Breaking News

Elizabeth Richards: A sötétség városa


Elizabeth Richards: A sötétség városa



A blogturnéról

Október 1-én jelenik meg A Sötétség Városa a Maxim Kiadó jóvoltából a Dream válogatás keretében. Az újszerű disztópikus fantasytörténet bemutatását tette céljául a Blogturné Klub. Szeptember 26 és október 1. között hat blogger hat állomáson írja meg a véleményét a könyvről, miközben érdekes információkkal lát el Titeket a frissen megjelenő könyvről!

Az izgalmas könyvbemutatáson túl nyereménykönyvekkel is gazdagodhattok. A blogturné keretében három könyvet sorsolunk ki. A nyereményjátékok részleteiről a poszt alján olvashattok!




A könyvről


A történetről:
Ash sötétfajzat félvér, és egy olyan világba született, ahol ezért üldözik. Natalie egy nagyrangú tisztségviselő lánya, aki pontosan a sötétfajzatok ellen harcol, ráadásul az apja egy sötétfajzatnak köszönheti a halálát. Mindkettőjük számára megdöbbentő, amikor egymásba szeretnek, mégis megtörténik. Viszont szó szerint szembe kell nézniük az egész világgal, ha együtt akarnak lenni, hiszen ha lelepleződnek, a halál vár mindkettőjükre. Ráadásul emellett még rengeteg komoly problémával kell szembenézniük: titkos sötétfajzat kísérletekkel, az állam vezetőjével, Tiszta Rózsával, aki a sötétfajzatok elleni megmozdulásokat szorgalmazza, egy rejtélyes gyilkossal és nem utolsó sorban egy múltból kísértő rejtéllyel, ami mindent megváltoztathat.


A véleményem:
Nagyon nehéz lenne összefoglalni, mennyi minden történik ebben a regényben, már alapvetően a műfajt is nehéz meghatározni. Ez a regény ugyanis egyszerre disztópia és fantasy, erős szerelmi szállal, ami ráadásul a fiatal korosztálynak szól. Kisülhetett volna rosszul is, ha valaki ennyi mindent szeretne egyetlen történetben összehozni, de szerencsére nem így lett. Ez ugyanis egy nagyon jól felépített világ, kidolgozott karakterekkel és érdekes sztorival.

Valamiféle párhuzamos világban járunk a regényben. Alapvetően három részre lehet osztani a társadalmat. A sötétfajzatok kicsit hasonlítanak a vámpírokra, legalábbis abban az értelemben, hogy emberi vérrel táplálkoznak. A sima vámpírmítosznál azért ez a faj jóval változatosabb és bonyolultabb. Többféle sötétfajzat is létezik - erről részletesebben még olvashattok a blogturné extrái között -, kialakult társadalmuk és saját mitológiájuk van, és a biológiájuk is sokkal összetettebb annál, mint hogy megharapták őket és meghaltak. (Ők ugyanis ténylegesen külön faj, ilyennek születtek.) Aztán vannak ugye a hétköznapi emberek, ezt nem hiszem, hogy különösebben magyaráznom kellene. De a társadalom még náluk is kettéosztott: vannak az Őrök, az elit, illetve a szegényebb Bakancsosok. Emellett a két faj mellett pedig vannak azok a szerencsétlenek - igaz, nagyon kevesen -, akik a két faj között ragadtak, a félvérek. Ők ötvözik magukban a két faj tulajdonságait, viszont mindkét társadalomból kilógnak. Az emberek sötétfajzatokként kezelik őket, és bár a sötétfajzatok kissé elfogadóbbak velük, közéjük sem tartoznak igazán. Illetve a sötétfajzatokkal és a félvérekkel kapcsolatban még szót kell ejtenünk a Ködről, ami gyakorlatilag azt az euforikus állapotot jelenti, amit az emberekben keltenek, amikor isznak belőlük, néhányan pedig ezzel kereskednek, mint valamiféle droggal.

A kormány fellép a sötétfajzatok ellen, ráadásul egyre erőszakosabban. Mindenféle törvényeket próbálnak életbe léptetni velük szemben, egy különítmény felügyeli őket, hogy még véletlenül se támadjanak meg senkit, ráadásul nagy részüket egy külön negyedbe zárták, amit fallal választottak el az emberektől. A kormány élén Tiszta Rózsa áll, ő a mindenható vezető, aki már-már vallásos meggyőződéssel igyekszik az embereket a sötétfajzatok ellen fordítani.

A világról ennyit szeretnék, szerintem a blogturné többi állomásán is olvashattok róla, illetve a könyvből szép lassan felépül az egész, tényleg rendkívül összetett és kidolgozott. Ami mellett viszont egyszerűen nem tudok szó nélkül elmenni, az a rengeteg párhuzam a hitleri Németországgal. A teljesség igénye nélkül néhány: Tiszta Rózsa - Hitler, Mein Kampf - A Teremtés Könyve, sötétfajzatok karperece - zsidócsillag, zsidó gettó - sötétfajzat gettó, Hitlerjugend - Nyomkövetők, egyszer még a Munka szabaddá tesz is elhangzik. És tényleg nem szeretném tovább sorolni, mindenesetre egy abszolút olyan problémát dolgoz fel, ami nem is olyan régen bizony megtörtént a valóságban is, csak itt fantasyelemek képviselik a "másságot", ami ellen "harcolni kell". 

