Breaking News

Richelle Mead: Vámpírakadémia


Richelle Mead: Vámpírakadémia

A blogturnéról



A Blogturné Klub ezúttal egy rendhagyó turnéval jelentkezik. Az idén nem csak a legfrissebb megjelenésekre, de a régebbi, elfeledett/kevésbé ismert könyvekre is szeretnénk koncentrálni.

Legtöbbünk nevetséges fanatizmussal várja a Március 6-át, amikor is egy újabb könyvadaptáció kerül a hazai mozikba. Így nem is kezdhettük volna “retro“ turnénkat jobb könyvvel, mint Richelle Mead világhírű Vámpírakadémia könyvével.

A BTK 7 napon át (02.16-02.22) próbál majd titeket meggyőzni írról, hogy miért érdemes ellátogatni erre a különleges akadémiára, illetve a közelgő filmről is megtudhattok pár érdekességet.

Jó hír? Ezúttal sem jöttünk üres kézzel, hiszen ismét készültünk egy nyereményjátékkal.
Még jobb hír? 5 szerencsés nyertes egy páros belépőt nyer a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére a Big Bang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA rajongói Klub felajánlásából!!


Oldalszám: 236
Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Farkas Veronika
ISBN: 9789639868618

A világsikerű sorozat első kötetében Lissa Dragomirt és Rose Hathawayt két év bujkálás után elfogják és visszazsuppolják a Montana erdőségeinek mélyén megbúvó Szent Vlagyimir Akadémia vaskapui mögé. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Az akadémia falain belül a két lánynak különböző viszálykodással, rosszindulatú pletykákkal, tiltott szerelemmel és fenyegetésekkel kell megbirkóznia. De mindketten tudják, hogy a legnagyobb veszély a kapukon kívülről leselkedik rájuk.

 
Véleményem:

Még az igazi vámpíros korszakomban gyakran belefutottam ebbe a könyvbe, de őszinte leszek, valahogy elriasztott a borító. Egészen más hangulatot sugárzott, mint amire vágytam, azt is mondhatnám, hogy taszított. És így utólag is azt gondolom, hogy borzalmas választás. Számomra a sorozat hangulatát sem adja vissza, és igazából a szimbólumon kívül a borítón lévő szereplőket valahogy nem tudom a történethez kötni.
Mindenesetre szerencsére Lupi tavaly végül rábeszélt, és alig több, mint egy éve, tavaly januárban, a vizsgaidőszakom közepén nekiálltam. Hamar rájöttem, hogy a vizsgaidőszakomnak nem tesz jót a sorozat, ugyanis egymás után faltam a könyveket, egy hét alatt elolvastam az egész sorozatot. Imádtam!

De most maradjunk az első résznél! Adott nekünk egy valamivel összetettebb világ, mint amit a YA vámpírsztorikban megszoktunk, ugyanis itt különféle fajok vannak. A morák jelentik a tulajdonképpeni nemeseket, akik vért szívnak, mint a klasszikus sztorikban. Azonban ezen felül mindegyikük rendelkezik valamilyen plusz képességgel, egy elemet tudnak irányítani. (Erről részletesebben az extrámban olvashattok.)
Viszont hiába szívnak vért, nem ölhetnek embert. Ha leszívnak valakit, akkor striga lesz belőlük. Ők azok a tipikus gonosz, vérszomjas vámpírok, akik semmi másra nem tudnak gondolni, csak a vérre. Ezenkívül vadásznak a morákra, mert a harapásukkal át tudják alakítani a békés morákat is strigává. Amikor egy morából striga lesz, elveszíti a képességét, hogy valamelyik elemet uralja, viszont sokkal erősebbé válik fizikailag.
És akkor van nekünk egy harmadik fajunk, a dampyrok. A dampyrok félig emberek, félig vámpírok. Már nem szívják senki vérét és az elemeket sem tudják irányítani, viszont erősebbek, mint a morák, és igazi harcosok. Viszont úgy alakult, hogy keverékségükből fakadóan hasonlóak, mint az öszvérek: egymás között nem tudnak szaporodni. Szükségük van a morákra ahhoz, hogy túléljenek, ezért cserébe pedig megvédik a morákat a strigáktól, ők a testőreik.
Ennél persze a világ sokkal összetettebb, mert a mora társadalomnak megvan a saját felépítése, a nemesi családokkal, uralkodóval, de erre most nem térek ki részletesebben, majd megtudjátok a könyvből!

