Breaking News

David Benioff: Tolvajok tele


David Benioff: Tolvajok tele

A blogturnéról



A Fumax Kiadó jóvoltából márciusban jelent meg David Benioff Tolvajok tele című könyve. A Blogturné Klub 8 blogger segítségével, március 31. és április 7. között mutatja be nektek Lev és Kolja izgalmas és lehetetlen küldetését a háborúban álló Oroszország havas tájain értékelések, vélemények és extrák segítségével. Kövesd az állomásokat napról-napra, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen Tiéd a hamarosan megjelenő könyv egyike!

Kiadó: Fumax
Oldalszám: 280
ISBN: 9789639861633
Fordító: Gy. Horváth László

A Trónok harca tévésorozat alkotójának, producerének és forgatókönyvírójának, New York Times bestseller, díjnyertes, közel negyven országban kiadott regénye.
A nácik kegyetlen ostromgyűrűjében vergődő Leningrádban Lev Benyovot letartóztatják fosztogatásért, és egy cellába kerül Koljával, a jóképű fiatal dezertőrrel. Kivégzés helyett azonban elképesztő ajánlatot kapnak, hogy megmenthessék az életüket: egy tucat tojást kell keríteniük a Belbiztonság nagy hatalmú ezredesének, leánya lakodalmi tortájához. Mivel a városba már jó ideje nem jut be semmilyen utánpótlás, lakói elképzelhetetlen mértékben nélkülöznek, éheznek. Lev és Kolja nekivág a lehetetlennek – Leningrád kíméletlen poklában, sőt még az ellenséges vonalakon túl is kutatják a felbecsülhetetlen kincset.
Ebben a megindító, ugyanakkor mulatságos, egyszerre sziporkázó és hátborzongató regényben a második világháborúban átélt kalandok során egy fiú férfivá érésének ízig-vérig modern története is kibontakozik előttünk.
A kötetet a neves műfordító, Gy. Horváth László (Gépnarancs, Pi élete, Széthullott birodalom trilógia stb.) ültette át magyar nyelvre.
David Benioff a könyvek mellett forgatókönyveket ír. Első regényéből, Az utolsó éjjelből Spike Lee rendezett emlékezetes filmet Edward Norton főszereplésével. A Tolvajok tele a második és eddig utolsó regénye, mert a megjelenése után Benioff egy olyan projektbe fogott bele, ami mellett nincs ideje másra: ő az utóbbi évek egyik legsikeresebb tévésorozatának, a Trónok harcának alkotója, producere és forgatókönyvírója. A feleségével, Amanda Peet színésznővel és lányukkal Los Angelesben él.


Véleményem:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gyakran olvasok háborús könyveket, akármilyen háborús könyvet. Ez természetesen érvényes a második világháborúra is, de ez a könyv két okból érdekelt: mert nagyon szeretem a Trónok harcát és kíváncsi voltam, milyen könyvet írt David Benioff, másrészt ez az egész tojásvadászat annyira abszurdan hangzott, hogy nagyon érdekelt, mit lehet kihozni belőle.

Legnagyobb örömömre még kellemesebb meglepetés volt, mint amire számítottam. Megvolt benne, amit egy Leningrád ostromáról szóló könyvtől vár: éhezés, harcjelenetek, lövöldözés, nácik, vér. Viszont kaptam olyat is, amit a legkevésbé sem vártam: humort és két igazán szerethető figurát.

Lev és Kolja, a két főszereplőnk kapcsolata lassan kezd el kibontakozni, onnantól kezdve, hogy közös cellába kerülnek, odáig, hogy együtt indulnak a gyerekjátéknak hangzó, de lehetetlennek látszó küldetésre: összegyűjteni egy tucat tojást a nácik által ostrom alatt tartott Leningrádban. Alig pár nap történetét ismerjük meg a könyvben, de mivel Lev és Kolja szó szerint meg sem állnak, hihetetlen kalandokat élnek át ez alatt a rövid idő alatt, olyasmiket is, amelyekre soha nem számítottak volna. Útjuk során kannibáloktól kezdve bűnözőkön keresztül náci tisztekig mindennel szembe kell nézniük. Mindezt néhány tojásért, de ami még fontosabb: a szabadságukért.

Lev gyakorlatilag ez alatt a kaland alatt válik férfivé. Amikor elkapják és börtönbe kerül, csak egy komolytalan srác, aki ifjonti hévvel ki akarja venni a részét a harcokból. Mire azonban befejeződik az útjuk, férfivá válik, aki sok mindent látott és tapasztalt, és még gyilkolt is.

Kolja ezzel szemben már felnőtt férfi a történet elején is, ő az, aki egyrészt próbálja kicsit istápolni Levet, másrészt pedig valami feldobni őt. Valami olyan lelkesedés és életszeretet sugárzik belőle minden oldalon, amit egy ilyen háború sújtotta városban szinte el se tudunk képzelni. De ha valaki veleszületetten optimista, akkor az mindenben megtalálja a humort, még ha fekete humort is. Kolja pont ilyen. Rettenetesen a szívemhez nőtt, a szerelmi kalandjaival, a tanácsaival, az idézeteivel és állandó szájalásával. Biztosan nem volt életbiztosítás vele ilyen kalandra indulni, de mint kiderült, Kolja igazi túlélő. Bármekkora pácba is képes sodorni magát sokszor.

Rajtuk kívül nagyjából epizódszereplőket kapunk, egy-két nőt kivéve, hiszen egy kis szerelmi szál itt sem árt. De ez akkor is ennek a két férfinak a legnagyobb kalandját meséli el. 

A történethez tartozik egy előszó is, amely napjainkban játszódik, és amelyben David Benioff E/1-ben meséli el, honnan is a történet. Ez a nagyapja története. Hellyel-közzel. Ez a bevezetés is nagyon tetszett. Nem valami száraz beszámolót kaptunk, hanem egy kis mesét, amitől csak még valóságosabbnak, még élettel telibbnek érezzük a lapokon kibontakozó történetet.

Egy karikát kitennék rá, az biztos, szóval gyerek kezébe nem való, de úgy éreztem, nem volt benne ok nélküli vérengzés, és bár káromkodnak is benne rendesen, valahogy ez helyénvalónak tűnik két katonától. És egyrészt ezért, másrészt a történet humora miatt nem éreztem túl keménynek a sztorit, nem nevezném kifejezetten férfi olvasmánynak, hiába a háborús téma.

Nekem nagyon tetszett, már ajánlottam is valakinek, aki el is olvasta, és neki is hasonló véleménye volt. Szóval... 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Interjú David Benioff-fal




Nyereményjáték

A Fumax kiadó által felajánlott két Tolvajok tele példány közül tiéd lehet az egyik, hogyha velünk játszol. A szokásos lájkolásokon túl egy kis vadászatra hívunk titeket. A könyv kulcsfontosságú eleme a tojás és a Húsvét is közeleg, így egy tojáskereső játékot találtunk ki számotokra. Minden egyes állomáson “elrejtettünk” egy tojást (valamelyik szó a tojás linkjére mutat), benne egy szóval. Keresd meg mind a nyolc tojást a benne lévő szavakkal és tedd össze azokat a megfelelő sorrendben! A könyvből egy idézetet fogsz kapni a szavak összerakása után. Ezt az idézetet kérjük, hogy írd be a rafflecopter dobozba. Ügyelj az írásjelekre is!

A postázás csak Magyarország területére érvényes!



a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

03.31. Bibliotheca Fummie
04.01. Nem harap a...
04.02. Deszy Könyvesblog
04.03. Zakkant Olvas
04.04. Kelly & Lupi Olvas
04.05. Szilvamag Olvas

04.06. Loki Olvas 

Nincsenek megjegyzések