Breaking News

Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta


Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta

A blogturnéról



Egy kelta legenda szerint az óceánban lakó Vízi Lovak elvarázsolt férfi alakjában kilopóznak néha a partra, és magukkal viszik a legszebb lányokat a tenger mélységeibe… Persze ez csak legenda….
Ám mi van akkor, ha a Legenda - ha csak könyv formájában is - életre kel?
Nos, akkor tudjuk, hogy Maggie Stiefvaternek ismét a magasba szárnyalt a képzelete és valami csodálatosat alkotott. Árpilis 25-30. között a Blogturné Klub hat bloggere bemutatja Nektek Maggie legújabb történetét lovakról, szerelemről, kitartásról, a szülőföld szeretetéről. Ismerd meg velünk a Skorpió Vágtát, a kelták ősi legendáját, hallgasd meg a regényhez kapcsolódó csodálatos zenéket, képzeld el Thisby szigetét és kóstold meg velünk az édes, mennyei Novemberi Nyalánkságot!
S ha nem említettük volna még, természetesen nyereményjáték is vár Rád! Vágtass velünk a leghíresebb lovak hátán, s ha célba érsz, Tiéd lehet A Skorpió Vágta három példányának egyike! Nyeregbe hát!


Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633734124
Fordító: Vallató Péter
Sorozat: -
Függővég: nincs

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/maggie-stiefvater-a-skorpio-vagta-6455?ap_id=DeszyA Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.
Van, aki túléli.
Van, aki belehal.
Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.
Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.
A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.

Véleményem

Őszintén nem tudtam, mit várjak a könyvtől. Olvastam már Maggie Stiefvatertől. A Shivert mindenki imádja, de én annyira nem voltam tőle elájulva, tetszett, tetszett, de bele nem szerettem. A Hollófiúk ennél egy fokkal már jobban tetszett, de a folytatását még mindig nem olvastam. Viszont kíváncsi voltam, és nagyon örülök, hogy az voltam, mert eddig ezt a Maggie könyvet szerettem a legjobban.

A történetet a lovak szerelmesei imádni fogják, még akkor is, ha egy kivétellel nem hétköznapi lovak állnak a főszerepben. Két főszereplőnk - Puck és Sean - egy kis szigeten élnek, ahol minden évben megrendezésre kerül a Skorpió Vágta. A tengerből vad tengeri lovak jönnek a partra, amelyeket a bátrak befognak és a lovakon versenyezve a lovasok nem csak dicsőséget, de hatalmas összeget is nyerhetnek. Erre az időszakra a világ minden tájáról a kis szigetre érkeznek, hogy fogadásokat kössenek és szemtanúi legyenek a viadalnak. De ezek nem hétköznapi lovak - nyers húst esznek, és mivel a tenger szólítja őket, meglehetősen vadak. Minden évben van halálos áldozat. 

Sean évek óta megnyeri a vágtát Corr nevű lován, aki igazi társa az életben. Nem bízhat meg benne 100%-ig, hiszen mégiscsak egy tengeri lóról beszélünk, de nála hűségesebb barátja talán még sose volt. Ez a kapcsolat az egyik legszebb ebben a történetben. Én soha nem lovagoltam, de mindig is csodáltam ezt a szoros köteléket, ami ló és lovasa között kialakul. (Ezt szeretem egyébként a sárkánylovasos történetekben is, és a Vihartáncosban is nagyon megfogott ez a szál.) Sean és Corr ez nagyon megvan, szinte tapintani lehetett a szálat, ami kettejüket összefűzi. Sean azonban nem Corr tulajdonosa. Bármennyire szeretné is megvenni, a főnöke, a sziget leggazdagabb embere soha nem egyezik bele. Most azonban lehet, hogy mégis sikerülhet elérnie, amit eddig nem. Tehát a tét hatalmas. 

Puck, a másik főszereplőnk élete sem fenékig tejfel. Szüleit egy hajóút során megölték a tengeri lovak, így bátyjával és öccsével érthető módon minden évben távol tartják magukat a versenytől. Ám amikor a bátyja, Gabe bejelenti, hogy elhagyja a szigetet, Puck bármi áron tartóztatni akarja a fiút, még ha csak néhány hétre is. Így bejelenti, hogy ő is indul a vágtán: Galamb, a hétköznapi ló hátán. Első női lovasként, egy átlagos lóval a tengeri lovak ellenében igen rossz esélyekkel indul. Aztán kiderül, hogy még egy ennél nyomósabb oka is van a győzelemre, és innentől kezdve a verseny mindent vagy semmit alapon megy. 

És pont ez teszi kicsit frusztrálóvá a szituációt, persze a legjobb értelemben. Az ember megkedveli Puckot is, és Seant is, külön-külön és együtt is. És mindkettőjüknek nyomós oka van rá, hogy megnyerjék a versenyt. Azt akarjuk, hogy mindketten nyerjenek, de ez persze nem lehetséges. De akkor vajon hogyan lehet lezárni ezt a történetet? Ez a nagy kérdés, ami viszi előre az embert töretlenül.

Emellett imádtam a szereplőket is. Nagyon tetszett, hogy Puck és Sean külön-külön is nagyon jól működnek, mert ez nem egy szimpla love story. Van benne szerelmi szál, de egymástól függetlenül is izgalmas a történetük, a regény nagy százalékában, főleg az elején nem is közösek a jeleneteik, vagy ha igen, akkor csak össze-összesodródnak. Szép lassan találnak egymásra, pontosan azért, ami érzelmessé teszi a történetet. Nem a szerelmi szál, hanem az elhivatottság, a nemes célok és persze mindenekfelett a lovak megértése és szeretete. Elképesztően jó volt arról olvasni, hogy Puck és Sean hogyan értik meg a lovaikat, mennyire rájuk hangolódtak, és a lovak is a lovasaikra. És ezt ők maguk is megérzik egymáson, tényleg igazi lelki társra lelnek a másikban. 

Mindeközben pedig a vágta miatt akcióból is kapunk, és bizony a vér is folyik. Nem nagyolja el az erőszakot Maggie Stiefvater, hála istennek. Megkapjuk a pogány szokásokat úgy mint véráldozat, és ha egy veszélyes sportról van szó, akkor jól is teszi, hogy nem mismásolja el ezeket a veszélyeket. Talán nem mondok nagy spoilert azzal, hogy történnek halálesetek. 

A mellékszereplők közül nagyon megkedveltem Puck öccsét, Flinnt, illetve a gazdag George Holly, aki azért érkezett a szigetre, hogy lovakat vásároljon. 

A történet vége szerintem elképesztően gyönyörű lett, én pityeregtem is rajta. És nem igazán tudom eldönteni, hogy szerettem volna-e epilógust vagy nem. Ugyanis nagyon szeretnék kicsit többet tudni az azutánról, de érzelmileg a zárójelenetnél csak lejjebb lett volna. Úgyhogy még ezt az egy-két bennem maradt kérdőjelet sem tudom negatívumként megemlíteni.

Nagyon tetszett a szerző utószava is, amelyben elmeséli, honnan is jött a történet ötlete és jókat mosolyogtam rajta, ahogyan elmondja, mennyire megküzdött a sztorival. Innen a távolból üzenem: megérte.

Összességében ez a gyönyörű regény, külön pirospont jár, amiért nem folytatásos. Akik imádják a lovakat, azok még sokkal jobban fogják imádni, de akik nem, azok is, mert gyönyörűen van leírva ló és lovasának kapcsolata. A szereplők szerethetőek, szerintem a nézőpontváltások is jól sikerült, és az akciójelenekből is volt néhány, főleg a tényleges Vágta nagyon jól sikerült. 

NAGYON AJÁNLOM


Ha tetszett, a képre kattintva megrendelhetitek:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/maggie-stiefvater-a-skorpio-vagta-6455?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Zenék a könyvhöz

A Skorpió Vágta története más művészeti ágban is megihlette Maggie-t. Egy dal is született a sztorihoz, amit ITT hallgathattok meg. De a dallal készült egy kis animált előzetes is a könyvhöz, szóval rögtön megnézhetitek a videót is:





Maggie honlapján ezenkívül meghallgathatjátok a prológust és az első fejezetet is, hiszen az írónő felolvasta nekünk őket.


Nyereményjáték

Puck és Sean vérbeli lovasok. Lovaik gyönyörűek, erősek, gazdáik számára párjuk nincs!
Ám ismerünk azért néhány lovat a történelemből és a különböző történetekből, akik ugyancsak csodásak és lenyűgözőek, igazi kiválóságok fajtájuk közt!

Pattanjunk hát lóhátra, vágtázzunk velük egyik blogról a másikra!

Minden blogon találsz egy versike formájában megírt találós kérdést, melyre válaszolva egy híres ló nevét kapod meg. Ennek a lónak a nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő pontjához, és máris esélyes leszel megnyerni Maggie könyvének egy példányát!

Vágtázz velünk Te is!

(Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postázza a nyereményeket!)



Mesés vadnyugati tájakon
vágtáztam, szabadon.
De jött az ember, s elfogott,
az indián barátjának fogadott.
Menekülnöm muszáj volt,
s közben Brian Adams dalolt.

Tudod már a nevemet?
Lapozd át a filmeket!



És ne feledd, egy segítségért mindig bizalommal fordulhatsz hozzánk! ;)


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

04.25. – Roni Olvas
04.26. – Fantazmo
04.27. – Deszy Könyvajánlója
04.28. – Bibliotheca Fummie
04.29. – Zakkant olvas
04.30. – Dreamworld

Nincsenek megjegyzések