A főszereplőnk, Rose Hathaway is dampyr, akinek a legjobb barátnője, Lissa a nemesi Dragomir család utolsó sarja. Rose mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje barátnőjét, ezért amikor veszélyt sejtett, megszöktette a Szent Vlagyimir Akadémiáról, és azóta együtt menekülnek. A történet elején pedig rögtön belecsapunk a lecsóba: Lissát a morák jó okkal az iskolában akarják tudni, ezért amióta megszöktek, keresik őket, és meg is találják. Dmitrij találja meg őket, és visszaviszi őket az iskolába, ahol folytatniuk kell a tanulmányaikat. Rose-nak hogy hivatalosan is Lissa mellé rendeljék testőrnek, hogy valóban meg tudja védeni, Lissának pedig azért, hogy elfoglalhassa a neki kijáró helyét, mint családja utolsó képviselője. Közben azonban furcsa dolgok történnek az iskolában, és csakhamar nyilvánvalóvá válik, hogy Lissa élete veszélyben van, és Rose-nak meg kell védenie, bármi áron.

Hú, de nem is tudom, hol kezdjem, mert szinte mindent imádtam ebben a könyvben!

Először is, ott vannak a szereplők külön-külön is. Lissa mondjuk az első részben kevésbé nőtt a szívemhez, de Rose igazi kemény csaj, egy határozott, vicces hősnő, akit nem lehet nem szeretni. Nem nyafog, tudja mit akar, és ezért mindent meg is tesz. Egy igazi harcos. Aztán ott van a két szerelmi szál másik fele is. Dmitrijről ódákat tudnék zengeni, az orosz akcentusával, a hosszú hajával, igazi álompasi, nem is kérdés. És bármilyen hátborzongató és furcsa is néha Christian, őt is nagyon kedveltem.

De amit ennél is jobban imádtam, azok a kapcsolatok!

Lissa és Rose között különleges kapocs van, nem csak egyszerűen jó barátok, tényleg szinte már testvérek.
Megmentették egymás életét, és a szó szerinti értelemben is van köztük egy kapcsolat, amit senki más nem érezhet: Rose bizonyos időközönként Lissa fejébe lát. Ez a kapcsolat az egész sorozat folyamán nagyon fontos lesz, és egy olyan szál, ami kifejezetten izgalmas és végig rejtélyt csempész a lapokra! Egyébként pedig végre egy jó női páros! Olyan sok jó páros van, de nagyrészt férfiak: Legolas és Gimli, Will és Jem, Alec és Jace... És most itt van nekünk két lány, akik habitusban nagyon különböznek, mégis félelmetesen jó párost alkotnak!

Aztán... Rose és Dmitrij! Te jó ég, ők ketten zseniálisak együtt! Jöhetett nekem bármilyen más pasi a képbe Rose körül, nem is kérdés, hogy Rose-nak és Dmitrijnek együtt kell lennie. Pont. Egyébként pedig már sokszor megállapítottam, hogy valamiért szeretem a kitalált sztorikban, amikor a tanár/mentor-diák tiltott kapcsolatba kerülnek (már ha indokolt), és itt ezt bőven megkapjuk! A korkülönbség is nagy köztük, Dmitrij Lissa testőre, és ha Rose akar lenni a másik, akkor nem lehetnek együtt, ott a tanár-diák kapcsolat is, megspékelve azzal, hogy két dampyrnak nem lehet gyereke, ezért az ilyen kapcsolatokat nem is nézik jó szemmel. Minden logikus érv ellenük szól, miközben ott az a tűz! Akárhányszor együtt vannak, szikrázik a levegő. Az egyik kedvenc YA párom lettek!

Nyilván egy jó történethez azért kell az akció is, azt pedig megkapjuk bőven. Hiszen strigákról írtam, fenyegető üzenetekről, a főhősünk pedig ráadásul testőr! Még jó hogy kapunk akciót dögivel. Van egy csavar is a vége felé, ami ad egy plusz löketet és megkapjuk a főgonoszunkat is a végére.

Ehhez még hozzájön, hogy mégis csak egy iskolában vagyunk, úgyhogy kapunk rengeteg szereplőt, áskálódást, beszólásokat. 

Nem szeretnék a könyvről tovább áradozni - pedig tudnék! -, egyszerűen csak annyit mondanék, hogy olvassátok! De számoljatok vele, hogy rögtön rá akarjátok majd vetni magatokat a következő kötetre, mert még egy dolog van, amiben Richelle Mead elképesztően jó: a függővégekben.

Nem is kaphat más értékelést tőlem...

KEDVENC LETT


A film előzetese

Hamarosan a mozikba kerül a Vámpírakadémia film, én már izgatottan várom! Itt az előzetes:




Blogturné Extra - A morák képességei

Ahogy már írtam, minden mora rendelkezik egy plusz képességgel, valamelyiket elemet képes irányítani. 
Azaz a morák mindegyike uralja ezek valamelyikét: föld, tűz, víz és levegő. Ám van egy ötödik elem is, amiről leginkább csak legendák szólnak: a lélek. 
Mindegyik morának megvan az egyedi tehetsége, tehát nem tanulás kérdése, hogy melyik elemet tudja irányítani, ez adottság.

A film kampányának részeként készült egy jó kis összefoglaló:



Minden elemnek megvan a maga szimbóluma, itt sorban levegő, föld, tűz és víz, alul pedig a lélek.

 


És hoztam két gifet is a filmből, hogy lássátok, hogyan működik a dolog a gyakorlatban:




ITT ki is tölthettek egy kis kvízt, amelynek a végén megtudhatjátok, ti melyik elemet uralnátok.


Nyereményjáték


Nyereményjáték: A BigBang Media Kft és a Hivatalos Magyar VA rajongói Klub felajánlásából, 5 darab páros jegyet sorsolunk ki a Vámpírakadémia film premier előtti vetítésére.
Játékszabályok:


1.) A rafflecopter MINDEN feladatának értelemszerűen való teljesítése (minden feladat KÖTELEZŐ!). A kvízkérdések válaszaihoz segítséget a turné bejegyzéseiben találtok.


2.) A premier előtti vetítés Budapesten lesz, 2014. február 25-én 19:00-kor a Lurdy Moziban. Megkérünk Benneteket, csak az játsszon, aki részt tud venni a budapesti vetítésen!


a Rafflecopter giveaway



A blogturné menetrendje

02.16. - Függővég (értékelés)
02.17. - Bibliotheca Fummie (értékelés + fajok bemutatása)
02.18. - Nemharap a... (értékelés + képregény ismertető)
02.19. - Deszy könyvajánlója (értékelés + elementális mágia)
02.20. - Dreamworld (értékelés + tetoválások)
02.21. - Kelly& Lupi olvas (értékelés +  film és könyv összehasonlítása + Vámpírakadémia Music Video)
02.22. - MediaAddict (értékelés)

1 megjegyzés:

  1. Imádtam a könyveket a film is elment bár szerintem nagyobb siker lett volna ha a vámpíros filmek sorozatok idejében nyomták volna nem amikor bejöttek a zombis sorozatok. Viszont a sorozat amit Julie PLec legyártott egyszerűen borzalmas egy igazi woke tömegtermék semmi köze se a könyvhöz se a filmhez semmi téren, konkrétan mindent megváltoztatott a szereplők bőrszínétől szexuális beállitotságtól, a történetig mindent nem csoda hogy elkaszálták

    VálaszTörlés