Breaking News

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!



Miért van az, hogy a mesékben a bogarak olyan cukik?
Veszélyben a Tölgy!

Egy cuki kis mese, amit nem tudsz mosolygás nélkül olvasni, és közben már az jár a fejedben, hogy rajzfilmet vagy animációs filmet szeretnél belőle, lehetőleg minél hamarabb

A blogturnéról



Kerekerdő közepén, a legnagyobb és legterebélyesebb fa lombjai között különös dolgok történnek. A polgármester lánya eltűnik a Tiltott Zónában, a lakosságot közmunkára szólítják fel, a tölgyet pedig különös betegség sújta. S hogy mi vagy ki lehet mindennek a hátterében? Meg lehet-e menteni a fölgyet?

Tarts velünk és Csápy Tihamérrel Mikó Csaba izgalmakkal teli meseregényének blogturnéján július 9-13-ig, s talán Te is rájössz a titok nyitjára! S ha mégsem, esélyes lehetsz megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét, s abból garantáltan megtudhatod, milyen titokzatos események állnak az ügy hátterében. Rajta hát, hisz:

VESZÉLYBEN A TÖLGY!

    Kiadó: Kolibri
    Oldalszám: 412
    ISBN: 9786155450471
    Illusztrálta: Lakatos István
    Függővég: nincs
    Moly link
    Megrendelési link
    Veszély, titok és autós üldözés. Izgalmak, nyomok és jóbarátok. Csápy, e bogaras James Bond-kaland főhőse megpróbálja legjobb cimboráival felgöngyölíteni a rejtélyeket, melyekből a Nagy Tölgyön akad szép számmal.
    Vajon hol lehet a polgármester lánya, aki eltűnt a Tiltott Zóna mélyén? A repülő autó tényleg létezik vagy csak erdei legenda? A Tölgyet milyen titokzatos betegség rágja? És ami mindennél fontosabb: ki vagy mi állhat ezek mögött a felettébb fura események mögött? Lehet, hogy minden mindennel összefügg?


Véleményem

Amikor kiderült, hogy lehetőségünk lenne olvasni a legújabb Kolibri gyerekkönyvet, egy percig sem tétováztam. Az összes eddigi turnét nagyon élveztem a könyveikkel és rádöbbentem, mennyire szeretek gyerekkönyveket olvasni, és ennek ellenére mégis milyen ritkán teszem. Szerencsére a Veszélyben a tölgy!-ben sem kellett csalódnom.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, hogy mit is várjon az ember a könyvtől, akkor azt mondanám, hogy egy cuki történet bogarakról, ami olyan, mintha összegyúrták volna a Z, a hangyát és az Egy bogár életét. Már az első oldalak olvasása után ez volt az érzésem, és egész végig az járt a fejemben, hogy vajon miért van az, hogy míg az életben a hideg ráz mindenféle soklábú rovartól, addig a mesékben egyszerűen imádom őket. 

Ahogyan azt a címből is sejteni lehet, egy erdei tölgy bogár, elnézést rovartársadalmával ismerkedhetünk meg a történetben. Ugyanis pont erről van szó: mindenféle bogárnépek lakják a tölgyet, ami születésük óta otthonuk, az állandóság. Ismernek minden göcsörtöt, minden ágat. A szereplők között pedig akadnak mindenféle népek: szentjánosbogártól kezdve cincéren, pókon és dögbogáron keresztül a színészbogárig. (Rosszul hangzik, de higgyétek el, nem az!) Ezt a bizonyos tölgyet pedig ugyanúgy belakták, ahogy mi emberek tesszük egy várossal: saját szórakozóhelyeik vannak, autóik, polgármesterük, bűnözőik... 

És itt érkezünk el az egyik dologhoz, ami nagyon is emberivé teszi ezt a társadalmat. A tölgy társadalma ugyanis kettészakadt: vannak a fentiek és a lentiek, kicsit leegyszerűsítve az elit és a munkásosztály. A szegények és a gazdagok. Utóbbiak közül is kiemelkedik Mobi, a Tölgy leggazdagabb vállalkozója. Tehát egy egész kapitalista társadalom rajzolódik ki a szemünk előtt: hatalmas rés tátong a szegények és a gazdagok között, de még a gazdagok közül is kiemelkedik az, akinek a kezében minden összefut és aki nem feltétlenül követi a szabályokat, vagy legalábbis úgy alakítja azokat, ahogyan az neki megfelel.

Pontosan Mobi mesterkedései indítják be az eseményeket, amikor is főszereplőnk, Csápy legjobb barátját ki akarják tenni saját szerelőüzeméből, csak mert Mobinak erre szottyan kedve. Csápy, Apostol és Kázmér, a három jóbarát mindent hajlandóak megtenni azért, hogy megelőzzék ezt az igazságtalanságot, így elindulnak a polgármesterhez különleges engedélyért. Amikor azonban hatalmas hasadás fut végig a Tölgy legnagyobb sztrádáján, ráadásul már nem is az első ilyetén tragédiáról van szó, kiderül, hogy sokkal több forog kockán, mint Apostol műhelye: az egész Tölgy jövője.
Csápy kezébe veszi a dolgok irányítását, így pedig elindul a kaland: leánymentéssel, titkos alagutakkal, indokolatlan körözéssel, hatalmas rejtélyekkel és puccsal.
Ugye megmondtam, hogy olyan ez, mintha a mi világunk lenne kicsiben, bogarakkal?

A kalandok közepette pedig Csápy igazi hőssé válik, és rajta keresztül olvashatunk arról, milyen fontos a hűség és a barátság, hogy mennyire elítélendő az önzőség, hogy nem csak a pénz számít, hogy az ember (vagyis a bogár) útközben is jó útra térhet, ha elég bátor ahhoz, hogy meg merje tenni a döntő lépést. 

A karakterek talán nem a legkidolgozottabbak, de kétségtelenül viccesek és a könyv végére a szívünkhöz nőnek. Ott van például a sokszor nyafka Fátyolka, a polgármester elkényeztetett és kissé sznob lánya, akit bár lehet, hogy nem szeretünk minden pillanatban, mégis drukkolunk, hogy találjanak már egymásra végre Csápyval. Vagy Remete, akit már az első pillanattól imádtam, és nem igazán volt olyan, hogy ne mosolyogjak, amikor ő szerepelt: Remete ugyanis minden izgalmasabb pillanatban forogni kezd, mint akit felhúztak, és gyakorlatilag már csak az is elég erre az izgalomra, ha meghallja régi szerelme, Heloiz nevét.

Ja, és csak hogy érezzétek, mennyire emberi a történet, még egy népszerű filmre is van ám utalás benne, nem mondok semmit, csak egy képet hoznék:



Összességében ez nagyon aranyos történet, amit biztos vagyok benne, hogy minden gyerek élvezni fog. Még én is imádtam felnőtt fejjel! Ráadásul olyan dolgokról tanít, mint önzetlenség, barátság, bátorság és kitartás. 

NAGYON AJÁNLOM


Blogturné extra - Az illusztrátor: Lakatos István

Ki is mesélhetne Lakatos Istvánról jobban, mint ő maga? Egy 2008-as kiállítása megnyitóján a következőket mesélte magáról:

"Lakatos István vagyok, 1980. november 10-én születtem Budapesten.
Kiskunhalason végeztem el az általános iskolát, aztán Kecskemétre kerültem, a Piarista Gimnáziumba. Akkoriban a filmek érdekeltek, ezzel is akartam foglalkozni, ezért a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jelentkeztem, magyar-kommunikáció szakra. A magyarról később áttértem az esztétikára, majd tévés szakirányt végeztem kommunikáció szakon.
A filmeket zabáltam, a velük kapcsolatos lexikális tudás is beteges méreteket öltött, ezért hát kikötöttem a Pesti Estnél, ahová DVD-kritikákat írtam két vagy három évig, és bekerültem az egyetemi újság, a Pázmány Campus szerkesztőségébe is.
Közben folyamatosan olvastam a képregényeket. Gyerekkoromban átestem a kötelező szuperhős- és transformersrajzoláson, aztán jó néhány év kimaradt és nem is igazán emlékszem, hogyan tért vissza a képregény iránti vonzalom.
Az első „komolyabb” képregényem egy Poe-feldolgozás az Egy hordó amontillado volt. A négy oldalt fél évig rajzoltam." Forrás

Részlet Lakatos István egyik képregényéből, a galériáért katt a képre!


Valahogy így kezdődött tehát a pályafutása. Persze azóta csak felfelé vezetett az út. 2010-ben az előző év Alfabéta-díjasaként ő készítette a 6. Magyar Képregényfesztivál hivatalos plakátját. 2011-ben jelent meg Dobozváros című regénye, amely megnyerte az Év Gyermekkönyve 2011 díjat, a magyar Tim Burtonként is szokták emlegetni. 

Ezúttal az övé volt a feladat, hogy életre keltse a Tölgy társadalmát, és ahogy ő fogalmaz: "Meglehetősen ritkán adódik, hogy százlábú kommandósokat rajzolhatok, pláne küldetés közben..." És nem is csak azokat, hiszen a könyvben találhattok egy szó szerint bogaras illusztrációt magáról Lakatos Istvánról is.

Nyereményjáték

A Veszélyben a tölgy bizony egy bogaras mese… Na nem azért, mintha annyira szeszélyes és hóbortos lenne, hanem azért, mert bogarak, rovarok a szereplői, a nagy tölgy lakói.

Csápy, Apostol, Octopusz...mind-mind ízeltlábúak. De vajon a bogarak mely fajtához tartozhatnak? Vajon kitalálod-e?

A blogturné három állomásának mindegyikén találhatsz egy-egy találós kérdést. Ha a kérdésre jól válaszolsz, megtudhatod, hogy milyen bogarak Mikó Csaba könyvének hősei!

/A kiadó csak magyarországi postacímre vállalja a nyereménykönyvek postázását!/

Milyen állat Szivónia?

Tavaszi erdőben
csupasz bőröd veszélyben!
Hisz rádugrik, feje beléd fúr,
véred magába szívja,
s aztán nehezen szabadulsz!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné menetrendje

07/09. Kelly & Lupi Olvas 
07/11. Roni Olvas 
07/13. Deszy Könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések