Breaking News

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem


Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem




A blogturnéról

A legújabb blogturné a Gyilkos kegyelem című könyvvel foglalkozik, amely október 1-jén jelenik meg kis hazánkban a Maxim Kiadó gondozásában. 
Az egyes blogokon véleményeket olvashattok a könyvről és rengeteg érdekességet tudhattok meg vele kapcsolatban, többek között a könyvben szereplő istenekről és mérgekről, de itt nálam például egy kimaradt jelenet fordítását olvashatjátok.
Természetesen ezúttal sem marad el a nyereményjáték sem! Két különböző játék keretében összesen két példányt nyerhettek a Gyilkos kegyelemből!


A könyvről

A történetről:
Ismae az elmúlt néhány évben azt tanulta, hogyan is legyen tökéletes gyilkos, hiszen egy olyan zárdában élt, ahol mindenki a halál istenét, Mortaint szolgálja. Egy új küldetés azonban mindent megváltoztat. A bretagne-i udvarba kell mennie, ahol egy fiatal nemes szeretőjét kénytelen alakítani, közben pedig nyitva kell tartania a szemét. Ugyanis többek között a küldetése az is, hogy kémkedjen a férfi után, vajon nem árulja-e el Bretagne hercegnőjének feltétlen bizalmát. Ismae eltökélten indul útnak, de az udvarban szinte minden megkérdőjeleződik benne. Melyik oldalon is áll valójában Mortain? Ki van a hercegnő mellett és ki ellene? És talán a legfontosabb: vajon megbízhat Duvalban, a férfiban, aki valamiért mindennél jobban vonzza őt?

 
A véleményem:
A történetben a fantasyszálat a régi istenek képviselik. Ugyanis hiába keresztény eddigre Bretagne, néhányan még őrzik a régi hitet és annak emlékeit, ezek közé tartozik a Mortaint, a Halál istenét szolgáló zárda is. Mortain a lányait különleges képességekkel ruházta fel, amelyek egyrészt segítik őket abban, hogy teljesítsék a szolgálatukat - azaz öljenek -, másrészt képesek bizonyos szintű kapcsolatot teremteni a holt lelkekkel. A fantasyszálban az az érdekes, hogy bár végig jelen van, egyszer sem éreztem igazán fantasynek a történetet. Sokkal erősebb benne a történelmi vonal, a régi környezet, a szokások és persze a politikai csatározások sokkal fontosabbak benne. A fantasyszál igazából csak ezeket támogatja és egészíti ki. Úgy sikerül összeszőni a kettőt, hogy az ember végig elhiszi, hogy a korabeli Bretagne-ban tényleg ezeket az isteneket tisztelték, és így éltek egymás mellett a keresztényekkel, miközben a könyvbéli istenek mind az írónő kitalációi. 

A sokat emlegetett történelmi környezetet pedig szerintem tökéletesen sikerült megalkotni. Semmi olyan nem történik, amitől úgy érezné az ember olvasás közben, hogy most nem a középkorban jár. Gyönyörűen benne van a boszorkányoktól és az ördögtől való félelem, a királyi udvarokra jellemző intrikák, az előre elrendezett házasságok. Kapunk egy kis ízelítőt apróságokból is, például az akkoriban használt mérgekről és fegyverekről, a vacsorákról, a közlekedésről... De három dolgot tudnék kiemelni, ami nekem a világban különösen tetszett. Az egyik az, ahogyan megjelenik - kitalált istenek ide vagy oda - a korabeli emberek mély vallásossága, amely átitatta a mindennapokat. A másik a férfiak és nők viszonya abban a korban, amikor a nőket úgy adták-vették, mintha csak tárgyak lennének. Nem csoda, ha Ismae - akinek a helyzete különösen rossz volt a rásütött boszorkány bélyeg miatt - felüdülésként üdvözölte a kolostorbéli életet. És a harmadik mi más is lehetne, mint a politika?

Ezek adják meg a történet alapját, és erre építve bontakozik ki a szereplők jelleme és kapcsolatrendszere. Ismae, aki nagy adagot kapott a férfiakból - rossz értelemben -, természetesen gonosznak tartja őket, ahogyan sokan a kolostorban. Az ő fő fegyverévé a vallás válik. Ezzel szemben ott van Duval, aki egész életét egy olyan világban töltötte, amiben bármikor hátba szúrhatják, akár a legjobb barátja is, ezért hihetetlen gyanakvó és körültekintő, és tökéletes mesterévé vált a politikának. Nem véletlenül szeret annyira sakkozni! Amikor Duval és Ismae találkoznak, tulajdonképpen a vallás és a politika is összefonódnak, a világtól viszonylag elzártan élő Ismae kénytelen maga is sakkfiguraként működni a királyi udvarban, Duval pedig bepillantást nyer Mortain szolgálóinak életébe.

