Breaking News

Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval


Shannon Hale: Austenland - Vakáció Mr. Darcyval


A blogturnéról


Tartsatok velük a turnén április 15-e és 19-e között, ami az Austenrajongók álomvilágába kalauzol, ahol bárki megkaphatja a maga Mr. Darcyját! Isten hozott mindenkit Austenlandben!
Egy kis nyomozással ráadásként három példányt is nyerhettek a hamarosan megjelenő könyvből!  Austen-kalandra fel!


Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633735459
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/shannon-hale-vakacio-mr-darcyval-6454?ap_id=DeszyJane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, vakációt egy angliai üdülőhelyre amelyet Austen mániás nőknek találtak ki, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez az alámerülés, egy a hamis austeni világban tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról ezt a megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?
Ez a történet magával ragadó, elbűvölő, és csupa empátia. Autentikus könyvével Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.


Véleményem

Ki ne vágyott volna már legalább egyszer arra, hogy átélje a saját Jane Austen történetét? Hiszen van jó sok tánc, flörtölés anélkül, hogy attól kellene tartania bárkinek, hogy csak egyéjszakás kalandra hajtanak, és mindent átjár a romantika. És akkor még nem említettem egy bizonyos Mr. Darcyt...

Az Austenlandben pont az a gyönyörű, hogy ezt az álmot váltja valóra. Nem varázslattal, nem valami sci-fis időutazó géppel, hanem oly módon, hogy elhiggyük: igen, tényleg megtörténhet velünk is, itt, a mában. Viszonylag kevés kockázattal, hiszen végig tisztában vagyunk vele, hogy ha valami mégsem sülne el jól, csak elhagyjuk a birtok területét, és vár a jó öreg huszonegyedik század. Ártatlan kis játék ez, mégis izgalmas és egy álmot vált valóra.

Jane Hayes átlagos nő, átlagos problémákkal. Szingliként éli az életét és számtalan csalódáson van túl. Ezért a Büszkeség és balítéletbe menekül, még ha ezt szégyenli is bevallani. Nem olyan őrült rajongó ő, amilyennek például a filmverzióban bemutatják. Nincsen életnagyságú Colin Firth bábuja, nem tetováltatta magára Mr. Darcy nevét és nem mániákus. Egyszerűen csak vágyik valamire.

Aztán egyszer csak lehetőséget kap, hogy egy rövid időre részese lehessen ennek a világnak, és terápiás jelleggel belevág. A célja az, hogy kigyógyítja magát az Austen-kórból, de a szíve mélyén azért vágyik rá, hogy megtalálja az igazit.

Új nevet és új életet kap, és bizony nagyon szigorú szabályokat kell betartania, amikor Austenföldére csöppen. Megtanul táncolni, fűzőt hord és ezüst evőeszközzel étkezik. Valahogy mégsem tud elszakadni a valós életétől, hiszen nem lehet egyszerűen csak elfelejteni az életedet, ami kint vár. (Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy minden fejezet elején megismerhetünk egy állomást Jane tragikus szerelmi életéből is.) Ő maga is sokszor megzavarodik, hogy mi valóságos és mi nem ebben az Austen világban. Így történhet az, hogy több férfivel is romantikus viszonyba keveredik, de válaszokat nem talál velük együtt.

Miközben vele élvezzük ezt a furcsa álmot, szép lassan arra is rájövünk, hogy az élet az élet marad, akárhol vagyunk is. Ott bent is ugyanúgy van hazugság, képmutatás, és nem tudják garantálni a szerelmet sem. Ráadásul kiderül, hogy bármilyen romantikusnak is hat az a világ, megvannak a maga hibái - például az, hogy az ember annyira unatkozik, hogy nem tud mit kezdeni magával.

Az egész történet nagyon humoros, de közben kicsit önironikusnak is éreztem, és ezt kifejezetten imádtam benne. Nem akarja komolyan venni magát, hiszen mégiscsak az, ami: egy hosszan leírt lányos álom, ami nyilvánvalóan nem válhat valóra.

Meglepő módon még egy kis csavart is sikerült beépíteni a történetbe. Nem mondom, hogy az állam leesett, de azért jó volt a romantika mellett egy kis fordulat is.

Összességében azt mondanám, hogy ez a könyv minden Jane Austen rajongónak kötelező, ha másért nem, azért, hogy legalább ebben a formában átéljük kicsit azt az álmot.

AJÁNLOM




20% kedvezménnyel előrendelheted a képre kattintva:

konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/shannon-hale-vakacio-mr-darcyval-6454?ap_id=Deszy


Blogturné extra - Darcy körkép

Mr. Darcy csak egy van. De valójában nem is, nem igaz? Ahány lány, annyi elképzelés.
De azért vannak, akik több ember számára is megtestesítik a Mr. Darcy eszményképet.
Az évek során számtalan Büszkeség és balítélet filmadaptáció készült, több-kevesebb sikerrel. Most azonban nem az adaptációkkal foglalkozunk, hanem azokkal színészekkel, akik magukra öltötték a távolságtartó nemes szerepét!

Laurence Olivier
Büszkeség és balítélet (1940) film



Alan Badel
Büszkeség és balítélet (1958) BBC adaptation




David Rintoul
Büszkeség és balítélet (1980) BBC adaptation



Colin Firth
A férfi, aki a legtöbbször öltötte magára Mr. Darcy-t, és talán a leghíresebb mind közül. Előbb a BBC klasszikussá vált minisorozatában, majd a Büszkeség és balítélet alapján készült Bridget Jones könyvek mindkét adaptációjában, ott Mark Darcy néven.

Büszkeség és balítélet (1995) BBC adaptation


Bridget Jones naplója (2001) film
Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (2004) film



Orlando Seale
Bűbájos büszkeség (2003) film



Martin Henderson
Mátkaság és legényélet (2004) film



Matthew Macfadyen
Büszkeség és balítélet (2005) film



Elliot Cowan
Lost in Austen (2008) tv show



Daniel Vincent Gordh
The Lizzie Bennet Diaries (2012) vlogsorozat



Matthew Rhys
Death Comes to Pemberley (2013) tv show



Ha van kedvetek, mondjátok el hozzászólásban, nektek melyik Darcy az igazi!


Nyereményjáték

Jane Austen rengeteg regényt inspirált és még több újrafeldolgozást megért. A világhíres írónő

Ha megvan a cím már csak egy kicsit számolni kell, és megkeresni az adott Austen regényben a szükséges betűt. Ha az öt blogon megtaláljátok mind a hat szükséges betűt (az egyik címben kettő betűt kell felhasználni), akkor ezekből össze fogjátok rudni rakni az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val egyik főszereplőjének nevét.

Három szerencsés nyertes magáénak tudhat egy-egy példányt az Austenlandből. Postázni csak Magyarország területére tudunk.
klasszikus, szatirikus romantikus történeteinek mind van egy-két meghatározó mozzanata és most arra kérünk, hogy ezeket a könyveket egy olyan kiemelt mozzanat után azonosítsátok, amelyeket bélyegen is megörökítettek.



A blogturné menetrendje

04/15 Nem harap a... - A Büszkeség és balítélet feldolgozásai
04/16 Szilvamag olvas
04/17 Insane Life - Jane Austen
04/18 Dreamworld
04/19 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések