apró, sötét vércsepp csillogott."
  • "Gyere vissza három nap múlva!"
  • "A mennyezetről három vénséges csillár lógott."
  • "A holló háromszor felkárogott."
  • "Három erdő úrnője vagyok. Háromszorosan is jogom van belenyúlni a sorsfolyóba."
  • "Nem tudta, hogyan és mikor feküdt le az ágyra, de a következő pillanatban már felhúzott lábbal hevert a szálkás fadeszkán, és három szusszanás múlva el is aludt."
  • "A három kőrisnél járt."


Nyereményjáték

Az Ólomerdő sok veszélyt rejt, tele van elvarázsolt lényekkel, átkokkal. Emesének ugyan nem tudunk segíteni megtörni az átkot, Te viszont segíthetsz megtörni másokét! A turné során minden bejegyzésben elrejtettünk egy szót, melyet ha megtalálsz és rákattintasz, láthatod, hogy egy-egy mesében miként törik meg a szereplőket sújtó átok. A megtalált szót írd be a rafflecopter doboz megfelelő pontjához és máris esélyes lehetsz megnyerni Kleinheincz Csilla könyvének egyikét! Rajta hát, keresésre fel! 
 
a Rafflecopter giveaway
 

A blogturné menetrendje

04/19 - Roni Olvas
04/20 - Media Addict
04/22 - Deszy Könyvajánlója
04/24 - Dreamworld 

Nincsenek megjegyzések