Breaking News

Moskát Anita: Bábel fiai


Moskát Anita: Bábel fiai

A blogturnéról



A GABO SFF jóvoltából megjelent Moskát Anita Bábel fiai című regénye, melyben vallás és babona, modern és ókori keveredik egymással. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Arzén, Dávid és Bábel nem mindennapi történetét!

2014. április 28-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Kiadó: Gabo
Oldalszám: 404
ISBN: 9789636898861
Folyik a munka Bábelben, mert mindenki tudja: aki felhúzza a tornyot, azé a hatalom. Az építkezésnél használt ereklyék, amelyek egy másik világból származnak, kezdik felmondani a szolgálatot, a papság soraiban intrika üti fel a fejét és lázadással fenyeget. A próféta, aki a bábeli egyházat alapította, halott, a torony pedig a mi világunkból szólít magának új látnokot.
Dávid, a korábban festőként dolgozó fiatalember egy ideje látása fokozatos elvesztésével küzd. Zavaros vízióiból megtudja, hogy a torony vette el szeme világát, ezért Bábelbe utazik, de hamarosan belekeveredik az egyházon belüli hatalmi játszmákba. Arzén, a város új főpapja, próbál kitörni édesapja árnyékából, a reformoknak azonban nincs helye ott, ahol vérrel és testrészekkel áldoznak Bábelnek.
A bibliai Bábel történetére alapozott modern és kegyetlen regényben vallás és babona csap össze a racionalitással. Moskát Anita novellái után az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb magyar fantasztikus könyvével jelentkezik. 

Véleményem

Első körben a borító vonzott a történet felé. Szerintem egyszerűen gyönyörű, és most már élőben is láttam, biztos vagyok benne, hogy ha nem tudtam volna róla semmit, akkor is leemeltem volna a polcról. A másik dolog, ami a könyvhöz vonzott, a címe volt. Bábel történetét mindenki ismeri, kíváncsi voltam, mit lehet kezdeni vele.

Azt kell mondjam, sok mindent. A Bábel fiai két szálon fut. A két főszereplőnk Dávid és Arzén, akik különböző módon ugyan, de mindketten Bábel tornyának építését nyögik.

Dávid a mai Budapesten él, igazi művész: fest, képregényeket rajzol és fordít. Lila hajával igazán extrém, de őt ez egyáltalán nem zavarta, mindig a maga útját akarta járni. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, amikor látása rohamosan romlani kezd. Először csak kicsit, míg végül teljesen megvakul. Ez amúgy is egy nehéz élethelyzetet jelent, a látása elvesztésével bárki nehezen küzdene meg, hát még Dávid, aki képtelen ecset és színek nélkül élni. Itt szeretném elmondani, hogy a könyv elején ez volt az a szál, ami rögtön beszippantott. A családomban történt hasonló eset, és bár Dávid viszonylag gyorsan alkalmazkodik, de nagyon tetszett, ahogyan Moskát Anita leírta a megvakuló férfi érzéseit.

A másik főszereplőnk Arzén. Ő Bábel egyik főpapja, az ő apja volt a próféta, aki újra folytatni kezdte az egyszer már kudarcba fulladt toronyépítést. Arzén apját szó szerint prófétának tekintik, a férfi ugyanis vallást szervezett a torony köré. Arzén a történetben a hitével küzd. Egyrészt pap, a hit kötelékében nevelkedett, és számtalan olyan csodás dolgot látott maga körül, ami bizonyítaná Isten létét és a torony célját. Mindeközben azonban apja halálakor csalódnia kellett a férfiban, és szép lassan rádöbben apja bűneire, ezzel együtt pedig vallásos hite is megkérdőjeleződik. Ő az a szereplő, akinek szép lassan felnyílik a szeme, ahogy felfedezi apja titkait.

Eleinte nem teljesen értjük, mi is a kapcsolat a két szál között, de ahogyan a két férfi története halad előre, egyre inkább összefonódik a sorsuk. Dávid rájön, hogy a vakságának köze van a torony építéséhez, és elindul Bábelbe, hogy visszaszerezze szeme világát. Ebben testvérének, Lívinek is nagy szerepe van, aki ismeri az utat Bábelbe, és mint kiderül, magával Arzénnel is találkozik. Hamar kiderül, hogy Arzén az, akit Dávid mindig lát álmaiban, így egyértelművé válik számára, hogy köze van a vakságához.

Nagyon érdekes követni, hogy Arzén és Dávid mennyire megváltoznak az előttük álló próbatételeknek köszönhetően.

A világ felépítése eleinte még rengeteg titkot rejteget, és a könyv végére sem sikerül mindent megfejteni, mindenesetre érezni, hogy jól átgondolt, az biztos. Nagyon érdekes, hogy egyszerre kapunk fantasyelemeket, vallásos elemeket és közben rögtön teljesen tudományos és számunkra egyértelmű magyarázatot a bábeli "csodákról". Már az elejétől kezdve nagyon foglalkoztatott például Arzén tetoválása, Hermon nagyon tetszett, és kíváncsian vártam, hogy erre vajon milyen magyarázatot kapunk.


Ez a regény nem egy finom, könnyed kis szórakozást ígérő történet. Kivégzések, népbutítás, rabszolgaként dolgozó munkások, gyilkosságok... Van itt minden minden, de ennek a környezetnek hála válik a történet tökéletesen hihetővé. Vallási fanatizmus nincs ilyen szélsőségek nélkül, ahogyan egy ilyen mértékű építkezést sem tud elképzelni az ember áldozatok nélkül. És ha már építkezés... Nagyon érdekesen kerül elő az építőáldozat témája. A legtöbben leragadtunk Kőműves Kelemennél, de itt most ha lehet ennél még sokkal keményebb áldozatokkal találkozunk.

A történet tele van rejtélyekkel és egy-két olyan fordulatot is kapunk, amire valószínűleg egyáltalán nem számítunk. Ezekről nem szólnék részletesebben, mert erősen spoileresek, de ha elolvassátok, tudni fogjátok, mikre gondoltam.
Az biztos, hogy a Bábel legenda egyedülálló feldolgozása, olyan elemekkel, amelyekre az ember nem is számít.

Így a végén még muszáj szót ejtenem a stílusról, ugyanis Moskát Anita nagyon szépen írja le Bábelt, tényleg olyan, mintha mi is ott lennénk. Különösen szerettem azokat a részeket, amelyekben Dávid a színekről gondolkozik, és aranyos volt az is, ahogyan a bábeliek a mi világunkról gondolkodtak. Volt viszont egy pont - egy nagyon spoileres jelenet -, ahol egy pillanatra megtorpantam és elgondolkoztam. Nem mondhatom el, hogy konkrétan mi történt, de egyetlen egyszerű tőmondat teljesen kiütött. És tényleg gondolkoztam rajta néhány percet, hogy sokszor jobb, ha valami kifejtetlen, mert az az egyszerű mondat, mindenféle leírás és részletezés nélkül nagyon ütős lett. Ezután már tudatosan figyeltem, mennyire ügyesen váltogatja a hosszabb leírásokat és az egyszerűbb mondatokat. Nagyon tetszett.

A Bábel fiai nem egy egyszerű történet, de egy nagyon érdekes történet. Kicsit olyan, mintha minket is magába szippantana a torony világa, és aztán együtt mennénk végig az úton a szereplőkkel, és eközben folyamatosan újabb és újabb kérdésekkel találnánk szembe magunkat vallásról, életről, társadalomról. Nem lesz felszabadító a válasz, amit a végén kapunk, de mindenképpen érdekes gondolatokat kapunk, olyan szereplőkkel, akik megmozgatják az embert. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Az igazi Bábel

Bábel tornyának történetét mindenki ismeri. Tanulunk róla magyar órán vagy történelem órán, ki-ki hittanon, látjuk a tornyot ábrázoló alkotásokat művészettörténet órán. Mire pedig felnőttek leszünk, talán nem is tudjuk, hogy honnan, de mind ismerjük a nyelvek összekeveredésének történetét. Ha pedig mégsem, akkor következzen most nagyvonalakban, hogy miről is van szó.

Mózes I. k. 11. fejezetének elbeszélése szerint az özönvíz történetből ismert Noé utódai, akik még mind egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek és ott egy várost alapítottak, ami a Bábel nevet kapta. A városban tornyot akartak építeni, amelynek csúcsa az égig ért volna. Nem csak Istent akarták elérni így, hanem a maguk dicsőségére cselekedtek. Isten nem nézte jó szemmel a dolgot, nem akarta, hogy a bábeliek befejezhessék az épületet. Ezért összezavarta a nyelvüket, így már nem értették meg egymást és nem tudták folytatni az építkezést. A történet szerint így született az a rengeteg nyelv, amit ma is használunk.

A torony maga pedig sohasem készült el. Leírások ugyan születtek róla, Hérodotosz például nyolc, egymásra épített, egyre kisebbedő toronyról számol be. Az elképzelések szerint zikkuratféle épület lehetett, a szájhagyomány szerint a fal olyan széles volt, hogy két, egymással szemben találkozó négyesfogat is elfért rajta.

A történet mindig is foglalkoztatta az embereket, hiszen tele van rejtélyekkel. Hogyan történt pontosan az építkezés? Meddig épült fel? Mi történt, miután összekeveredtek a nyelvek?

Moskát Anita, a regény szerzője bevallása szerint akkor állt össze a Bábel fiai története, amikor rálelt erre a misztikus helyszínre. Így ír róla blogbejegyzésében:

"Eleinte homályos konfliktusokat, felbukkanó karaktereket láttam csak: egy vak festőt; egy papot, akinek mérlegre kerül a hite; egy manipulatív vallást. Sok hasonló, kusza ötlet szokott kavarogni a fejemben, amelyekből aztán soha nem lesz semmi, és ezek is kihullottak volna, ha véletlenül nem találom meg a helyszínt – avagy a történet egyik fontos magját –, Bábelt.
Az Ószövetségben az egész toronyépítés néhány mondat, mintha széljegyzet lenne egy margón: elhatározák, és építék, és lőn zűrzavar. Megörültem ennek a szűkszavúságnak, mert kellően nagy szabadságot jelentett, mégis számolhattam az olvasó tudásával, hisz Bábelt mindenki ismeri, így azelőtt jelképpé válik, hogy egy sort is leírtam volna.
Bábel története a Bibliában kevéssel a bűnbeesés és kiűzetés után szerepel, és számomra valahol összecsengett a kettő. Míg az emberpár egyénként bukott el, a toronyépítők közösségként vallottak kudarcot: minden egyes ember vétkes, függetlenül attól, hordott-e téglát a torony falaira."

A teljes bejegyzést elolvashatjátok ITT

Az mindenesetre biztos, hogy érdekesen nyúlt hozzá a klasszikus történethez, és sikerült olyan elemeket kiemelnie, amelyeken talán el sem gondolkoztunk korábban Bábel kapcsán. 
 
Nyereményjáték
Válaszolj egy kérdésre, és nyerd meg a Bábel fiai három példányának egyikét. Növelheted az esélyeidet ha lájkolod a megadott oldalakat.
(A nyerteseket értesítjük a megadott e-mail címükön. Ha 48 órán belül nem érkezik visszajelzés, automatikusan új nyertest sorsolunk. A nyereményeket magyarországi postázási címre postázzuk.) 
 



A blogturné menetrendje


04/28 Dreamworld - Építőáldozat
04/30 Deszy könyvajánlója - Bábel tornya
05/02 Könyvgalaxis - Moskát Anitáról

Nincsenek megjegyzések