Breaking News

Tammara Webber: Breakable (Törhetetlen)


Tammara Webber: Breakable

Kiadó: Penguin
Oldalszám: 368
ISBN: 9780425266861
Sorozat: Easy 2.
Függővég: nincs

Elveszett volt és magányos. Aztán megtalált Őt.
És a jövő egyszerre még törékenyebbnek tűnt, mint bármikor.
Gyerekként Landon Lucas Maxfield azt hitte, az élete tökéletes és örömmel tekintett előre ígéretekkel teli jövőjébe - a tragédiáig, ami szétszakította a családját és aminek hála minden megkérdőjeleződött, amiben addig hitt.
Csak maga mögött akarta hagyni a múltját. Amikor találkozott Jacqueline Wallace-szal, a vágya, hogy minden legyen, amire a lánynak szüksége van, egyszerű volt, mint az egyszeregy...
Olyan egyszerű, amilyen csak egy olyan férfinak lehet, aki már megtanulta, hogy a lélek törékeny, és minden, amit remélt, egy szívdobbanás alatt darabjaira hullhat.

Véleményem

Az értékelés Easy spoilereket tartalmazhat!

Nagyon vártam ezt a könyvet, mert az Easyt imádtam. Angolul is, magyarul is. Emlékszem, még beszéltem is egy barátnőmmel, miután ő is elolvasta, hogy mennyire szívesen olvasnánk ezt a történetet a másik szemszögből is. Aztán kiderült, hogy a kívánságunk valóra válik, hiszen az írónő bejelentette, hogy érkezik a Breakable. Tehát ez nem szó szerinti értelemben vett második rész, nem folytatása az elsőnek, hanem annak egy más szempontú újramesélése.

Aztán olvasni kezdtem a könyvet és komolyan megdöbbentem. Ez a könyv ugyanis váltott szemszög.
Bizony, bármilyen meglepő is, így van. Na nem Jacqueline-é a másik szemszög, hanem Landoné. Aki olvasta az Easyt, az tudja, hogy a történet elején két pasit kapunk: a demonstrátor Landont és a tetkós megmentőt, Lucast. Aztán szép lassan kiderül, hogy valójában egy szereplőről van szó. Akkor mégis hogyan lehetne az ő szemszöge váltott szemszög? 
Nos, elmagyarázom. Landon/Lucas életében volt egy komoly törés, amikor a gyerekkori tragédia megtörtént. Nem csak az édesanyját veszítette el, de olyan traumát szenvedett el, ami nem csak az életét, de őt magát is megváltoztatta. Nyomokban, a szereplők meséjéből már valamennyire megismertük ezt a történetet, de csak visszaemlékezésként. Itt azonban az egyik szál a fiatal Landoné.
Magyarul van nekünk egy Landon szemszögünk, ami Landon fiatalkorát meséli el, kicsivel a trauma előtt kezdődően egészen odáig, hogy felveszik az egyetemre. 
Aztán ott van a Lucas szemszög, ami ténylegesen is az Easy története, amit ígért az írónő. 

Szóval ez nem csupán az Easy más szemszögből, hanem egyszerre egy prequel történet is. Ugyanis a Landon szemszög egyáltalán nem visszaemlékezés. A két történetszál úgy fut egymás mellett a történetben, mintha nem is lenne közük egymáshoz. 

Ez egyrészt tetszett, hiszen nyilván Lucas gyerekkori tragédiája olyasmi, ami nagyon meghatározta azt, hogy milyen ember lett belőle. És mire is lenne jó egy másik szemszög, ha nem erre? Ráadásul mivel Lucas tinikoráról is olvashatunk, sok döntését megismerjük, jobban megértjük, miért kötődik annyira a tanárához, miért ilyen furcsa a kapcsolata az apjával. 
Ennek ellenére gondom is volt ezzel a szállal. Egyrészt úgy éreztem, hogy visszalassította a történetet. Amúgy is kicsit lassan indultak be az események, oldalszámot tekintve nagyjából a történet ötödéig kell jutni, mire elérünk oda, ahol az Easy története elkezdődik. De miután a Lucas szál felpörög, azután is folyamatosan visszakapcsolunk "Landonba". És bár annak a szálnak is megvan a maga története, a Lucas és Jackie között kibontakozó szálat sokszor háttérbe szorította számomra, és nem tudtam eldönteni, hogy mi is volt a cél ezzel. Biztosan olvastatok már ilyen könyvet: amikor olvastok, jön valami izgi rész, vége a fejezetnek és hirtelen szemszöget váltunk a legizgibb résznél. Itt konkrétan erotikus jelenetek közben is sikerült szemszöget váltani. És számomra némileg illúzióromboló volt egy forró Lucas/Jackie jelenetből visszakerülni Landon fejébe, aki épp az apjával háborog. 
Hasonló okokból nem tudtam igazán elmerülni bizonyos dolgokban, amelyek Landon fiatalkorában történtek. Vannak például szerelmi szálak, de ezeket a jövő ismeretében nem tudtam annyira komolyan venni, hogy izguljak miattuk.
Ezek miatt a Landon szemszöget nem szerettem meg igazán. Bár érdekes volt, egy-két helyen még tetszett is, mégis leginkább háborogtam miatta, mert túl sok volt és túl hosszú és túl sokszor szakította meg a Lucas szemszöget. 

