Breaking News

R. J. Palacio: Csodácska


R. J. Palacio: Csodácska

A blogturnéról



Vannak olyan könyvek az életben, amelyek egyszerre tanítanak és szórakoztatnak. Mi most egy ilyen könyvet szeretnénk nektek bemutatni a Blogturné Klubbal. Mert ha nyitva tartjuk a szemünket és a szívünket, de igazán, és nem csak nézünk, hanem látunk is, észrevehetjük a hétköznapokban rejlő csodát. Még akkor is, ha nem feltétlen úgy érkezik, ahogyan várnánk.

Ismerjétek meg ti is Augustöt velünk a hét állomásos Csodácska blogturnéban, április 1-je és 7-e között! És ha ügyesek vagytok, meg is nyerhetitek a könyvet!

A könyvről

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633736678
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/r-j-palacio-csodacska-6554?ap_id=DeszyAugust (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?
R. J. Palacio egy modern klasszikust írt. Humoros, felemelő és hihetetlenül megható regényt, amire a végszót követően még sokáig emlékezni fogunk – miután együltő helyünkben elolvastuk, és lelkesen továbbadtuk.

Véleményem:

Ettől a könyvtől féltem. Le merem írni, és nem is szeretném tagadni. Megijesztett a borítója (mármint az eredeti, angol), megijesztett a komoly téma és nem is igazán a fő profilom, mivel nem YA és nem NA. Ennek ellenére kíváncsi voltam rá, és így utólag szeretném megköszönni a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy olvashattam, mert olyan könyv, amit sosem fogok elfelejteni.

August súlyos betegséggel született. Egészen sokáig nem kapunk róla pontosabb információt, hogy hogy is néz ki, hiszen a fiú szemszögéből követjük az eseményeket, aki érthető okokból nem nézegeti magát a tükörben, és nem akarja sorba venni minden hibáját. De azt már az elején is tudjuk, hogy valami komoly probléma van az arcával. A történet elején így inkább a lelki részével nézünk szembe annak, hogy milyen, amikor az ember gyereke így születik. Eljött ugyanis az ideje, hogy August iskolába menjen, és tudjuk, hogy ez még a teljesen átlagos külsejű diákoknak sem egyszerű. Mert a gyerekek sokszor bántóan őszinték és bizony sokszor kegyetlenek. Vagy egyszerűen csak félnek, August külseje mellett tulajdonképpen még ezt is nehéz a szemükre vetni. Augusttal együtt éljük végig az iskola első, legnehezebb napjait, és fokozatosan bepillantást nyerünk abba is, hogy korábban milyen negatív tapasztalatai voltak. Közben megismerjük és tényleg megkedveljük őt, mert August bár talán komolyabb, mint a korosztálya, sokkal sebezhetőbb is. Viszont egy nagyon vicces és nagyon értelmes kisfiú, aki valószínűleg még kifejezetten népszerű is lehetne, amennyiben nincs a külseje.

Azt hittem, az egész történetet az ő szemszögéből nézhetjük majd végig, de tévedtem. Ugyanis August után bepillanthatunk a nővére gondolataiba is, és ez sok szempontból még érdekesebb. Teljesen őszintén mutatja be a szerző, hogy milyen a másik oldal. Amikor nem te vagy a beteg, hanem a rokonod, a testvéred. És bár szereted, de ettől még haragudhatsz rá, lehetsz rá féltékeny. Nehéz helyzet ez, mert a betegséggel együtt jár a sajnálat is, és Auggie-val kapcsolatban emiatt a nővére teljesen természetes érzései gyakran bűntudatba csapnak át. Ő egy tinédzser, akinek szembe kell néznie a maga problémáival, és ez különösen nehéz, amennyiben egy beteg öcsi várja haza az embert, és két szülő, akik akaratukon kívül előtérbe helyezik a másik gyermekük problémáját.

Ezután pedig sorban ismerjük meg egyre több szereplő történetét. Mind ugyanoda vezet, de egy történet mindig más, annak megfelelően, ki meséli el. A fiú, aki számára kötelesség volt, hogy Augustöt pesztrálja a suliban, vagy a lány, aki megsajnálja őt és odaül hozzá ebédelni. Ugyanaz a történet, mégis teljesen más. És ennek köszönhetően kapunk végül teljes képet. Nem egy olyan könyv ez, amiben a szegény, beteg kisfiút sajnáljuk a teljes történetben. Sokkal több ennél, sokkal több érzést átélünk. Megmutatja, hogy mivel jár, ha előítéletes az ember, ahogyan azt is, hogy mennyire jó dolguk sülhetnek ki abból, ha az ember nyitott. De azt is, hogy nem kell szégyellni az olyan emberi érzéseket sem, mint a féltékenység, mert nehéz helyzetekben is csak emberek vagyunk.

Nagyon is komoly témával foglalkozik ez a könyv, és olyan üzeneteket közvetít, amelyek akkor is jobb emberré tehetnek minket, és akkor is adhatnak bőven, ha nagy eséllyel nem találkozunk majd az életben olyan csodagyerekkel, mint August. Az elfogadásról, a barátságról, a küzdelemről és a kitartásról mesél, és arról, hogy mindent érdemes több szemszögből is megvizsgálni, mert a dolgok soha nem egyszerűen feketék vagy fehérek.

Kicsit olyan, mintha egy modern Notre Dame-i toronyőr történet lenne, nem nehéz észrevenni a hasonlóságot. Engem könnyekig meghatott, alig tudtam letenni, pedig abszolút nem számítottam rá. És a látszattal ellentétben egyáltalán nem nyomasztó, a súlyosabb jeleneteket mindig enyhíti egy kedves vagy egy vicces. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt merem ajánlani. Nem vagyok híve a kötelező olvasmányoknak, de ezt a könyvet bizony kötelezővé tenném mindenkinek.

NAGYON AJÁNLOM


A képre kattintva megrendelhetitek 20% kedvezménnyel:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/r-j-palacio-csodacska-6554?ap_id=Deszy


Blogturné Extra - A könyv előzetese

A Csodácska könyvhöz készült egy aranyos könyvelőzetes is, amihez készítettünk nektek magyar feliratot.
(Ne felejtsétek el bekapcsolni! Az alsó Youtube sávban az óra és a fogaskerék ikonok közötti kis téglalappal.)





Nyereményjáték

Számtalan olyan történetet ismerünk, amelyek azt tanítják a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy nem a külső, hanem a belső az, ami megmutatja, mi is az igazi szépség.
Mi most összegyűjtöttünk nektek egy csokorra való szereplőt, akik hasonló cipőben jártak, mint Auggie, de akik bebizonyították, hogy bármit is mutat a tükör, ők igenis gyönyörűek.

A ti feladatotok, hogy az egyes állomásokon megadott kulcsok alapján kitaláljátok az adott szereplőt, majd értelemszerűen kitöltsétek a Rafflecopter dobozt!

Azok között, akik végigjárják a szépség útját, három példányt sorsolunk ki a Csodácska című könyvből!
(Könyvet csak Magyarország területére tudunk szállítani!)

1. feladvány
A zöld öklű öldöklő, aki elsőre kicsit vadnak tűnt talán, de a sok hagymahéj alatt igaz szív lakozott.



a Rafflecopter giveaway
 



A blogturné menetrendje

április 1. - Deszy könyvajánlója
április 2. - Kelly Lupi olvas
április 3. - Roni olvas
április 4. - Always Love a Wild Book
április 5. - Book Heaven
április 6. - Media Addict
április 7. - Zakkant olvas

1 megjegyzés:

  1. Húha, ez most nagyon-nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Eleve szeretem az ilyen témákat, és csodálatra méltónak tartom, amikor valaki megtanul elfogadni egy beteg embert. Bár nem teljesen ugyanaz a helyzet, nekem is van 2 autista ismerősöm, és utálom magamat, amikor azon kapom magam, hogy tartok tőlük... És lehet, hogy ezt ők tudják, látják, mit gondolok, egyszerűen csak nem tudják úgy kifejezni magukat, mint mi. És ez szörnyű érzés.
    Ott van például a kísérlet, amit egy súlyos beteg lányon végeztek... Az ápolónő valahogy megérezte, hogy az a lány belülről nem is bolond, elkezdte tanítani a saját költségén, időt és energiát nem kímélve... És láss csodát, a lány egyetemet végzett, miközben egyébként mozdulni sem tud az ágyból...
    Annyira szeretném, hogyha én sem ítélném meg az embereket a látszat alapján, de nem mindig megy. Ezeket a könyveket, amik erre tanítanak viszont csodálom.

    VálaszTörlés