Breaking News

Rachel Hawkins: Hex Hall


Rachel Hawkins: Hex Hall

A blogturnéról



A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Rachel Hawkins Hex Hall című regénye, a nagysikerű Hex Hall sorozat nyitókötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Sophie Mercer varázslatos kalandjait!

2014. április 3-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.

Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272
ISBN: 9789632455440
Fordító: Acsai Roland

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/rachel-hawkins-hex-hall-729?ap_id=DeszyHárom évvel ezelőtt Sophie Mercer rádöbbent, hogy boszorkány. Ebből jó pár kalamajka keletkezett. Anyja, aki nincs megáldva boszorkányképességgel, mindenben segíti őt, de csak akkor értekezik Sophie apjával, akit a lány szinte csak fényképről ismer, amikor nagyon szükséges. De amikor Sophie bűbája nagyon rosszul sül el a szalagavató bálon, és túlságosan magára vonja az emberek figyelmét, apja az, aki úgy dönt, büntetést érdemel: ezért a Hex Hallba, egy elzárt nevelőotthonba kerül, mely a rossz útra tért Prodigiumok (vagyis boszorkányok, tündérek és alakváltók) gyűjtőhelye.
A hasonszőrű csudabogár-tinikkel töltött első nap végére Sophie szép kis listával dicsekedhet: három erős, szupermodell-kinézetű ellenség, egy szívdöglesztő boszorkánymester iránt érzett bimbózó szerelem, egy ijesztően követő kísértet, és egy szobatárs, akiről kiderül, hogy a suli leggyűlöltebb diákja, és ráadásul vámpír. De a legrosszabb akkor jön, amikor Sophie rádöbben, hogy egy titokzatos ragadozó támadja meg a diákokat, és egyetlen barátja az elsőszámú gyanúsított.
Egyre több lesz a vérfagyasztó rejtély, és Sophie kénytelen felkészülni a legnagyobb fenyegetésre: egy ősi, titkos társaság egyetlen célja, hogy elpusztítsa a Prodigiumokat – de különösen őt.

Véleményem:

Olyan érzésem volt a könyv olvasása közben, mintha a Harry Potter és a Gossip Girl furcsa ötvözetébe csöppentem volna. 

Adott nekünk egy iskola azoknak, akik varázsolni tudnak vagy valamilyen módon kapcsolatban vannak a természetfeletti világgal, például vérfarkasok. Ez alapján nagyon is Harry Potteresen hangozhatna a történet, de stílusában és a szereplők tekintetében teljesen más. Sophie, a főszereplőnk képességeiről tudva - és pont ezért, büntetésből - kerül a Hex Hallba, de amikor végül kezd megismerkedni az akadémia világával, rá kell jönnie, hogy tulajdonképpen a tudása édeskevés. De a Harry Potterrel ellentétben itt nem annyira a tudás megszerzésén van a hangsúly a sulis életben. Ez egy YA könyv, egy női főszereplővel. Így pedig sokkal nagyobb szerep jut - varázslás ide vagy oda - a tipikus gimis elemeknek. Vannak a menő arcok, meg a lúzerek. Áskálódások, klikkek, helyes pasik...
 
Ha már a pasik szóba kerültek... Nincsen YA regény szerelmi szál nélkül, itt pedig megkapjuk a nyakunkba Archert, a nagyképű és nagyszájú szépfiút, aki után mindenki csorgatja a nyálát a suliban. (Afféle természetfeletti Cortezzel van dolgunk.) Igen, az újonnan bekerülő Sophie is. És amikor együtt kapnak büntetőmunkát, lehetőségük nyílik rá, hogy jobban megismerjék egymást. A gond csak az, hogy Archernek már barátnője van, Elodie, aki külön hobbijának tekinti, hogy pokollá tegye Sophie sulis napjait. 

Na, ennyit a Gossip Girl részről, és akkor térjünk vissza magához a világhoz!

A Hex Hallban a legfontosabb lecke az önvédelem. Erre vannak önvédelmi óráik, de talán még fontosabb, amikor az ellenségekről tanulnak. (Nem véletlenül ez a kvázi beavatási szertartás is.) Szó szerint végig kell élniük a boszorkányüldözést, és Sophie azt is megtudja, hogy léteznek olyan embercsoportok, akik arra tették fel az életüket, hogy a prodigiumokra vadásszanak. Közülük is a legveszélyesebb a L’Occhio di Dio nevű szervezet, akik bármire képesek a Szem nevében. Sophie csakhamar arra is rájön, hogy ő az egyik fő célpont. (Hogy miért, azt megtudjátok, ha elolvassátok a könyvet, nem szeretnék spoilerezni.)

Mindenesetre Sophie körül hirtelen hatalmas lesz a zűrzavar. Vadásznak rá és annyi a rejtély az iskolában, hogy azt sem tudja, éppen melyikre próbálja megtalálni a választ. Valami titokzatos van az apja körül, akit nem is ismer. Aztán abban is elég biztos, hogy Archer rejteget valamit. De semmi sem okoz nagyobb fejtörést, mint az, hogy vajon ki felelős Holly, az egyik korábbi Hex Hall tanuló haláláért. Ugyanis az elkövető megint lecsapott, és bár Sophie szobatársát, a vámpír Jennát gyanúsítják, a lány biztos benne, hogy nem ő a tettes. Így gyakorlatilag a szemünk előtt bontakozik ki egy természetfeletti krimiszál. 
A másik fő rejtély pedig az, hogy ki az a titokzatos lány, akit Sophie újra meg újra megpillant?