De akkor néhány dolog, ami azért tetszett a Landon szálban. Örültem, hogy kiderült Landon tetoválásainak története. Nagyon tetszett, hogy kicsit részletesebben olvashattunk Landon és az édesapja kapcsolatáról. Az Easyben erről viszonylag keveset tudunk meg, leginkább csak elképzeljük a férfit, akit annyira megviselt a felesége halála, hogy visszavonult az élettől. Itt azonban meg is ismerjük, és kifejezetten érdekes ezt a hasonló gyásszal küzdő kisfiú szemszögéből, majd a tiniéből, aki úgy érzi, soha nem tud megfelelni az apjának. Érdekes volt az is, ahogyan Landon megküzdött a traumával: először visszavonul, magába fordul, majd egészen más utakat talál az önmegvalósításra, és végül rátalál az útjára - még ha egy kis segítséggel is. És nagyon megkedveltem a mellékszereplők közül Lucas nagyapját, illetve Boyce-ot, a régi barátot. Vele kapcsolatban volt egy szerelmi szál, ami érdekelne, igazából csodálkoznék, ha nem írná meg az írónő, ha már egyszer elindította. Meglátjuk. 

A Lucas szemszögből apróságokat tudtunk meg, amelyek inkább érdekességek voltak az Easy történetéhez. Pontosan mióta nézte Jacqueline-t Lucas? Mi volt az, ami annyira megfogta benne, hogy nem tudta nem bámulni? Hogyan kapott meghívást a bulira? Tervezte-e egyáltalán elárulni a lánynak, hogy ő Lucas és Landon is? Mire gondolt pontosan, amikor abban a bizonyos jelenetben leállította Jacqueline-t? Illetve ahogy az várható is volt, azért a történet végén kicsit tovább megyünk, mint az Easyben, úgyhogy ahhoz képest picit bepillanthatunk a jövőbe is.

Összességében nem volt rossz könyv. Viszont engem nem mozgatott meg annyira, mint az Easy. A Gyönyörű sorscsapásnál volt még hasonló, amikor ugyanazt a történetet olvashatjuk Travis szemszögéből is, és az valahogy engem jobban beszippantott. Ez persze sokkal több újat nyújtott az első részhez képest, mint az, de ez a sok plusz talán pont elvett összességében a varázsból. Persze Jackie-t és Lucast még mindig imádtam, de... Lehet, hogy úgy kellett volna olvasni a történetet, hogy végigolvasom a Landon szemszögeket, utána pedig a Lucas szemszögeket, és úgy jobban szerettem volna, mert nem lett volna annyi megszakítás a cselekményben. Érdekesen hangzik ez a váltott szemszög, de most úgy érzem, egy másfajta megoldás talán jobban működött volna. Így sajnos nem lett kedvenc, csak egy ajánlom, a fantasztikus első könyv után úgyis mindenki olvasni fogja ezt is.

AJÁNLOM

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    Elküldenéd nekem Tammara Webbertől a Törékeny című könyvet? Előre is köszönöm!
    hmzsu@freemail.hu

    VálaszTörlés
  2. Szia:) el tudnád nekem is küldeni? Köszi:)
    Email:nandor.farkas6@gmail.com

    VálaszTörlés
  3. Szia:) el tudnád nekem is küldeni? Köszi:)
    Email:nandor.farkas6@gmail.com

    VálaszTörlés
  4. én is nagyon szeretném elolvasni! nagyon szépen köszönöm! debreczenics@freemail.hu
    szia:)

    VálaszTörlés
  5. Szia nekem is eltudnád küldeni?
    Előre is köszi.
    fridicica@gmail.hu
    Puszi: Fridi

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Elküldenéd nekem a könyvet?
    Köszönöm szépen előre is :)
    emailem: lorinczi.monika@gmail.com
    üdv, Móni

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok! Senkinek nem küldök illegális e-bookot, szóval rossz helyen keresgéltek. :)

    VálaszTörlés
  8. Szia. Nekem is el tudnád küldeni? Köszi:)
    Email: pusztay99@gmail.com

    VálaszTörlés
  9. skincell pro price - What are the benefits of skin cell pro? I was looking for a cure-all product to use on my face that would make my problem go away. My face had always been prone to acne and had several scars from acne. However, my skin was dry, and the acne had largely disappeared. I didn't have any breakouts, yet I decided to give skincell pro a try. I read several reviews online and was intrigued by the positive feedback I got from others.

    VálaszTörlés
  10. skincell pro - What are the benefits of skin cell pro? I was looking for a cure-all product to use on my face that would make my problem go away. My face had always been prone to acne and had several scars from acne. However, my skin was dry, and the acne had largely disappeared. I didn't have any breakouts, yet I decided to give skincell pro a try. I read several reviews online and was intrigued by the positive feedback I got from others.

    VálaszTörlés