A másik komoly téma, amit a regény érint, szintén fantasyelemekkel jelenik meg, de a probléma ettől még ugyanaz. Cékla, Ash barátja ugyanis függő. Nem drogfüggő, hanem Ködfüggő, de ez nem változtat a helyzeten. Tetszett, ahogyan Ash igyekszik segíteni neki, és próbálja leszoktatni. 

Az, hogy egy komolyabb YA könyvvel állunk szemben, ezek mellett a nyelvi eszközökben is látszik. Ha valakit kivégeznek, azt is végignézzük, ahogyan a kínzást is, érezzük a bűzt, átérezzük a gettó borzalmait. A komoly téma ezt megköveteli, és meg is kapjuk. 

De azért mégiscsak fiatalokról szól a történet. Nagyon tetszett a szerelmi szál, érdekes módon ötvözi a szerelem első látásra ötletet valami igazival és megtörhetetlennel. A vámpírok vértestvér kapcsolatáról kicsit a Cassandra Clare világából megismert parabatai kapcsolat jutott eszembe, persze itt szerelemről van szó, nem barátságról. Ezzel kapcsolatban is van egy csavar, amit valaki vagy kitalál vagy nem, de még ha ki is találja az ember, úgy is érdekes és izgalmas. Ráadásul nem ez az egyetlen csavar a történetben, és ez is nagyon tetszett. Amikor azt hiszi az ember, hogy már nem lehet meglepni, akkor jön egy újabb csavar, aztán még egy. 

A mellékszereplőket is nagyon eltalálta az írónő. Vagy nagyon szerettem, vagy szívemből utáltam őket, de mindig sikerült elérni, amit kellett. Volt persze egy-két kérdőjel, akikről egyelőre még nem tudom eldönteni, melyik oldalon is állnak, de mivel sorozatról beszélünk, ezért nagyon várom, hogy kiderüljön. Ahogyan azt is, hogy több várost, a világ más részeit is megismerjük, illetve még több sötétfajzatot, mert a különböző sötétfajzat fajokban még rengeteg lehetőség rejlik. Van ezenkívül néhány nyitva hagyott szál, egyik sem idegesítő függővég, de mégis foglalkoztatja az embert, hogy vajon hogyan folytatódnak.

És mivel a névadás a mániám... Rengeteg a beszédes név a történetben, némelyiket lefordították, némelyiket átfordították, némelyiket pedig meghagyták eredetiben. A Tiszta Rózsa név szimbolikája szerintem mindenkinek tiszta, viszont külön kiemelném Ash nevét. Leginkább a végén derül ki, hogy miért is annyira találó, de amikor megtörténik, gondoljatok bele, légyszi, hogy milyen zseniális választás volt!

Úgy érzem, már egy kisebb regényt írtam, mégsem osztottam meg a gondolataim töredékét sem. Ez tényleg egy nagyon összetett történet, a világ felépítése, a karakterek, a való élettel való párhuzamok, a csavarok, a kisebb akciójelenetek mind lekötik az ember figyelmét. Egy pillanatra sem lankadhat a figyelem, pozitív értelemben. 

Nem is ragoznám tovább, szerintem mindenkinek el kell olvasnia!


NAGYON AJÁNLOM


Rendeljétek meg már most!

A Maxim kiadótól most nagy kedvezménnyel meg is rendelhetitek a könyvet:




Olvassatok bele!





Blogturné extra - Ismerd meg Tiszta Rózsát!


Név: Tiszta Hector Rózsa
Kor: 48
Kedvenc szín: Vörös
Kedvenc étel: Alma

Amiket szeret:
  • Hatalom 
  • Rend
  • Buchanan Parancsnok Asszony
  • "Tisztaság"
  • Az embereket, akik félnek tőle
  • Az embereket, akik imádják

Amiket nem szeret:
  • Sötétfajzatok (különös tekintettel Ash-re és Sigur Marwickre)
  • Ember az Egységért mozgalom
  • Fajárulók 
  • Jonathan Buchanan

Híres művei:
  • A Teremtés Könyve

Idézetek tőle:


"Aki a bűn útjára téved, méltán vonandja magára Őkegyelmessége haragját." 
- A Teremtés Könyve

"Mivelhogy aki egyszer megízlelé a bűnt, mindörökkön megrészegíti annak mérge." 
- A Teremtés Könyve


Nyereményjáték

Nyeremények:
1) 2 db könyv + 5 db könyvjelző - Csak töltsd ki a Rafflecopter dobozt, lájkolj minket és már nyerhetsz is.
2) 1 db könyv + 5 db könyvjelző - Még egy esély a nyereménykönyvre. Keresd minden nap a betűket mutató képeket a blogturnéban résztvevő blogok posztjaiban. Ha mindet megtaláltad, egy értelmes szót tudsz kirakni. Ezt kell beírnod az utolsó Rafflecopter mezőbe!



a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje




09/26 Dreamworld - Térkép
09/27 Deszy Könyvajánlója - Tiszta Rózsa
09/28 Roni Olvas - Fajhatározó + Aegeus és Zanthia
09/29 MFKata gondolatai - Ash karakterinterjú
09/30 Kelly és Lupi olvas - Natalie karakterinterjú
10/01 Nem harap a… - Interjú az írónővel


Nézzetek be mindenhová!


Ez a blog a Blogturné Klub tagja

Nincsenek megjegyzések