A regény nagyon könnyen és gyorsan olvasható, igazi fiatalos stílusban íródott. Nem csak a szóhasználatot tekintve, hanem a párbeszédekben is. Sophie nem fogja vissza magát, simán visszaszólogat még Archernek is, ez volt az egyik, amiért nekem nagyon szimpatikus volt. Néha túlságosan bizonytalan és befolyásolható, ami kicsit ellentmond annak, hogy máskor mennyire talpraesett. De ennek ellenére megkedveltem, kíváncsian várom, mi vár rá a folytatásban. 

Ráadásul a könyvben volt egy-két nagyon jó ötlet, apróságok, amelyeken jót mosolyogtam. Például Byronból vámpírt csinálni? Illetve a mindent látó a szem a mániám, szóval külön örülök, hogy a boszorkányokra vadászó szervezetnek ez a jelképe. Róluk egyébként még szívesen olvasnék részletesebben is, remélhetőleg a folytatásban lesz rá lehetőségem. Illetve kifejezetten megszerettem a szobatársat, Jennát, akinek rózsaszín tincs van a hajában, és aki Sophie Archer utáni nyálcsorgatásának közepén probléma nélkül jelenti meg a regény elején, hogy ő bizony leszbikus. Sajnálom, hogy a vámpírsága miatt ilyen helyzetbe került, olvasni róla kifejezetten szórakoztató volt.

Aki egy új Harry Potterre számít, az nagy eséllyel csalódni fog, mert ez annál könnyedebb, felszabadultabb, "YA-bb" történet, elég sok csajos elemmel. De kétségtelenül olvasmányos és engem a rejtélyek is lekötöttek. A vége pedig! Te jó ég, az utolsó mondat nagyon ütős! (Nehogy elolvassátok előre!) 

AJÁNLOM


A képre kattintva megrendelhetitek 20% kedvezménnyel:

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/rachel-hawkins-hex-hall-729?ap_id=Deszy


Blogturné extra - A fajokról

A Hex Hallban többféle faj keveredik egymás mellett, az iskolai alapelvei szerint vegyesen osztják be őket még a szobáikba is. 

De nézzük, milyen lényekről is van szó!

Akik mindenféle értelemben a prodigiumok:
  • Boszorkányok/boszorkánymesterek
  • Tündérek
  • Alakváltók
Ők alkotják az iskolai elitet. Persze közülük is talán a tündérek a legnagyobbképűbbek. Ők azok, akik külsejükben is kitűnnek a hétköznapi emberek közül. Magasabbak és szó szerint sugárzik róluk a méltóság. A szárnyaikról nem is beszélve...

A boszorkányok és a boszorkánymesterek (a férfi boszorkányokat hívják boszorkánymestereknek) külsejükben teljesen hétköznapiak, "csak" a varázslótudásuk teszi őket különlegessé. Léteznek fehér és sötét boszorkányok, utóbbiak az erősebbek. 

Az alakváltók - ahogy a nevük is mutatja - képesek felvenni valamilyen állat formáját, és tökéletesen egy bizonyos fajta állattá alakulni. Például hegyi oroszlánná, hogy a könyvből említsek egy konkrét példát. 

A Hex Hallba járnak még ezenkívül vérfarkasok és vámpírok is (illetve vámpír csak egy, Jenna). Ők a tápláléklánc legalján vannak, méghozzá az eredetmítosz miatt:

"A Nagy Háború után azokat az angyalokat, akik vonakodtak állást foglalni Isten vagy Lucifer oldalán, kiűzték a mennyből. Egy csoport – mutatott a középen álló, magas angyalra – úgy döntött, elbujdosik a hegyek között a sűrű erdőkbe. Belőlük lettek a tündérek. A másik csoport az állatok közt talált menedéket, belőlük lettek az alakváltók. A harmadik csoport beolvadt az emberek közé, ők boszorkányként éltek tovább."

A vérfarkasok és a vámpírok ezzel szemben nem annak születtek, hanem egy "szörnyeteg" fertőzte meg őket és változtatta át őket hétköznapi emberekből. Így ők nem a mennyből származnak, mint ahogyan azt a prodigiumok olyan lelkesen hirdetik magukról.


Nyereményjáték

Miután Sophie kénytelen-kelletlen beköltözik a külvilágtól elzárt Hekate Hall nevelőotthonba, számtalan új dologgal találja szembe magát. Hogy pontosan mik is ezek? Megtudhatod, ha velünk tartasz és részt veszel a játékban. Ha ügyes vagy, és a sors is neked kedvez, akkor megnyerheted a Könyvmolyképző által felajánlott 3 Hex Hall példány egyikét.

1. Minden blogon találtok egy puzzle-t, amit ha kiraktok, megpillanthatjátok a képet. (Fontos! Soha nem konkrét személyre vagyunk kíváncsiak, mindig gyűjtőnevekre, általános fogalmakra)
2. Minél többet fejtetek meg, annál nagyobb az esélyetek a nyereményre.
3. Nincs más dolgotok, mint beírni a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe, hogy szerintetek, mit is ábrázol az adott kép.

A puzzle-t alább láthatjátok vagy elérhetitek ITT is.




provided by flash-gear.com



a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai

04/03 Dreamworld - Boszorkányüldözés

04/05 Deszy könyvajánlója - A fajok

04/07 MFKata gondolatai - Trailer

04/09 Kelly & Lupi olvas - Borítók

04/11 Insane Life - Idézetek


04/14 Függővég - Best of interjú az írónővel

04/16 Media Addict - Dreamcast 

Nincsenek megjegyzések