A történelmi jelleghez szükségeltetik, hogy ne finomkodjon az írónő a szavakkal, és ezt nem is teszi. Van halál, van vér, pont amennyi kell. Rögtön a nyitójelenet is olyan kemény, hogy kifejezetten meglepett, de nagyon érdekes kezdés volt.

És ha már szóba kerültek a szereplők! 

A két főszereplőnk Ismae és Duval, én mindkettőjüket nagyon megszerettem. Tetszett, hogyan fejlődött Ismae fiatal lányból néhány év alatt némi önbizalomhiánnyal még mindig küzdő gyilkossá, majd pedig egy határozott, és saját elveit és gondolatait követő nővé. Duvalt ezzel szemben már határozott, edzett férfiként ismerjük meg, szilárd elvekkel és erkölcsökkel, ő leginkább érzelmileg változik a történet során. Azt hiszem, senkit nem fogok meglepni vele, ha ezek után elárulom, hogy elég erős romantikus szál van a regényben.

Rajtuk kívül rengeteg szereplő van még a történetben, akikre szükség is van az udvari intrikák kibontakozásához. Ismae-nek van két kolostorbeli barátnője, Annith és Sybella, akikkel kapcsolatban még rengeteg kérdésem van, róluk nagyon szívesen olvastam volna még többet. De ezt megbocsátom, hiszen a folytatásban megismerhetjük az ő történetüket is. Rajtuk kívül említést érdemel még a hercegnő, akinek fiatal kora ellenére helyt kell állnia a férfiak között, és tűrnie kell a nemkívánatos házassági terveket országa érdekében. Duval barátait is nagyon megkedveltem, róluk is szívesen olvastam volna még. Rajtuk kívül persze akadnak még érdekes karakterek, de őket ismerjétek meg ti magatok a könyvből!

És muszáj még így a végére elmondanom: egy könyvborító, ahol indokolt ez a fajta ruha! Imádom ezt a borítót!

Összességében ez a regény igazán izgalmas volt, az udvari intrikák mellé még befért egy-két csavar, ami nagyon tetszett. Akcióból ugyan nem volt túl sok, de nekem nem is hiányzott, a romantika pedig éppen kielégítő mennyiségű volt. Alig várom a folytatást, és különösen üdítő, hogy várhatom a következő részt, de nem kell lerágnom a körmöm a függővég miatt, mert minden rész más főszereplők története. 

Tehát az értékelésem:

NAGYON AJÁNLOM


Van egy könyvelőzetes is hozzá:





A könyvet megrendelhetitek nagy kedvezménnyel, közvetlenül a kiadótól itt:


Olvassatok bele a könyvbe!






Blogturné extra - Kimaradt jelenet

Ez a jelenet végül kimaradt a könyvből, de az írónő megosztotta a honlapján. Ismae kiképzésének egy szakasza lett volna. A részlet nem spoileres, az is nyugodtan nekiállhat, aki még nem olvasta a könyvet.






További extrák és hasznos linkek



Nyereményjáték

A Maxim kiadónak köszönhetően a turné során még két példányt sorsolunk ki a Gyilkos Kegyelemből. Ám ezúttal két különböző játékban vehettek részt.

1.) A 'Like-ra fel!' játékunk szeptember 15 és 24 között zajlik. Semmi mást nem kell tennetek, ha részt akartok venni, csupán lájkolni a Blogturné Klub és a Maxim kiadó (Dream Válogatás) Facebook oldalát, aztán pedig a turné bármelyik állomásán található rafflecopter dobozt kitölteni. Plusz pontokért a turnéban résztvevő blogok Facebook oldalát is lájkolhatjátok.
2.) A második játékunk egy keresztrejtvény lesz, melyet Kelly & Lupi állomásán találtok meg. A játék szeptember 21-től 23-ig tart. A Részletekért látogassátok meg őket!


a Rafflecopter giveaway

 

További állomások


09/15 Angelika Blogja




09/18 Dreamworld

09/19 MFKata gondolatai


09/22 Függővég




Nézzetek be mindenhová!




2 megjegyzés:

  1. Szia! Most olvastam a trilógia első részét. Nem tudod esetleg, hogy mikor jelenik meg magyarul a második, esetleg a harmadik kötet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A második rész nyár végén-ősz elején érkezik. A harmadikról egyelőre nincs hírem.

      Törlés